Vihreän pääkaupungin titteliä jahtaavalla Lahdella kovat tavoitteet jätehuollossa

Erinomainen jätehuolto on osa kiertotaloutta. Kuvassa Kujalan jätekeskus. Lauri Rotko / Korppi Films

Kari Anttinen

Kymmenen suomalaista kuntaa, niiden joukossa Lahti, on sitoutunut viemään kiertotaloutta eteenpäin.

Kunnat aikovat toteuttaa valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteet kierrättämällä vähintään 55 prosenttia yhdyskuntajätteistä. Ne aikovat myös hyödyntää materiaalina vähintään 70 prosenttia rakennus- ja purkujätteistä ja vähentää jätemäärää vuoteen 2020 mennessä vuoden 2000 tasolle.

Lahdessa jätehuollon tilanne on jo nyt erinomainen. Yli 96 prosenttia kotitalousjätteestä menee hyötykäyttöön. Kaupungin tavoitteena on lopettaa jätteen polttaminen ja läjittäminen kaatopaikoille vuoteen 2050 mennessä.

Yksi Lahden kiertotalouden esimerkeistä on Kujalan jätekeskuksessa toimiva Tarpaper Recycling, joka on kehittänyt kadunrakentamiseen bitumikattohuovasta tehdyn asfaltin raaka-aineen.

Lahti kilpailee 13:n muun ympäristökaupungin kanssa Euroopan vihreä pääkaupunki 2020 -tittelistä. Euroopan komission yli 100 000 asukkaan kaupungeille suunnatussa kilpailussa vertaillaan kaupunkien kestävän kehityksen toimintaa ja tulevaisuuden tavoitteita 12 eri osa-alueella.

Kilpailun voittaja ratkeaa touko-kesäkuussa. Lahden vahvuuksia kilpailuissa ovat kiertotalous, ympäristöinnovaatiot sekä yhteistyö yritysten, korkeakoulujen ja asukkaiden kanssa.

Lahti tavoitteli jo tänä vuonna vuoden 2019 vihreä pääkaupunki -titteliä, mutta pisimmän korren veti Norjan pääkaupunki Oslo. Lahden ja Oslon kanssa finaalissa olivat Tallinna, Lissabon ja Gent.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.