Martti Talja: Vuodeosastot lakkautettiin Päijät-Hämeessä liian nopeasti

Keskustan kansanedustaja Martti Talja seuraa sote-uudistusta tiiviisti. Juha Peurala

Emmi Tuomisto

Kansanedustaja Martti Talja (kesk.) sanoo, etteivät Päijät-Hämeessä tehdyt terveydenhuollon uudistukset ole menneet kaikilta osin oikeaoppisesti.

- Vuodeosastojen lakkauttamisesta oli päätetty jo vuonna 2013-2014, kun todettiin, ettei Päijät-Hämeessä ole aktiivista kuntoutusta. Nyt se toteutettiin, mutta aivan liian nopeasti, koska korvaavia kotihoitopalveluita ei ole vielä rakennettu, Talja sanoo.

Talja puhui sote-uudistuksesta keskiviikkoiltana Lahdessa järjestetyssä paneelikeskustelussa.

Omilla jaloilla

Vuodeosastojen lakkauttaminen sinänsä oli Taljan mielestä oikea päätös.

- Me ammattilaiset olemme usein liian konservatiivisia. Halutaan hoitaa sänkyyn vaikka se on kaikista huonoin vaihtoehto. Omilla jaloilla liikkuminen on paras hoito. Akuuttisairaansijoilla ollaan keskimäärin kaksi viikkoa ja silloin on ihan sama, missä kunnassa vuodeosasto sijaitsee. Sitten mennään kotiin kuntoutukseen, Talja sanoo.

Talja on itsekin ammatiltaan lääkäri.

50 työntekijää liian vähän

Ongelma on kuitenkin se, että kotihoidosta puuttuu Päijät-Hämeessä 50 työntekijää. Syynä on mikäs muukaan kuin rahapula.

Tällä hetkellä kunnat ja maakunnat noudattavat entistäkin tiukempaa budjettia, sillä nyt kerätyistä säästöistä tulee uudistuksen jälkeen maakunnan valtiolta saama pesämuna. Ne, jotka eivät ole aiemmin eläneet säästeliäästi, voivat nyt hyötyä siitä.

- Kuntoutus toimii niille, jotka siihen pääsevät. Erityisesti nyt, kun valtio on käskenyt maakuntia säästämään niin paljon kuin pystyy. Päijät-Hämeessä käytetään jo nyt vähiten rahaa terveydenhoitoon koko Suomessa, ja tästä pitäisi vielä äästää. Se on epäreilua ja se on väärin. Siksi meiltä puuttuu 50 työntekijää, Talja sanoo.

Asiakas keskiössä

Talja sanoo, että sote-uudistuksen ytimessä on kolme asiaa. Järjestämisvastuun keskittäminen kunnilta maakunnille, valinnanvapaus ja tiedonkulku.

- Asiakkaan ympärille rakennetaan palvelukokonaisuus. Tietojärjestelmät ovat liima, joka pitää kokonaisuuden kasassa, Talja kuvailee.

Tavoite on, että kansalaisten tyytyväisyys paranee.

- Suomi on jo nyt maailman ykkönen kustannustehokkuudessa, ja kansalaislaadussa olemme sijalla neljä. Tavoite on päästä kärkeen siinäkin, Talja sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.