Yliopiston myötä Lahden profiili voi muuttua - ”Tuo vauhtia kulttuurielämäänkin”

Minna Krupka

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT. Se on nimi, joka Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle tulee virallisesti, kun Lahden ammattikorkeakoulu on liittynyt Lut-konserniin. Nimi tarvitsee vielä eduskunnan vahvistuksen. Lahden kaupunginjohtajan Jyrki Myllyvirran mukaan virallinen yhteinen nimi on mieluisa merkkipaalu yhteistyön vaiheissa.

- Nimi osoittaa, että yliopisto on vahvasti sitoutunut toimimaan kahdessa kaupungissa, kahdella talousalueella.

Myllyvirta muistuttaa, että Lutin alaista yliopisto-opetusta on ollut Lahdessa jo 20 vuoden ajan. Myös Helsingin yliopisto on toiminut Lahdessa peräti 40 vuotta.

- Lutin aseman vahvistuminen ei ole selän kääntämistä Helsingin yliopistolle. Lutilla ja Helsingin yliopistoilla on yhteisiä strategisia linjauksia liittyen esimerkiksi kiertotalouteen, vesiekologiaan ja kaupunkiekologiaan. Nimenomaan asioihin, joita kumpikin tekee Lahdessa, Myllyvirta korostaa.

Seuraavaksi uuden konsernin strategian ja toimintatapojen valmistelua jatketaan. Aika näyttää, miten yliopiston toiminnot tulevat painottumaan kummassakin kaupungissa. Se on selvää, että yritysyhteistyö tulee olemaan Lahdessa suuressa roolissa. Se on Lutin keskeinen toimintamuoto.

- Meidän keskisuurista, kansainvälisesti aktiivisista yrityksistämme koostuva yrityspohja on hedelmällinen. Se antaa enemmän mahdollisuuksia kuin esimerkiksi suuryritysympäristö. Lahden seudulla tehty panostus teollisuuteen, kestävään kehitykseen, kiertotalouteen ja teolliseen muotoiluun istuu Lutin strategiaan, Myllyvirta sanoo.

Näitä tarjolle tulevia mahdollisuuksia ovat esimerkiksi korkeakoulujen ja yritysten väliset tutkimus- ja kehittämishankkeet. Akateemiset opinnot yhdistettynä käytännön kentälle jalkautumiseen tuottavat kansainvälisen tason osaamista työelämän tarpeisiin. Tavoitteena on, että ammattikorkeakoulu ja Lut yhdistävät voimansa ja osaamisensa yritysyhteistyössä ja uuden liiketoiminnan synnyttämisessä.

Fuusio antaa lisäarvoa sekä Lutille että Lahden ammattikorkeakoululle ja on sitä kautta hyödyksi koko maakunnalle.

- Meillä on osittain sama ajatus kuin Tampereella, jossa kolme korkeakoulua muodostavat kimpan. Yliopistolla ja ammattikorkeakoululla on eri profiilit, näin pitääkin olla, mutta projekteissa ja opinnoissa yhteistyötä voidaan hyödyntää. Maisteriohjelma tarjoaa esimerkiksi amk-opiskelijalle luontevan polun jatko-opintoihin yliopistoon.

Lahden kaupungin profiilille Myllyvirta povaa fuusion tuovan elävöittävän vaikutuksen.

- Se on yritysten ja start-uppien kehitystä vauhdittava asia. Lahden profiili akateemistuu ja nuorentuu. Opiskelijat näkyvät kaupungissa, se tuo vauhtia kulttuurielämäänkin. Yliopisto pitää meidät paremmin mukana kehityksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.