Kartanoteatteri on vasta alkua, muutkin Lahden kaupunginosat voivat saada omia teattereita

Kaisa Hako

Mukkulan kartanoteatteri on vasta alkua, osa laajempaa projektia. Ohjaaja Timo Taulolla on vireillä kokonainen liuta Lahden kaupunginosien omia teattereita, jotka heijastelevat alueen historiaa ja nykypäivää. Yksi on jo selvillä, mutta Taulo ei vielä paljasta, missä.

Kullakin alueella on omat piirteensä, jotka saavat näkyä niiden teattereissakin. Mukkulassa on kartano, toisen alueen nimittäjänä voi olla teollisuusalue tai koulu.

- Teatterit ovat kansalaistoimijuutta. Niiden ideana on edistää hyvinvointia, tarjota mielekästä tekemistä ja lujittaa alueellista identiteettiä, sanoo Taulo, joka on tehnyt teatteria koko ikänsä ja ohjannut esimerkiksi Lahti-aiheisia historiallisia näytelmiä Ainopuiston teatterissa.

Esitykseen liittyvä tavoite ja jännite ovat nautittavia, mutta esitys on Taulon mukaan vain jäävuoren huippu. Tärkeintä on itse tekeminen.

Kaupunginosateatteri kootaan alueen omista harrastajista ja osaajista. Kun vähän tonkii, saattaa löytyä säveltäjiä, tanssijoita ja bändikin. Taulo auttaa teatterin alkuun ja ohjaa, kunnes se "alkaa hengittää itse".

- Minä olen vain sen kätilö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.