7 000 kaloria puhdasta mättöä - lahtelaisgrillin jättiläisannosta tultiin syömään Tampereelta ja Helsingistä asti

Kilo ranskalaisia saa seurakseen paljon makkaraa, kebabia, pekonia ja kananmunia. Pizzalaatikkoon koottuna niistä tulee suosikkiannos Sydänkohtaus, joka painaa noin 1 800 grammaa. Lahtelaisgrillin uutuusannos syntyi asiakkaiden toivomuksesta. Jo ensimmäisenä myyntipäivänä se nousi supersuosituksi hitiksi.

Leila Mehto

Kilo ranskalaisia, kaksi lihaisaa grillimakkaraa, 200 grammaa kebabia, kolme kananmunaa, kuusi siivua pekonia, mausteita ja majoneesia. Kaikki tämä pizzalaatikkoon pakattuna.

Sydänkohtaus kuulostaa osuvalta nimeltä jättimäiselle mättöannokselle, jonka painoksi kertyy mausteiden määrästä riippuen 1 700-1 800 grammaa.

- Olimme miettineet pitkään, että joku isompi kunnon annos pitäisi olla. Koska olemme auki yöaikaan loppuviikosta, meillä käy paljon juhlivaa porukkaa. Halusimme keksiä annoksen, joka ei jää pieneksi, kertoo Lahden Torigrillin grilliesimies Tiina Äijälä.

Viime viikon lopulla hän sitten suunnitteli mättöä yhdessä työkavereidensa Sofia Äijälän ja Henna Blåbergin kanssa.

- Ensin ajattelimme, että ei se ruokamäärä mahdu minnekään. Sitten keksimme pizzalaatikon, Äijälä kertoo.

Siinä se on: Sydänkohtaus eli tuttavallisemmin Sydäri. Tiina Äijälä esittelee. Lauri Rotko

Suosio tuli yllätyksenä

”Aika kauhee” oli Tiina Äijälän oma ensimmäinen ajatus koeannoksen valmistuttua. Hän otti kuitenkin ruoasta kuvan ja latasi sen grillin Facebook-sivulle perjantaina kello 23.21.

”Suuren yleisön pyynnöstä, olemme suunnitelleet ”jotain mättöä ja paljon”-annoksen. Siinä on reilusti ranuja, grillimakkaraa, kebablihaa, kananmunia ja pekonia. Komeuden kruunaa sinappi, ketsuppi, sipuli ja kurkkusalaatti sekä omavalintaiset majoneesit. Ai niin, annoksen nimi on osuvasti sydänkohtaus. Tuu ihmeessä testaamaan ja ota pari kaveria avuksi, koska yksin et jaksa sitä vetää. Nähdään yöllä!”, markkinoitiin kuvatekstisssä.

Ja sitten some räjähti.

Maanantaiaamuun mennessä annoksen kuvasta oli tykätty Facebookissa yli 5 100 kertaa. Kuvan alle oli kertynyt yli 1 700 kommenttia.

Osa kommentoijista kauhisteli, suurin osa ihasteli.

Äijälä on laskeskellut, että annoksessa on noin 7 000 kilokaloria.

Kaveriporukoita pitkästä matkasta

Lauantai-iltana suosio konkretisoitui grillijonossa. Uutta annosta tilattiin viitisenkymmentä kertaa. Osa halusi herkun tuplamunilla tai tuplapekonilla, ja moni tosiaan söi koko annoksen ihan yksin.

- Suosio karkasi ihan handusta ja lähti elämään omaa elämäänsä, Äijälä ihmettelee.

Grillillä riitti evästä yllätyssuosion saavuttaneisiin annoksiin, mitä nyt pekonit meinasivat loppuillasta loppua. Mutta tilalle tarjottiin enemmän sitä kaikkea muuta. Syöjissä oli niin kaveriporukoita kuin satunnaisia kulkijoitakin. Äijälä mainitsee esimerkiksi nuorekkaat 50-vuotiaat naiset, jotka tilasivat annosta aamuyön tunteina.

- Annosta tultiin syömään pitkästäkin matkasta. Kävijöitä oli Päijät-Hämeen lisäksi ainakin Kouvolasta, Helsingistä ja Tampereelta. Moni oli tullut varta vasten Sydänkohtauksen takia. Joku vitsaili, että ottaa ensin Sydänkohtauksen ja sitten Aivoinfarktin. Sellaista ei vielä ole listoilla.

Jättiannoksen hinta on 25 euroa, eikä se tuntunut olevan asiakkaiden mielestä liikaa.

Ranskalaisia, kebabia, pekonia, kananmunia, makkaraa ja mausteita niin paljon, että nälkä lähtee. Lauri Rotko

Kokemusmatkalla syödään Lihis kaikella

Edellinen lahtelainen kohuannos oli Burgermafian pari vuotta sitten markkinoille tuoma Lihis kaikella. Siinä jättilihapiirakan väliin on laitettu grillimakkara, suomimakkara, balkanmakkara, nakki, kaksi jahtimakkarasiivua, 120 grammaa kebablihaa, kaksi kinkkusivua, kananmuna, aurajuustoa, tavallista juustoa, ananasrengas, jauhelihapihvi ja mausteet.

Vieläkö grillin jättiläisannoksella on menekkiä, Burger Mafian yrittäjä Reijo Henriksson?

- Ei se ole samanlainen hittituote kuin aluksi. Sitä tullaan syömään esimerkiksi synttäreillä tai kaveriporukan reissulla. Olisiko se vähän sellaista kokemusmatkailua, Henriksson arvelee.

Hän kertoo, että yleisesti grilleillä suuntaus on kohti laadukkaita annoksia. Jauhelihapihvin tilalle halutaan usein kokolihaa ja possun tilalle nautaa.

Kaupaksi käyvät myös valmiit annokset, joissa on esimerkiksi hampurilainen, bataattiranskalaisia ja salaattia.

Kuulostaa Amerikan annoskoolta

- No nyt liikutaan Amerikan annoskoossa, on ravitsemusterapeutti Sari Räisäsen ensimmäinen kommentti jättiannoksesta.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymällä työskentelevä Räisänen toteaa, että 1,8 kilon grilliannoksesta ei millään yksittäisillä vaihdoksilla saa ravitsemuksellisesti optimaalista. Hän huomauttaa kuitenkin, että tuskin kukaan syö grillillä päivittäin tai edes viikoittain.

- Mikään ei ole kokonaan kiellettyä. Ja annoskokoonhan ihminen voi aina vaikuttaa.

Jättiläisannoksen jakaminen useamman syöjän kesken kuulostaa ravitsemusterapeutin mielestä järkevältä idealta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 2. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 3. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 4. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 5. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 6. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 7. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 8. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 9. Tulipalon sammutustyöt ovat jatkuneet Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 10. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 11. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 12. Kysely kymmenelle suurelle kaupungille: Lastensuojeluilmoitusten määrä vajosi jopa puoleen, kiireellisiä sijoituksia paikoin enemmän
 13. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista
 14. Museoidut Gösta Sundqvist ja Matti Nykänen pääsevät taas esille Lahdessa
 15. Katso tästä lista Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta valmistuneista

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.