Mikä pamahti Lahden seudulla? Syy selvisi nopeasti

Lahden seudulla kuultiin tiistaina heti kahdentoista jälkeen valtava pamaus. Kello 12.04 hätäkeskuksen kautta tuli hälytys räjähdyksestä Lahdessa ja minuuttia myöhemmin toinen samanlainen hälytys.

Kyseessä ei ollut räjähdys, vaan Lahden seudun yli lentänyt Puolustusvoimien Hornet-hävittäjä, kertoo päivystävä palomestari Kari Sipilä Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta, jonne on tullut runsaasti yhteydenottoja kovan äänen vuoksi.

Voimakas pamaus aiheutui siitä, että hävittäjä rikkoi äänivallin. Pamaus kuultiin ainakin Lahdessa, Hollolassa, Asikkalassa, Orimattilassa, Myrskylässä ja Pukkilassa. Monissa paikoissa myös ikkunat helisivät.

- Kello 12.04 Lahden seudun yli lensi Ilmavoimien F/A -18 Hornet -monitoimihävittäjä. Kyseessä oli Ilmavoimien lentotoimintaa, ei avata sen tarkemmin, kerrotaan ESS:lle Ilmavoimien esikunnasta.

Esikunnasta ei oteta kantaa siihen, oliko kyseessä harjoitus vai tositilanne.

- Ilmavoimien lakisääteinen tehtävähän on Suomen alueiden koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen. Mutta Ilmavoimien lentotoiminnasta oli kyse. Mikäli muuta ei ilmene, tästä ei tiedoteta enempää, esikunnasta todetaan.

Sitäkään ei kerrota, mistä Lahden seudun ylittänyt hävittäjä nousi ilmaan ja mihin se oli menossa. Kuultujen pamausten perusteella moni on päätellyt, että hävittäjä olisi ollut matkalla etelään päin.

Ilmavoimien esikunnan mukaan voimakas ääni kuultiin Lahden ja ympäristökuntien alueella.

Lahden seudulla kuullut pamaukset eivät liity Baltops 20 -merisotaharjoitukseen, joka päättyy tiistaina Itämeren alueella. Siinä on mukana kaksi Hornet-hävittäjää. Nämä hävittäjät lähtevät ilmaan Turusta ja suuntaavat eteläiselle Itämerelle, joten niiden aiheuttamat äänet eivät kuulu Päijät-Hämeeseen asti.

Mitä tarkoittaa äänivallin rikkoutuminen?

Äänivallin rikkoutuminen on virallisesti yliäänipamaus. Se aiheutuu, kun kone etenee yliäänennopeudella eli sen nopeus on äänen nopeutta suurempi.

Silloin koneen ympärille muodostuu kartiomainen ääniaaltojen tihentymä, sokkiaalto. Ilmiö vastaa veneen keula-aaltoa. Kun sokkiaalto osuu korvaan, se kuullaan kovana pamauksena, kuten veneen keula-aaltokin kuullaan vasta silloin, kun se osuu rantaan.

Äänen nopeus on noin 344 metriä sekunnissa eli 1 238 kilometriä tunnissa. Matkustajalentokoneet lentävät yleensä noin 900 kilometrin tuntinopeudella.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut