Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Putkiremontti on aluksi huono sijoitus - kauanko pitää odottaa arvon nousua?

Valoisa ja mukava huoneisto Ruolankadulla, kehuu kiinteistövälittäjän teksti. Ja mikä tärkeintä: talo ja asunto ovat perusteellisesti remontoidut. Tämä talo on rakennettu 1964, ja siinä on uusittu ainakin julkisivu, putket ja sähköt. Asunnon kylpyhuone ei uutta häpeä. Velaton hintapyyntö kolmiosta on 125 000 euroa.

Isoista remonteista kertyy satojen eurojen kustannus neliötä kohden. Putkiremontin lähestyessä moni saattaa pohtia, kannattako asunto myydä ennen vai jälkeen remontin? Saako remonttirahat takaisin ja vähän lisäarvoakin? Tai saako ostaja vastinetta kärsimyksilleen, jos kestää tulevan remontin vaivan?

Kokenut lahtelainen kiinteistönvälittäjä Hannu Syyslahti ei epäröi kertoa nyrkkisääntöä:

- Yleensä arvo laskee, kun tulee tieto putkiremontista. Valmiin remontin hintaa ei saa myydessäkään takaisin. Lahdessa saa takaisin 70-80 prosenttia remontin hinnasta. Aikaa myöten hinta sitten tasoittuu ympäristön kanssa. - Mutta asumismukavuus paranee, lohduttaa Syyslahti.

Poikkeuksia voivat olla ydinkeskustan huippukohteet.

Ei löydy laskuria

Remontin vaikutusta asunnon arvoon on koetettu selvittää jopa yliopistotasolla, mutta vertailussa on liian monta muuttujaa - kuten juuri sijainti.

- Ruola on petrannut, kun tällä on 20 vuoden aikana tehty paljon remonttia. Hinnat ja myynti ovat parantuneet.

Jos mitään remontteja ei olisi tehty, asunnon arvo olisi välittäjän silmissä ehkä 50 000 euroa.

Lahtelainen asunnonvälitysyhtiö RE/MAX Noste on tutkinut Lahden Ruolankadun kolmioiden hintakehitystä peruskorjauksen jälkeen. Kohde on selväpiirteinen, koska rajatulla alueella on seitsemän samankokoista ja -ikäistä taloa, jotka on linjasaneerattu peräkkäin vuosina 2008-2011.

- Vuonna 2007 hinnat tippuivat, mutta vuonna 2011 näkyi piikki hinnoissa, kertoo RE/MAXin kiinteistövälittäjä Janita Matilainen.

Syyslahti uskoo, että tämä asunto myydään omistajan omaan käyttöön

Vuokralaista olisi vaikea saada kolmioon, joka on parin kilometrin päässä torista. Esimerkiksi opiskelijat suosivat pieniä asuntoja ydinkeskustassa. Mukkulakaan ei nuoria kiinnosta, vaikka Lahden ammattikorkeakoulun kampus on muuttamassa Iskun päärakennukseen.