Lihamuki ja radiomastot - valokuvanäyttely esittelee Lahti-aiheisten tatuointien kirjon

Jani Petteri Uhrmanin käsivarressa on monta Lahti-kuvaa, kuten käsivarren alaosassa pilkistävä lihamuki. Sami Kuusivirta

Anne Honkanen

Lihamuki-tatuoinnit ovat tuoreimpia kuva-aiheita Lahteen liittyvien tatuointien joukossa.

Lahti-aiheisia tatuointeja kartoittanut Sauli Hirvonen kertoo, että lahtelaiseksi erikoisuudesta noussut ruoka on tatuoitu tiettävästi ainakin kahden ihmisen ihoon.

- Se yllätti. Yksi tatuoinneista on lahtelaisen lihamukinsyönnin kolminkertaisen maailmanmestarin käsivarressa, Hirvonen kertoo.

Uusia tatuointi-aiheita ovat Hirvosen mukaan myös Pelicansiin ja FC Lahteen -liittyvät tatuoinnit.

Radiomastot suosituin

Sauli Hirvonen on koonnut Lahti-aiheisista tatuoinneista valokuvanäyttelyn Lahden historialliseen museoon. Näyttelyssä on 26 valokuvaa, joissa 17 henkilöä esittelee tatuointejaan.

Tatuoinnit on valokuvannut Mika Lintunen.

Suosituin kuva-aihe museon ripustuksessa ovat radiomastot, joita on monessa tatuoinnissa. Seuraavaksi suosituin on Lahden vaakunaan liittyvä tulipyörä. Myös Mallasjuomaan liittyviä tatuointeja on paljon.

Erikoisimpia aiheita lihamukin lisäksi lienee Mallasjuomaan liittyvä Lahtikko, joka on tatuoitu Teemu Lahtisen jalkaan. Lahtikko on Mallasjuoman lanseeraama juomakori, johon mahtui 12 pulloa.

- Lahtikko on osa lahtelaista olutkulttuuria, joka on lähellä sydäntä. Sattumalta asunkin Malskin alueella, jossa Mallasjuoma ennen toimi, Lahtinen kertoo.

Näyttelyn valokuvat on ottanut Mika Lintunen. Sami Kuusivirta

Enemmän miesten juttu

Idean Lahti-aiheisten tatuointien kartoittamiseen ja kuvaamiseen lähti Sauli Hirvosen omasta harrastuneisuudesta. Hänellä on neljä Lahti-aiheista tatuointia, joista ensimmäinen on vuosituhannen vaihteesta. Into kotikaupungin ikuistamiseen omaan ihoon jossain muodossa syttyi, kun hän kiinnostui omista juuristaan ja alkoi tutustua Lahden historiaan.

- Silloin en vielä tiennyt muita, joilla olisi ollut Lahteen liittyviä tatuointeja.

Nyt Lahti-kuvia on ilmaantunut Hirvosen havaintojen mukaan muidenkin iholle. Museon näyttelyyn kuvattavat löytyivät varsin helposti lähinnä Hirvosen omasta tuttavapiiristä. Aivan kaikkia tatuointeja ei kuvattu.

Näyttelyyn kuvattujen ikähaarukka on 20-40 vuotta. Naisia joukossa on vain muutama.

Todella yleistä Lahti-aiheisten tatuointien ottaminen ei ole. Lahtelaisen tatuointeja tekevän The Clinic-yrityksen omistaja Teemu Almén kertoo, että hänen yrityksessään niitä tehdään vähän.

- Siinä voi olla liikekohtaista vaihtelua. Joku toinen yrittäjä voi tehdä niitä tosi paljon. Niitä saatetaan teettää myös Helsingissä, Almén arvioi.

Tommi Hämäläiselle on tatuoitu radiomastot oikean reiden sisäpuolelle. Hämäläisellä on niin monta tatuointia, että hän sanoo niiden muodostavan pian yhden ison tatuoinnin. Sami Kuusivirta

Lahti-esineistöä

Aatetila ry ja Lahti-seura ovat täydentäneet valokuvanäyttelyä Lahteen liittyvällä esineistöllä. Esillä on muun muassa vanhoja Lahti-viirejä, tulitikkuaskeja ja pinssejä sekä Lahteen liittyvää kirjallisuutta ja musiikkia. Uudempia Lahti-objekteja on esimerkiksi Marianne Valolan Lahen Raita -kangas.

Lisäksi näyttelyssä on Seppo Pessan video, jossa kuvattu valotaidetta eri puolilla Lahtea.

Lahti-aiheista esineistöä keräävä Tiitu Saastamoinen Aatetila ry:stä kertoo, että myös hän ilmaisi nuoruudessaan rakkautta Lahtea kohtaan, mutta keinot olivat toiset: Saastamoinen teetti Lahti-pinssejä 1980-luvulla.

Tyylitelty versio suositusta radiomasto-aiheesta. Sami Kuusivirta

- Niissä luki: ”Lahti on rakkauden ja hellyyden kaupunki”.

Räppärit tunnettuja tatuoinneistaan

Näyttelyn tatuoinnit on kuvattu tavallisilta lahtelaisilta.

Kaikkein tunnetuimpia Lahti-aiheisten tatuointien kantajia lienevät kuitenkin lahtelaislähtöiset räppärit.

Kotiseuturakkaudestaan tunnetulla Brädillä on kaksi Lahteen liittyvää tatuointia. Vasemmassa rintalihaksessa, sydämen päällä, on teksti LTI SOUL. Se on yksi hänen ensimmäisistä tatuoinneistaan.

- Se löytyy myös useimmilta vanhoilta 5th Element -veljiltäni. Se oli yhteinen ”jengitatska”, jolla korostettiin sitä, että meillä on aina lahtelainen sielu.

Myöhemmin Brädi on ottanut oikeaan ranteeseensa Lahden suuntanumeron, 03:n.

Myös Cheek paljasti elämäkerrassaan, että hänellä on Lahti-tatuointi rinnassa, sydämen kohdalla.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut