Metallinpaljastin osui aarteeseen Sysmässä

Sysmän Suurikylästä on löytynyt ilmeisesti rautakautinen hopea-aarre. Arkeologian harrastajan Kalle Lappisen syyskuun alussa tekemä löytö on parhaillaan Museoviraston tutkittavana.

Amanuenssi Ville Rohiolan mukaan esineissä on mukana paljon eloperäistä, orgaanista materiaalia, mikä on hidastanut niiden puhdistamista. Suurin piirtein löydön anti on selvillä.

– Siihen kuuluu arviolta noin 30 arabialaista ja bysanttilaista hopearahaa, hopeinen solki, neljä hopeasormusta, kaksi pronssispiraalia, yksi hopeaspiraali ja yksi hopeinen ristiriipus, luettelee Rohiola.

Esineet löytyivät pellosta kyntökerroksen alapuolelta. Löytöpaikka on Suurikylän kartanon pellolla lähellä Sysmän keskustasta kirkolle ja Suopeltoon johtavaa Suopellontietä.

– Kalle (Lappinen) kysyi luvan, saako hän tutkia pellon metallinpaljastimella, ja esineet löytyivät jo samana päivänä, kertoo maanomistaja Peter Streng.

Hopeat makasivat pellossa noin puolen metrin syvyydessä.

– Kyseessä oli ilmeisesti jonkinlainen kätkö, koska esineet löytyivät hyvin pieneltä alueelta, arvioi Streng.

Ei hautalöytö

Löytöpaikalla käyneen intendentti Olli Soinisen mukaan kyseessä on todennäköisesti nuoremman rautakauden aikainen kätkölöytö, ei hautalöytö.

Nuoremmalla rautakaudella tarkoitetaan Suomessa yleensä viikinkiaikaa ja ristiretkiaikaa, noin vuosia 800–1300. Sysmän kirkon lähellä sijaitsevalla Suurikylän  alueella on asuttu jo noin tuhat vuotta. Ihananiemen muinaisjäännösalueelta tunnetaan runsaasti merkkejä niin rautakautisesta kalmistosta kuin asuinpaikastakin.

Löytöpaikan lähellä on paljon ennestään tunnettuja muinaisjäännöksiä. Soinisen mukaan koko Suurikylän aluetta voidaankin pitää muinaismuistoalueena, jota metallinpaljastinharrastajien ei pitäisi omin päin kaivella.

– Me kehotamme vastuullisuuteen ja suosittelemme 200 metrin etäisyyttä tunnettuihin muinaisjäännöksiin. Toivomme, ettei tuolle alueelle lähdetä etsimään metallia, sanoo Soininen.

Koulupojasta asti arkeologiaa harrastanut, kokenut ja vastuullinen Lappinen oli Strengin mukaan tutkinut ennestään tunnettujen muinaisjäännösten sijainnit huolella, jottei joutuisi liian lähelle metallinetsijöiltä kiellettyjä alueita.

Museoviraston edustajien tulkinta kuitenkin oli, että 200 metrin suojaetäisyyteen perustuva kaivuukielto kattaa oikeastaan koko Suurikylän alueen.

Laajempi kaivaus tulossa?

Museovirasto aikoo tutkia paikan laajemmin järjestämällä kaivauksen vielä tänä syksynä.

– On jännä nähdä, mitä sieltä löytyy, jos he ryhtyvät sitä kaivamaan, sanoo Streng.

Löydön tehnyt Kalle Lappinen ei perjantaina ollut itse tavoitettavissa haastattelua varten.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut