Lahdesta tulossa todellinen yliopistokaupunki - Rehtori: Ihan kuin kotiin tulisi

Mia Miettinen

Ihan kuin kotiin tulisi, Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) rehtori Juha-Matti Saksa kehuu Lahtea ja lahtelaisia.

- Neuvotteluyhteys eri tahojen kanssa on ollut koko ajan erinomainen. Emme ole hylkäämässä Lappeenrantaa, mutta teemme töitä vakavasti Lahden eteen, Saksa sanoo.

Lut on vaihtamassa nimensä Lappeenrannan-Lahden teknilliseksi yliopistoksi. Nimimuutos liittyy yliopiston toiminnan vahvistumiseen Lahdessa ja uuden korkeakoulukonsernin muodostumiseen.

- Yliopiston nimen muutoksella haluamme osoittaa, että tulemme tosissamme Lahteen. Samalla voimme jo nimellä näyttää, että yliopistolla on jatkossa kaksi kotia. Haluamme luoda Lahteen täysiverisen kampuksen.

Nimenmuutos menee seuraavaksi ministeriön käsiteltäväksi, jonka jälkeen ministeriö tekee esityksen eduskunnalle. Saksan arvion mukaan nimenmuutos varmistunee ministeriön kiireistä riippuen jo tämän vuoden puolella.

120 opiskelupaikkaa

Lahdessa aloittaa syksyllä 2018 kaksi diplomi-insinöörien maisteriohjelmaa ja yksi kauppatieteiden maisteriohjelma. Yhteensä ohjelmissa on 120 opiskelupaikkaa. Lahteen ei ole tulossa kandidaattitasoista koulutusta.

Professoreiden määrä kasvaa alkuvaiheessa nykyisestä 6,5 kymmeneen.

- Aikaa myöten heitä voi olla enemmänkin. Meillä on valmius palkata professorit vaikka heti. Rahoitus on kuitenkin ensin saatava kuntoon. Yhden professorin palkkaus kestää hakuineen kuudesta yhdeksään kuukautta.

Professoreiden ja maisteriopiskelijoiden lisäksi Lahdessa voidaan jatkossa järjestää myös kansainvälisiä konferensseja.

- Lahdella on oma lentokenttä, jota Helsinki-Vantaaksi kutsutaan. Lappeenrannalla on kenttä, mutta ei lentoja, joten kansainvälisten tilaisuuksien järjestäminen on ollut hankalaa. Lahden sijainti on kiinnostava konferenssien järjestämisen kannalta, Saksa perustelee.

Sijainnin ansiosta Saksa uskoo, että Lahteen on helppo löytää myös pätevää henkilökuntaa ja hyviä opiskelijoita.

Luvassa yritysyhteistyötä

Saksan mukaan Lut tekee suomalaisista yliopistoista eniten yhteistyötä yritysten kanssa.

- Lahdessa on erityisen paljon perheyrityksiä, joilla on halua menestyä kansainvälisesti ja laajentaa toimintaansa. Lisäksi kaupungissa on paljon teknologiayrityksiä. Hyviä esimerkkejä tällaisista yrityksistä ovat Oilon, Kemppi ja Raute, Saksa luettelee.

Saksa toivoo, että lahtelaiset eivät odota yliopistolta liikoja.

- Emme ole sateentekijä. Meidän roolimme on tehdä tiedettä. Yritysten kanssa tehtävän yhteistyön kautta lahtelaiset yritykset hyötyvät tutkimuksestamme.

Yliopiston nykyiset toiminnot sijaitsevat Lahden keskustassa Saimaankadulla, Tietoportin talossa. Ensi kesän ja syksyn aikana edessä on kuitenkin muutto Niemen kampukselle. Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla on ollut toimintaa Lahdessa jo 20 vuoden ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Pelicansin A-nuoret käyvät kriittiseen loppurutistukseen – ottelu käynnissä, katso suora lähetys tästä
 4. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 5. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 6. Aalto, Määttä ja Kytösaho läpäisivät karsinnan – Salpausselän maailmancupissa hyppää illalla kolme suomalaista mäkimiestä
 7. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 8. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 9. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään
 10. Lahtelaistaustainen dramaturgi Marko Järvikallas pääsi esikoiskirjaa tehdessään seikkailemaan vapaana teatterin raameista – novelleihin heijastui myös nuoruuden ilmapiiriä 1980-luvun Lahdesta
 11. Eeva Soivio tuo veljensä traagisen tarinan Teatteri Vanhaan Jukoon sunnuntaina
 12. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 13. Kapisia kettuja liikkeellä Lahden seudulla - lauha talvi suosii tautia
 14. Pelicans-pomo Pasi Nurminen luottaa, ettei kyseenalainen seuraennätys uusiudu
 15. Pelicans päästää Jesse Ylösen Pohjois-Amerikkaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.