Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Elokuva, joka maksoi lähes kaiken - Jesse Haaja toteutti Suomen ensimmäisen supersankarielokuvan

Kaikki näyttää pienemmältä kuin silloin joskus.Jesse Haaja, 33, katselee Varkauden Könönpellon koulun pihapiiriä. Tuolla kivellä kokoontuivat tokaluokkalaiset. Tuonne metsään vähän vanhempana vietiin kaljapullot piiloon odottamaan perjantaita.

Tuossa hän sai isommalta kiusaajalta turpaansa pitkään, kunnes nosti omat nyrkkinsä pystyyn. Tuossa kokoontui moporinki, johon Haajalla ei ollut asiaa.

Ja tuolla ylhäällä on se matematiikan luokkahuone, jossa sarjakuvapiirtäjän urasta haaveillut Haaja piirsi ensimmäisen luonnoksensa Rendel-nimisestä hahmosta seitsemännellä luokalla.

Ei pikku-Jesse ajatellut, että noin 20 vuotta myöhemmin Rendelistä tehdään elokuva. Eikä mitä tahansa elokuvaa vaan Haajan itsensä ohjaama Suomen ensimmäisen supersankarielokuva.

- Draamaelokuva, jossa on supersankaritwist, Haaja luonnehtii.

- Onhan tämä surrealistinen fiilis. Näin elokuvan lopullisen version ensimmäistä kertaa noin kuukausi sitten. Vaikka olen katsonut leffan erilaisina versioina varmaan parisataa kertaa, niin tässä oli jotakin pysäyttävää. Piti pari tuntia ihmetellä, että tuossa se nyt on, vuosien työ, joka lähtee maailmalle.

Ohjaajastakin saisi elokuvan

Haajasta itsestäänkin saisi tarinan elokuvaan. Siinä olisi sarjakuvia rakastava poika, joka rakentaa itselleen Wolverine-hanskat ja taistelee päiväkausia näkymättömiä ninjoja vastaan metsässä. Poika, joka mulahtaa jäihin ja pelastuu vain ystävien nopeiden refleksien ansiosta. Poika, joka ei osaa keskittyä kouluun ja vasta mummonsa pyynnöstä taistelee yläasteen kunnialla läpi.

Ja siinä olisi mies, joka löytää paikkansa, perustaa menestyvän mainostoimiston Mikkeliin ja lähtee lopulta pystymetsästä uhkarohkeaan yritykseen tehdä suuren budjetin elokuva.

Paperilla Rendel-elokuvan rakennustarina on Hollywoodin menestyskertomus. Todellisuus oli karumpi.

Elokuvan teko oli tunteiden vuoristorata, joka vei hurmiosta masennukseen, oma yritys joutui pahoihin vaikeuksiin, ihmissuhteet kärsivät, samoin terveys.

- Kyllähän tähän leffaan laitettiin yksi ihmiselämä. Tunnin ja 45 minuutin eteen on moni ihminen joutunut tekemään paljon uhrauksia, Haaja sanoo.

Vaikka Haaja nostaa työnsankareiksi muun muassa tuottaja Miika Norvannon, kuvaaja Tero Saikkosen ja käsikirjoittaja Pekka Lehtosaaren, suurimmat uhraukset hän on tehnyt itse.

Rahat pienistä puroista

Ajatus elokuvasta syntyi vuonna 2014. Menestyvää mainostoimistoa luotsannut kahden lapsen isä muisti yläasteella piirtämänsä hahmon ja laittoi hetken mielijohteesta Rendelin kuvan Facebookiin. Samalla hän kertoi, että tästä tulisi elokuva. Ensin heräsi some, sitten perinteinen media. Pian Haaja oli Cannesissa neuvottelemassa.

Kesällä 2015 Haaja sorvasi Black Lion -tuotantoyhtiön kanssa tuotanto- ja rahoitussuunnitelman kuntoon. Elokuvan budjetiksi ilmoitettiin 1,3 miljoonaa. Se on hyvä summa indie-elokuvaksi.

- Siis sen verran rahaa tarvittiin, eihän sitä ollut. Rahat puristettiin pienistä puroista. Mukana on lähes 500 tukijaa ja yritystä. Kaikki mahdolliset oravannahat ja oljenkorret piti käyttää. Samoin kaikki ympärillä olleet ihmiset, osa pariinkin kertaan, mikä hävettää edelleen, Haaja sanoo.

Kuvaukset tehtiin kahdessa jaksossa syksyllä 2015 ja keväällä 2016. Kaikkiaan kuvauspäiviä kertyi 60.

- Vaikka kuvaukset olivat rankka rutistus, se oli koko projektin helpoin osuus, vaikka kokemusta ei ollut. Muut tekijät, ammattilaiset, suojelivat minua mahdollisimman paljon kaikelta ylimääräiseltä. Sain elää -kuplassa.

Kuplasta kaaokseen

Alun perin Haaja oli ajatellut, että hän tekisi päivätyönsä, hoitaisi perhettä ja käyttäisi vapaa-ajan . Todellisuudessa elokuvan tekeminen vaati 20-tuntisia päiviä silloinkin kun ei kuvattu.

Kun kevään kuvaukset päättyivät, Haaja astui kuplasta kaaokseen.

- Maailma ei pysähtynyt siksi aikaa kun tein elokuvaa. Mainostoimistoon oli kasautunut laskuja ja perhe oli etääntynyt. Putosin korkealta ja kovaa. Tuli tunne, että en pysty hoitamaan mitään loppuun. Piti valmistautua uuteen Cannes-reissuun ja minä pohdin, ovatko vakuutukset voimassa.

Avioliitto päättyi. Haaja kipuili eikä tuntenut, että hallitsisi enää elämäänsä. Mutta elokuvaa oli pakko jatkaa, kun oli tultu näin pitkälle - jopa oman terveyden menetyksen uhalla.

Pahimmillaan Haaja istui viisi päivää sisällä ja luikki kauppaan vasta viime minuutilla, koska ei kestänyt kohdata ketään. Oli kilpajuoksu, kumpi tulee ensin: korttitalon kaatuminen vai leffan valmistuminen.

Pikkuhiljaa maailma muuttui taas eheäksi.

- Siitä kiitos isälleni ja parille lapsuudenkaverilleni, jotka pelastivat sen, mitä pelastettavissa oli.

Aasia tähtäimessä

Edessä istuva ohjaaja näyttää hyväkuntoiselta. Haaja myöntää, että tällä hetkellä kaikki on hyvin. Jopa loistavasti.on myynyt ulkomaille yli odotusten. Haaja pahoittelee, ettei voi vielä sopimusteknisistä syistä paljastaa kaikkea, mutta kertoo, että Aasia on ollut alusta lähtien tähtäimessä.

Pääosin suomeksi näytellystä valmistui elokuun alussa myös saksaksi ja englanniksi dubatut versiot.

- Mehän emme aluksi ajatelleet, että kieli olisi ongelma. Sitten eteen lyötiin fakta, että ostajia leffalle olisi, mutta heidän yleisönsä eivät lue tekstityksiä vaan kuuntelevat dialogin.

Jotain kielii sekin, että elokuvan traileria on eri kanavilta katsottu arviolta yli 15 miljoonaa kertaa.

Saksa on ennakko-odotuksissa vahva maa, ja elokuva saa siellä festivaaliensi-iltansa jo 18. syyskuuta. Suomessa elokuva tulee teattereihin 22. syyskuuta. Toiveissa on, että leffa pyörii 80 salissa.

- Jos kerää Suomessa 30 000-50 000 katsojaa, olen tyytyväinen.

Uusia projekteja

Haaja myöntää, että tuskin itse nettoaa elokuvalla. Hän näkee sen sijoituksena, joka on jo kannattanut. On tulossa kirja, ehkä myös sarjakuva.ansiosta Haajalla on myös kaksi uutta ”tälle genrelle uskollista” elokuvaprojektia Yhdysvalloissa, joista toinen julkaistaan lähiaikoina. Kyse on jälleen Haajan visioista ja mies ohjaa, mutta muuten projektit eroavat .

- Olisin vain ohjaaja, en vastuussa muusta. Toteutuessaan näiden budjetit ovat nähden moninkertaiset.

Mutta ensin edessä on ensi-ilta. Elokuvan juonesta Haaja ei vieläkään paljasta mitään ylimääräistä. Sitä on pantattu tarkoituksella.

- Eräs klippi leffasta pääsi vähäksi aikaa verkkoon, mutta saimme sen nopeasti poistettua. Tietysti piratismi mietityttää, mutta teemme kaikkemme, ettei leffa leviä verkkoon ennen ensi-iltoja.

Miltä tuntuu olla ensimmäinen suomalaisen supersankarielokuvan ohjaaja?

- Valehtelisin, jos en sanoisi olevani helvetin ylpeä. Nyt tästä on uskaltanut jo alkaa nauttia, että tuli tehtyä hyvä juttu.

Rendel saa ensi-iltansa Suomessa 22.9. Rendel-romaani julkaistaan 15.9.