Lahtelaisnuoret eivät kehua retostele päihteillä - huumeita käytetään, mutta asiasta vaietaan: "Ne ovat jokaisen omia asioita"

Lahtelainen Reeti Kivelä, 16, on sitä mieltä, että päihteiden käyttö on jokaisen oma asia. Sami Kuusivirta

Petri Koivisto

Biljardipöydän ääressä on hyvin tilaa, koska Lahden Launeen nuorisotalolla vasta odotetaan illan tulijoita. 16-vuotias Reeti Kivinen on pistäytynyt paikalle jo ennen varsinaista kävijähuippua.

Päihteet keskustelunaiheena saavat Kivisen lievän varautuneeksi. Hänen mukaansa päihteiden käyttö on yleistä, mutta viina ja huumeet eivät ole mikään tavallinen puheenaihe.

- Ne ovat jokaisen omia asioita.

Alkoholin tai huumausaineiden hankkiminen on Reeti Kivisen mielestä jokseenkin yhtä helppoa. Alaikäiselle alkoholin saanti on vaivatonta jo siksikin, että hakijoita riittää runsaasti. Hakijalla tarkoitetaan täysi-ikäistä henkilöä, joka ostaa nuorten tilaamat juomat Alkosta ja vie ne heille.

Huumemaailmaan on samoin helppo solmia yhteyksiä. Kivinen itsekin tuntee useamman kuin yhden huumeidenkäyttäjän. Hän pitää uskottavana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän kyselyn tulosta, jonka mukaan ammattikoululaisilla on enemmän kannabiskokeiluja kuin lukiolaisilla.

Kivinen ei osaa sanoa, paljonko liialliseen juhlimiseen voidaan vaikuttaa päihdevalistuksella.

- Se on henkilökohtaista, ketkä siitä ovat kiinnostuneita ja ketkä eivät. Jollakin vaikuttaa, jollakin ei.

Millään mömmöillä ei välttämättä pysty nostamaan omaa statustaan ystäväpiirissä. Reeti Kivisen mielestä päihteiden käyttö tai käyttämättömyys eivät vaikuta siihen, kuinka kivana kaverina jotakuta pidetään.

Sporttihenkisyys taustalla

Viinan ja huumeiden lisäksi myös nuuska kuuluu kiellettyjen houkutusten listalle, tosin suun kautta nautittava nuuska on kielletty myös muilta kuin alaikäisiltä. Launeen nuorisotalon tuntityöntekijä Einari Toiviainen arvioi yhä useamman nuoren kuitenkin siirtyneen savukkeista nuuskaan.

Toiviainen arvelee, että taustalla on fitness-muoti, jossa tavoitellaan hyvän näköistä kroppaa. Alkoholi ja huumeet eivät tue kyseistä tavoitetta, mutta nuuska nähdään pienempänä pahana.

- Nuorilla on se käsitys, että nuuska on hirveän vaaratonta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 2. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 3. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 4. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 5. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 6. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 7. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 8. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina
 9. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 10. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 11. Kalle Veirron kolumni: Uudistavaa kuseskelua kirjallisuuden kulmilla
 12. Yön uutiskooste: Suolistosyövät yleistyvät - moni pitää oireita vain "herkkävatsaisuutena"
 13. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 14. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 15. Nyt viimeistään on hyvä tehdä puutarhan syyslannoitus

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.