Rikoksen tehneeltä peritään rikosuhrimaksu, summa vaihtelee rikoksen vakavuudesta riippuen

Mikko Kivelä

Rikosuhrimaksu peritään täysi-ikäisenä rikoksen tehneeltä henkilöltä sellaisesta rikoksesta, josta voidaan tuomita vankeusrangaistus. Sen suuruus on 40 tai 80 euroa rikoksen vakavuudesta riippuen.

Lakia valmisteltaessa rikosuhrimaksulla arveltiin kerättävän vuosittain 4,5 miljoonaa euroa. Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä maksua on tuomittu hieman yli 2,5 miljoonaa euroa. Mikäli tahti jatkuu samana vuoden loppuun asti, summa nousee noin 3,4 miljoonaan euroon.

Kappalemääräisesti rikosuhrimaksua on tuomittu 58 000 kertaa.

Valtion kassaa tuomitut rikosuhrimaksut ovat lihottaneet tänä vuonna kuitenkin vain noin 1,1 miljoonaa euroa eli tuon verran maksua on saatu perityksi.

Osastopäällikkö Arto Kujala oikeusministeriöstä kertoo, että tuoton jääminen arvioitua pienemmäksi ei tullut yllätyksenä. Kujalan mukaan mene pari vuotta ennen kuin tavoite saavutetaan.

Rikosuhrimaksu määrätään myös rikoksista, joita ei käsitellä käräjillä, kuten poliisin määräämästä ylinopeussakosta.

Myös Ruotsissa rikosuhrimaksun tuotto oli alkuun pieni. Maksu maksetaan rahastolle, joka ottaa vastaan myös lahjoituksia.

Viime vuoden joulukuussa, jolloin laki tuli voimaan, rikosuhrimaksua tuomittiin vajaat 1 500 kertaa, tuomittu summa oli 59 000 euroa, mutta kertymä on jäänyt alle 10 000 euron.

Rikosuhrimaksun on velvollinen maksamaan myös yritys, joka tuomitaan yhteisösakkoon. Tällöin rikosuhrimaksu on 800 euroa.

Toistaiseksi yhteisöille ei ole tuomittu ainuttakaan rikosuhrimaksua. Maksu voidaan tuomita vain sellaisesta rikoksesta, joka on tehty lain voimaantulon jälkeen 1. joulukuuta 2016. Yhteisösakko määrätään tyypillisesti työturvallisuusrikoksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 2. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 3. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 4. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 5. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 6. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 7. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 8. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 9. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 10. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 11. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 12. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 13. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 14. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen
 15. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.