Pormestarikeskustelu käynnistyy Lahdessa jälleen - valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau kannattaa pormestarimalliin siirtymistä

Lahden johtavat poliitikot ovat yhtä mieltä siitä, että keskustelu tulevaisuuden johtamisjärjestelmästä on aloitettava toden teolla. Kukaan ESS:n haastattelemista poliitikoista ei suoraan tyrmää pormestarimalliin siirtymistä. Viimeistään syksyllä 2020 eläköityvä kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta ei aio koskea pitkällä tikullakaan tulevasta johtamisjärjestelmästä käytävään keskusteluun.

Erno Laisi

Pormestarikeskustelu on täällä taas. Lahden kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mika Kari (sd.) esittää pormestarimallia Lahteen. Avaus ei ole uusi, sillä edellisen kerran Kari oli samalla asialla viime joulukuussa. Tuolloin keskustelu lopahti kuntavaaleihin mentäessä.

Karin puheet pormestarimallista saavat arvovaltaista tukea, sillä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) sanoo suoraan kannattavansa pormestarimalliin siirtymistä.

- Johtajuus konkretisoituu yhden henkilön kautta kuntalaisille paremmin, ja parhaassa mahdollisessa tapauksessa päästään samalla keventämään hallintoa ja päätöksenteon prosesseja. Erityisen tärkeää on kuitenkin löytää tehtävään sopiva henkilö, jonka kompetenssi on riittävä vaativan tehtävän hoitamiseen.

Karin argumentti pormestarin puolesta on sama kuin Bruneaulla. Kari kaipaa Lahteen "kasvollista johtamista", joka kaupungista hänen mukaansa nykysysteemissä uupuu.

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Hannu Rahkonen ei allekirjoita Karin tulkintaa.

- Ei kenellekään ole epäselvää, kuka tätä kaupunkia johtaa. Olen joskus miettinyt, että onko kaupunginjohtaja jopa liikaa esillä.

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta sanoo, että "asiat voisivat olla aina paremminkin". Väitettä kasvottomuudesta hän ei kuitenkaan allekirjoita.

- Kaupunginjohtaja esittelijänä on useimmissa tilanteissa kasvot sille isolle linjalle, jota noudatetaan.

Myllyvirta jää eläkkeelle viimeistään syyskuussa 2020. Karin mukaan olisi toivottavaa, että Lahdessa pormestarimalliin siirryttäisiin jo vuoden 2019 alussa.

Mäntylä: "On todennäköistä, että lopulta siihen malliin mennään"

Kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) on kannattanut pormestarimallia jo pitkään. Suomessa kaupunginjohtajat on korvattu pormestareilla Helsingissä, Tampereella, Pirkkalassa ja Tuusulassa.

- Pormestarimalli kasvattaa jatkuvasti suosiota ympäri Eurooppaa ja Suomea. On todennäköistä, että lopulta siihen malliin mennään [Lahdessakin], mutta se on eri asia minä vuonna.

Hän kuitenkin näkee ongelmia johtamisjärjestelmän vaihtamisessa kesken valtuustokauden. Erillisiä pormestarivaaleja ei ole mahdollista lain mukaan järjestää.

- Jos siirtyisimme kesken kauden pormestarimalliin, joutuisimme käytännössä käyttämään viime kevään vaalitulosta. Periaatteessa se vesittää idean demokraattisen näkökulman. Yksi vaihtoehto olisi tehdä väliaikainen johtamisratkaisu seuraaviin vaaleihin saakka.

Mäntylä muistuttaa, että ratkaisuja on saatava aikaiseksi kuluvan valtuustokauden aikana, koska Myllyvirta eläköityy joka tapauksessa ennen seuraavia kuntavaaleja.

- Alustavasti on jo sovittu, että ensi vuoden alussa asiasta aletaan keskustella ja neuvotella ryhmien kesken.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) sanoo pitävänsä pormestarimallia "ihan hyvänä".

- En aktiivisesti aja sitä, mutta en myöskään aktiivisesti vastusta.

Rostedt toivoo, että kaupunginjohtaja Myllyvirta ilmoittaa eläköitymisestään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta keskustelu tulevaisuuden ratkaisuista ehditään käydä poliitikkojen ja kaupunkilaisten kesken.

Kokoomuksen Rahkonen näyttää haalean vihreää valoa Karin ajatukselle.

- Jos ja kun sote- ja maakuntauudistus toteutuu, kaupungin rooli muuttuu ja organisaatio kevenee. Olisi varmasti paljon perusteita sille, miksi pormestarimalli olisi hyvä.

Toimikunta arvioimaan johtamisjärjestelmän tulevaisuutta?

Kari esittää, että Lahden johtamisjärjestelmää asetettaisiin arvioimaan toimikunta mahdollisimman pian. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Bruneau sanoo kannattavansa toimikunnan perustamista.

- Mikäli toimikunnan työ on hyvin johdettua, päämäärätietoista ja konkreettiseen lopputulokseen tähtäävää.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) kannattaa avointa keskustelua, vaikkei suoraan ota kantaa pormestarimallin puolesta tai sitä vastaan. Hänen mukaansa keskustelu tulevasta johtamisjärjestelmästä olisi syytä aloittaa kaupunginhallituksen pöydän ääressä.

- Valtuusto toki päättää lopulta näin isosta asiasta, Komu huomauttaa.

SDP:n valtuustoryhmää johtava Sirkku Hildén ei ole valmis suoraan kannattamaan pormestarimalliin siirtymistä.

- Minulla ei ole vielä tarpeeksi tietoa muiden kaupunkien kokemuksista. Onko malli oikeasti tuonut päätöksentekoon sujuvuutta tai poliittisten näkökulmien laajempaa huomioimista?

Karin ajatus johtamisjärjestelmää arvioivan toimikunnan perustamisesta on Hildénin mukaan kuitenkin kannatettava. Hänen mielestään toimikunta olisi luonnollista muodostaa valtuustoryhmien puheenjohtajista.

Myllyvirta: "Minä olen ihan tyytyväinen työssäni"

Kaupunginjohtaja Myllyvirta sanoo, että pormestarimalli voisi tuoda kuntatasolle vieraan hallitus-oppositio-asetelman.

- Suomalainen perinne on ollut se, että kuntien johdossa on etsitty konsensusta eikä "hallitusohjelmaan" perustuvaa linjaa, jossa joku jäisi selvästi ja vahvasti oppositioon. On selvää, että pormestarimallissa johtajuus henkilöityisi ja jotkut asiat voisivat tapahtua ripeämmin, mutta valitettavan usein asioissa on kuitenkin useampi puoli.

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta sanoo, että poliitikoilla on täysi vapaus keskustella tulevaisuuden johtamismallista, jos niin parhaaksi näkevät. "En aio olla mahdollisessa keskustelussa minkäänlainen osapuoli. Henkilökohtaiset ratkaisuni eivät ole millään tavoin sidottu tällaisiin keskusteluihin. Minä olen ihan tyytyväinen työssäni." Mirja Hussain

Myllyvirran mukaan Helsingissä räväkästi pestinsä aloittanut Jan Vapaavuori (kok.) on selvästi nostanut pormestariuden profiilia.

- Se on tietysti ollut hyvin paljon kiinni Vapaavuoren persoonasta. Voi sanoa, ettei se ole automaattisesti monistettavissa.

Myllyvirta sanoo, että poliitikot saavat tietenkin keskustella tulevaisuuden johtajamallista, jos niin parhaaksi näkevät.

- En aio olla mahdollisessa keskustelussa minkäänlainen osapuoli. Henkilökohtaiset ratkaisuni eivät ole millään tavoin sidottu tällaisiin keskusteluihin. Minä olen ihan tyytyväinen työssäni.

Kulisseissa poliitikot ovat spekuloineet jo pitkään sillä, milloin Myllyvirta päättää väistyä eläkkeelle. Häiritseekö keskustelu kaupunginjohtajan työtä?

- Se häiritsee varsin vähän. Eihän tällaiseen työhön olisi lähtenyt tai tällaista uraa olisi kestänyt, jos olisi tällaisille tilanteille erityisen herkkä.

Myllyvirralla ei ole tarkkaa päivämäärää mielessä, milloin aikoo omasta eläköitymisestään ilmoittaa.

- Sopimuksessani on puolen vuoden irtisanoutumisaika. Se on kai oikeastaan tarkoitettu vastaukseksi tähän kysymykseen.

Onko kukaan poliitikko vaalien jälkeen udellut suoraan Myllyvirralta eläköitymisaikataulusta?

- En pohdi henkilökohtaisia asioita julkisuudessa edes tuon vertaa. Jos vastaan aina pikkuriikkisen pidemmälle menevään kysymykseen, niin siitä tulee paha polku.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.