Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Metallinnetsijän yllättävä saalis, magneetti nosti järvestä pistoolin - kuva

Vasta puolisen vuotta metallinetsintää harrastaneelle kärköläläiselle Henri Mäkiselle kävi melkoinen tuuri, kun järveen heitettyyn magneettiin tarttui satavuotias pistooli.

Ensin magneetti nosti pintaan pistoolin lippaan. Mäkinen tuumi, että täytyyhän siellä olla pistoolikin. Ja olihan siellä. Ase löytyi seuraavana päivänä noin seitsemän metriä rannasta; lipas oli ollut kaksi metriä lähempänä.

Löytöpaikalla Kärkölän Hähkäjärvessä on vettä metri, puolitoista.

- Ase on yllättävän hyvässä kunnossa, luisti ei tosin liikkunut, Mäkinen kertoo. Lipas oli tyhjä, ja Mäkinen varmisti, ettei piipussakaan ollut patruunaa. Hän arvelee aseen olleen vedessä kymmenkunta vuotta.

Löytäjä otti yhteyttä poliisiin, ja partio kävi hakemassa aseen.

Löytöaseet harvinaisia

Henri Mäkinen on selvittänyt 7,65-millisen Beholla-pistoolin historiaa. Sitä on valmistettu 1915-1918 noin 45 000 kappaletta eli se on verraten harvinainen.

Suomessa sitä on käytetty sisällissodassa sekä talvi- ja jatkosodassa kakkosaseena.

Hän haluaisi Behollan deaktivoituna eli ampumakelvottomaksi muunnettuna koristamaan omaa vitriiniä. Poliisi ilmoitti tiistaina, että aseen omistajaa ei ole löytynyt, joten löytäjä saa sen deaktivoituna takaisin. Deaktivoinnin tekee aseseppä, viulut maksaa aseen löytäjä.

Löytöaseita tulee poliisille harvoin. Lähtökohtana on, että kaikki aseet, romutkin, on toimitettava poliisille. Ellei omistajaa löydy eikä löytäjä halua pitää asetta tai sitä ei voida palauttaa hänelle, ase menee sulatukseen.

Löytäjä saa pitää vain vähäarvoisen aseen. Arvokkaammat, hyväkuntoiset aseet myydään Poliisihallituksen asehallinnon huutokaupassa Riihimäellä, kertoo ylikonstaapeli Markku Elonen Hämeen poliisista. Myös kuolinpesien aseita myydään huutokaupassa, jos kuolinpesän jäsen sitä toivoo.

Markku Elonen arvioi, että Lahden pääpoliisiaseman kautta kulkee vuosittain noin tuhat asetta joko sulatukseen tai huutokauppaan. Suurin osa aseista tulee kuolinpesistä.

Ase- ja uiton historiaa

Henri Mäkinen myöntää, että hänen metallinetsintäharrastuksensa sai aselöydöstä lisäpontta.

Vedestä hän etsii metallia ohuen köyden päähän sidotulla magneetilla, joka pystyy nostamaan 30 kilon kuorman. Magneettiin on tarttunut kaikenlaista rautatavaraa. Samasta Hähkäjärvestä hän on löytänyt erilaista uitossa käytettyä esineistöä.

Maalta hän on löytänyt metallinpaljastimella muun muassa vanhoja kolikoita.