Moni lahtelaispäättäjä luopuisi ylikansallisen perintäjätin palveluista - "Voitot verottajan ulottumattomiin"

Vili Uuskallio

Merkittävä osa Lahden päättäjistä kehottaa kaupunkikonsernia luopumaan ylikansallisten perintäyhtiöiden käytöstä. Maksujen perintä haluttaisiin hoitaa omana työnä tai siirtää kuntaomisteiselle Provincialle (ent. Calprolle).

Kaupungin ja konsernin perintäasioista jätettiin maanantaina valtuustoaloite, jonka on allekirjoittanut 39 valtuutettua tai varavaltuutettua. Aloitteen on laatinut vasemmistoliiton valtuutettu Seppo Korhonen.

Allekirjoittajina on ainakin vasemmistoliiton, SDP:n, vihreiden, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien valtuutettuja.

Kaupunkikonserniin kuuluvista yhteisöistä ainakin Lahti Energia ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ovat siirtäneet maksujen perinnän yksityiselle perintäyhtiölle Lindorfille.

Korhosen ja muiden allekirjoittajien mielestä ylikansallisen perintäyhtiön käyttäminen kaupunkikonsernissa on useista syistä ongelmallista ja jopa epäeettistä.

Perintäkulut alkavat juosta välittömästi

Yksityisten perintätoimistojen tarkoituksena on mahdollisimman suuren voiton tuottaminen omistajilleen. Toisin kuin aiemmin, asiakkaalle ei toimiteta huomautusta maksamatta jääneestä laskusta, vaan perintälaskuun lisätään välittömästi yhtiön perintäkulut.

Tilapäisessäkin maksuvaikeudessa olevan maksukyky voi heikentyä entisestään, aloitteen allekirjoittajat huomauttavat.

- Monet asiakkaat huomaavat pian olevansa pysyvästi maksukyvyttömiä joutuen turvautumaan esimerkiksi toimeentulotukeen, jolloin yhteiskunta joutuu ainakin välillisesti perintäyhtiöin voittojen maksajaksi, aloitteessa todetaan.

"Laillistettua veronkiertoa"

Ylikansalliset perintäfirmat Lindorf ja Intrum Justitia yhdistyivät kesäkuussa maailman suurimmaksi luotonhallintayritykseksi. Sen omistajayhtiö Nordic Capital on rekisteröity Jerseyn saarelle.

Valtuutetut muistuttavat, että yhtiö kiertää yhteiskuntavastuunsa verosuunnittelulla.

- Konserniin kuuluvan tytäryhtiön voitot kanavoidaan suurelta osin verottajan ulottumattomiin konserniavustuksina, emoyhtiön myöntämien lainojen ylimitoitettuina korkoina sekä emoyhtiölle maksettuina rahoitus- ja palvelumaksuina. Tällä laillistetulla veronkierrolla siirretyt varat ovat pois kansantaloudesta eivätkä hyödytä Lahden seutua ja asukkaita.

Aloitteessa huomautetaan myös, että perinnän kohteeksi joutuneiden ihmisten perintämaksuilla käytävä kauppa on osa perintätoimistojen liiketoimintaa.

"Provincialla valmiudet"

Korhosen mukaan Provincialla on jo nykyisellään on valmiudet laskutuksen, myyntireskontran ja perinnänkin hoitamiseen.

- Kustannusvaikutukset pitää selvittää. Kaupungille tulee kustannuksia, jos ihmiset joutuvat velkavankeuteen. Siitä tulee säästöä, jos pystytään joustamaan hieman lisää, hän toteaa.

Aloitteen allekirjoittajat esittävät, että kaupunginhallitus antaisi velvoittavat omistajaohjausohjeet perinnän järjestämisestä.

- Olemme vakuuttuneet, että perinnän järjestäminen edellä mainitulla tavalla (omana työnä) palvelee parhaiten Lahden seutukuntaa ja kuntalaisia.

"Toki parempi, että verot jäävät tänne"

Lahdessa maksujen perintää on ulkoistettu noin kymmenen vuoden ajan, kertoo kaupungin konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen. Kaupunki itse käyttää Päijät-Hämeen kuntien omistaman Provincian perintäpalveluita.

– Sitä käyttää muutama meidän yhtiömme ja osa naapurikunnista. Perintätoimiston käyttö on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi.

Aloite ylikansallisten perintätoimistojen palveluista luopumisesta etenee viranhaltijoiden käsiteltäväksi.

– Tutkimme ja vastaamme aloitteeseen. Siltä osin kuin kaupunki itse käyttää Provinciaa, ei varmasti tapahdu muutosta. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta rahoitetaan niillä verotuloilla, joita täällä peritään. Toki on parempi, että täällä tapahtuvasta toiminnasta jäävät verot tänne, Mäkinen toteaa.

"Ulkoistettua kasvavassa määrin"

Kunnilla on maksujen perinnässä vaihtelevia käytäntöjä, kertoo lakimies Joonas Jännäri Kuntaliitosta.

- Jotkut kunnat hoitavat perinnän itse ja toiset ovat ulkoistaneet sen. Lisäksi on kuntaomisteinen Taitoa oy, joka hoitaa myös perintäasioita.

Jännäri arvioi, että ulkoistettua perintää on kasvavassa määrin.

- Perintätoimistoja käyttämällä kunta voi vapauttaa henkilöstöresurssia muihin tehtäviin. Isoilla toimijoilla toiminta on tehdasmaista ja tehokasta.

Perintäasioiden hoidosta on käyty muuallakin poliittista keskustelua.

- Jossain on katsottu, että perintä on tarkoituksenmukaisinta hoitaa itse. Ehkä siinä jollain tasolla velallisten kukkaroa säästetään, mutta kyllähän perintäkuluja tulee joka tavalla enemmän tai vähemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 2. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 6. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 7. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive
 8. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 9. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 10. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 11. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 12. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 13. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 14. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 15. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.