Yksi puukko, kaksi tekijää: Lanunaukion puukotusjutussa useita vuosia vankeutta - ei näyttöä teon rasistisuudesta

Mikko Kivelä

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut Lanunaukion elokuisessa puukotusjutussa kaksi miestä ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Oscar Reino Michael Falletin (s. 1995) oikeus tuomitsi tapon yrityksestä, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikoksesta 5 vuoden vankeusrangaistukseen.

Jari Tapio Meisaari (s. 1988) sai tapon yrityksestä 3 vuotta, 11 kuukautta ja 15 päivää vankeutta.

Iittiläinen Falleti oli osoitellut ulkomaalaistaustaista miestä pistoolilla ylävartaloon ja yrittänyt useita kertoja laukaista aseen. Myöhemmin hän oli iskenyt maahan kaatunutta miestä puukolla muun muassa kylkeen lahtelaisen Meisaaren antamalla puukolla.

Meisaari ei ollut yrittänyt estää Falletia. Varmuutta siitä, oliko Meisaari pitänyt syyttäjän väittämällä tavalla kiinni uhrista, ei valvontakameratallenteesta saa.

Ennen tekoja asianosaisten kesken oli ollut huutelua ja tönimistä ravintolassa. Syyttäjä vaati rangaistuksen koventamista tekojen rasistisen motiivin perusteella. Oikeus hylkäsi vaatimuksen.

"Hätävarjelua"

Tapon yrityksestä syytetty lahtelainen kiisti syyllistyneensä tekoon sen enempää yksin kuin yhdessä iittiläisen kanssakaan.

Lahtelainen oli kehottanut iittiläistä ampumaan uhrin. Kun ase ei ollut toiminut, hän valvontakamerakuvan mukaan antoi puukon iittiläiselle. Käräjäoikeuden mielestä puukon antaminen teki hänestä rikoskumppanin. Lahtelainen on kiistänyt puukon antamisen.

Esitutkinnassa iittiläinen oli ensin sanonut, ettei hän tiedä, mistä puukko oli tullut. Kaksi päivää myöhemmin hän väitti puukon olleen koko ajan hänellä.

Iittiläinen sanoi toimineensa hätävarjelussa. Oikeus ei väitettä uskonut. Se perusti näkemyksensä valvontakameran kuvaan ja todistajien kertomuksiin. Oikeus toteaa, ettei uhri ollut ensin yrittänyt hyökätä iittiläisen kimppuun, joten perustetta ampumisyritykselle tai sen jälkeen puukon käytölle ei ollut. Uhrilla ei ollut kummallakaan kertaa asetta.

Hätävarjelun sijasta oikeus katsoo iittiläisen toimineen määrätietoisesti ja sinnikkäästi yrittäen tappaa asianomistajan.

Korvauksia 9 500 euroa

Asianomistajat, puukotuksen uhri ja tämän tummaihoinen lapsuudenystävä, kertoivat kuulleensa loukkaavia "neekerisanoja". Suomessa syntyneitten miesten mielestä heidän etninen taustansa ei kuitenkaan ollut heihin kohdistuneitten tekojen syynä.

Käräjäoikeus toteaa, että rasistiset rikokset ovat yleensä hyvin suunniteltuja. Se hylkäsi syyttäjän vaatimuksen rangaistuksen koventamisesta rasistiseen motiiviin vedoten.

Iittiläisen ja lahtelaisen on yhteisvastuullisesti maksettava tapon yrityksen uhrille erilaisia korvauksia 9 500 euroa. Oikeus passitti heidät Mikkelin vankilaan.

Asianomistajien päälle kaasua sumuttanut 1991 syntynyt mies tuomittiin muun muassa kahdesta pahoinpitelystä 80 päiväsakkoon. Iittiläisen toimimattoman aseen piilottanut 1999 syntynyt mies tuomittiin ampuma-aserikoksesta 50 päiväsakkoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden vuokramarkkinat ylikuumenivat pahasti, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 2. Pääkirjoitus: Faktat tarpeen koronaviruksesta
 3. Tänään selviää, onko Suomessa uusi koronavirukseen sairastunut - lue yön uutiskooste
 4. Tarja Koljosen Esalainen: Räpelsi puhelinta kokouksessa ja suu käy koko ajan - näin koulujen Wilma-merkinnät toimisivat myös töissä
 5. Osaatko hinnoitella asuntosi vai kuvitteletko vain? Liika kiltteys hintaneuvottelussa voi maksaa vuoden palkan
 6. "Lähivuosina on edessä isot purkutalkoot" – ARA-asuntojen jyräämistahti kiihtyy jälleen kohti uutta ennätystä, 1500:n raja meni jo rikki
 7. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 8. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 9. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 10. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 11. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 12. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 13. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 14. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 15. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.