Iso kuntosali, tietokoneella ohjelmoitava laserleikkuri ja avarat tilat – uusitussa Salpausselän koulussa riittää ylpeyden aiheita

Vili Uuskallio

Koulukiinteistöjä koskevat uutiset ovat aivan liian usein ikäviä. Tämä ei ole sellainen uutinen.

Lahden Salpausselän koululla juhlitaan oppilaitoksen 60-vuotista taivalta ja tilojen onnistunutta peruskorjausta. Noin 13,5 miljoonaa euroa maksanut remontti valmistui sisätilojen osalta viime keväänä. Piha-alue uusittiin kesän aikana.

Saneerauksen yhteydessä koulu sai myös runsaat tuhat neliötä lisätilaa. Vanhat tilat ovat valmistuneet vuosina 1959, 1963, 1979 ja 1993.

Käytävän ja biologian luokan välissä on akvaario. Juha Peurala

Tämän aikakauden koulurakennuksista monet ovat saaneet sisäilmaongelmien takia purkutuomion. Näin on käynyt esimerkiksi 1960-luvun alussa rakennetulle Tiirismaan koulukiinteistölle.

Tilat muuttuivat avarammiksi

Salpausselän eli Salppurin koulun kiinteistön omistaa yleishyödyllinen yhtiö Salpausselän Yhteiskoulutalo. Myös Tiirismaan koulu oli yksityisessä omistuksessa. Miksi Salppurin talo porskuttaa eteenpäin entistä ehompana, rehtori Markku Karjalainen?

- Kesäisin on aina tehty huoltoa. Vuonna 2007 tehtiin pikkuisen laajemmin. Kuntoarvioita on tehty matkan varrella. Arvion tulos oli, että teknisesti talo alkoi olla elinkaarensa päässä. Kosteusvaurioita olisi alkanut tulla, jos mitään ei olisi tehty.

Remontissa tilat muutettiin entistä avarammiksi muun muassa lasiseinien avulla. Karjalaisen mukaan ylpeydenaiheita on useita.

- Jokainen luokkatila on yritetty tehdä vähän oman näköisekseen. Värimaailmassa ja kalusteissa on vaihtelua. Taito- ja taideaineiden tilat ovat erittäin hyvät. Myös fysiikan luokat sekä kuntosali ovat varustukseltaan hyviä.

Sormihyrriä laserleikkurilla

Kuvataideluokassa ei näy vesiväriväritöitä tai askartelutarvikkeita vaan pitkä rivi tietokoneita.

- Seiskaluokat oppilaat ovat piirtäneet käsin pelihahmoja, skannanneet kuvat ja jatkaneet työstämistä kuvankäsittelyohjelmalla. Emme ole unohtaneet piirtämistä ja muuta perinteistä kuvan tekemistä, opettaja Juha Vakkilainen kertoo.

Ysiluokkalainen Abdullah Al-Sarkhi piirtää vektoria laserleikkuria varten. Juha Peurala

Teknisen työn tilassa on höyläpenkkien lisäksi monenlaisia vimpaimia, kuten tietokoneella ohjelmoitava laserleikkuri. Ysiluokan oppilaat toteuttavat opettaja Riku Syrjäniemen ohjauksessa omista projektejaan. Kasperi Sivénillä on työn alla minisukset mäkihyppyä varten.

- Aika paljon on uusia laitteita. Vaikka laite, jolla vedetään muoviin kaikenlaisia kuvioita. Sillä on tehty fidget spinnereitä (sormihyrriä), hän kertoo.

- Laserleikkurilla tehdään monipuolisesti asioita, joita aikaisemmin tehtiin tosi kankeasti pyörösahalla, Syrjäniemi toteaa.

Koulun pihalla on liikunta-alueita, joissa voi pelata esimerkiksi sählyä tai jalkapallopingistä.

- Keskellä päivää on 25 minuutin oppitunti, jolloin kaikki menevät ulos. Silloin hyödynnämme piha-aluetta, rehtori Karjalainen kertoo.

Alun perin yksityinen oppikoulu

Salpausselän koulussa on 550 yläluokkien oppilasta. Salppuri toimii lähikouluna Jalkarannan alueen oppilaille. Salppuriin tullaan osittain myös Länsiharjun koulusta.

Salpausselän koulu sai alkunsa 1950-luvulla, jolloin Lahdessa oli kova pula oppikoulupaikoista. Ikäluokat olivat suuria, ja noin kolmasosa halukkaista ei päässyt jatkamaan opintojaan kotikaupunkinsa oppikoulusta.

Tilanteen korjaamiseksi insinööri Jouko Louhion, varatuomari Niilo Keskiaho ja talousneuvos Artturi Hagman päättivät perustaa yksityisen oppikoulun. Koulu toimi aluksi Lahden puuseppäkoululta vuokratuissa tiloissa.

Nykyisen koulun rakennustyöt alkoivat syksyllä 1958. Lahden kaupunki on ollut vuokralla kiinteistön tiloissa vuodesta 1975. Samana vuonna oppikoulu jakautui peruskouluksi ja lukioksi. Vuonna 2014 kaupunki päätti, että lukion toiminta siirtyy Lyseoon.

Ysiluokkalainen Akseli Utriainen sorvaa pesäpallomailaa. Rehtori Markku Karjalainen seuraa työn etenemistä. Juha Peurala

Liikunta- ja luma-luokkia

Noin puolet Salpausselän koulun oppilaista tulee pääsykokeen kautta liikuntaluokille tai luma-luokalle. Liikuntaliikuntaluokille valitaan vuosittain 64 oppilasta ja matemaattis-luonnontieteellisiä aineita painottavaan luma-opetukseen 24 oppilasta.

Liikuntaluokkatoiminta käynnistyi Salppurissa ensimmäisten joukossa Suomessa 1980-luvulla. Liikunnanopetusta on 4-6 tuntia viikossa.

Luma-opetukseen kuuluvat muun muassa matematiikan, fysiikan ja kemian sisältöjen laajentaminen ja syventäminen, tiedeopetus ja perehtyminen maailmanlaajuisiin ympäristöongelmiin.

Koulun 60-vuotisjuhlia vietettiin perjantaina oppilaiden voimin. Lauantaina ohjelmassa on kutsuvierasjuhla koulun entisille oppilaille, opettajille ja henkilökunnan jäsenille. Ohjelmassa reliefin paljastus, pääjuhla, kakkukahvit ja mahdollisuus luokkakokouksiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut