Mölkyn pelaaminen ja Heinämaan pitsi pääsivät elävän perinnön luetteloon

Aineettoman kulttuurin suojeltavien 52 kohteen joukossa ovat myös saunominen, lavatanssit, suomalainen tango, Suomen romanien lauluperinne, posetiivin soittaminen ja työväen vappu.

Minna Krupka

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt 52 kohdetta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Käsityötaitojen luokassa mukaan pääsi pitsin kutominen Orimattilan Heinämaalla. Heinämaan kylässä on pitkä ja omaleimainen nypläämisen eli pitsin kutomisen perinne.

– Pitsin kutominen on täällä noin 250 vuoden pituinen perinne. Kirjallisia merkintöjä löytyy 1800-luvulta alkaen. Vanhimmat tähän päivään säilyneet pitsinpätkät ovat ehkä 1920-luvulta, kertoo Heinämaan Pitsinkutojien yhdistyksen puheenjohtaja Rauni Eskola.

Pitsin kutominen on käsityön muoto, jossa pitsityynyllä puisten nappuloiden avulla, joihin on rullattu pellavalanka, laitetaan nuppineulojen avulla lankoja toistensa lomaan käyttäen erilaisia lyöntejä. Pula-aika 1930-luvulla vaikutti Heinämaan perinteeseen siten, että lankaa jouduttiin kehräämään itse. Sen jälkeen paksu lanka syrjäytti Eskolan mukaan kokonaan ohuen, valkaistun langan.

Heinämaan pitsin kutominen on nyt Elävän perinnön kansallisessa luettelossa. Mirja Hussain

Mölkystä tuli hitti

Pelien ja leikkien luokassa listalle pääsi mölkyn pelaaminen. Mölkky on kaikille suomalaisille tuttu seurapeli, jota pelataan kesämökeillä ja pihanurmilla kautta Suomen. Seurapeli kehitettiin 1990-luvun alussa Lahden suojatyökeskuksessa (nyk. Lahden Työn Paikka). Ensimmäistä mölkkytapahtumaa olivat järjestämässä muun muassa lahtelaisen Pulska-kansanmusiikkiyhtyeen jäsenet.

– Se oli kulttuuritapahtuma, jossa pelattiin mölkkyä, muistelee Pulska-yhtyeen kitaristi-laulaja Antti Ahonen.

Nyt mölkkypeli nauttii suurta suosiota ja se on jokaisen kesämökin varusteena. Ahonen arvelee, että mölkyn tunnettuus perustuu sen kykyyn yhdistää iältään ja taidoiltaan erilaisia ihmisiä.

Mölkky-pelin periaatteena on kaataa mölkyllä numeroidut kapulat kumoon. Mölkky perustuu kyykkään. Nuori perinne on saavuttanut nopeasti suosion niin Suomessa kuin muissakin maissa. Perinne on muuntunut kansaomaisesta leikistä kansalliseksi peliksi. Elävän perinnön luetteloon hakivat Suomen mölkkyliitto ry ja Lahden Kortteliliiga ry.

Luetteloinnin avulla tunnistetaan ja välitetään tietoa elävästä perinteestä

Valinta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on tunnustus perinteiden parissa toimiville yhteisöille. Lisäksi luettelo tuo vahvempaa näkyvyyttä perinteille. Samalla se on askeleen lähempänä kansainvälisen tason tunnustusta.

Kansallisessa luettelossa on mukana useita juhlaperinteitä, kuten kynttilöiden vieminen hautausmaalle jouluaattona, joulurauhan julistus Turussa ja pääsiäiskokkojen polttaminen. Toisen suuren ryhmän muodostavat erilaiset käsityöperinteet, kuten lasinpuhallus, korsnäsinpaita ja kansallispuvun valmistaminen. Lisäksi luettelossa on luontoon liittyviä kohteita, esimerkiksi sienestys, limisaumaisten puuveneiden veisto ja niillä purjehtiminen.

Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta hyväksyttiin vuonna 2003 ja Suomi allekirjoitti sopimuksen vuonna 2013. Museovirasto vastaa sopimuksen toteuttamisesta Suomessa. Elävän perinnön kansallinen luettelo täydentyy määräajoin. Seuraavan kerran luetteloon voi hakea aikaisintaan vuonna 2019.

Kansallisesta luettelosta on mahdollista tehdä ehdotuksia Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin. Suomen esityksistä päättää opetus- ja kulttuuriministeriö. Kansallisia ehdotuksia on mahdollista hakea Unescoon enimmillään yksi kohde vuosittain.

Katso Elävän perinnön luettelon 52 kohdetta tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vääksyyn avattiin pieni jäätelötehdas – Ahvenaisen pariskunta valmistaa nyt jäätelöt kahvilaansa itse
 2. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 3. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
 4. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 5. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 6. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 7. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"
 8. Korona ei ole säikäyttänyt ulkomaille tutkinto-opiskelijoiksi mieliviä – määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla
 9. Lahden Launeen Prisman tulipalon syy selvisi
 10. USU-gallup: Intoa kotimaanmatkailuun riittää epidemiasta huolimatta – "Toivottavasti tällainen mieliala jatkuu"
 11. Päivi Piiraisen Esalainen: Kivat reissukohteet löytyvät ihan läheltä
 12. Trump uhkaili kutsuvansa armeijan laittamaan mellakat kuriin – rinnasti mellakoitsijat terroristeihin
 13. Hyvinvointiyhtymän hallitus hylkäsi yksimielisesti oikaisuvaatimukset Iitin yöpäivystyksestä
 14. Lahden hurja kasvuvisio aikansa elänyt? "Otetaan nyt ensin 130 000 asukasta tavoitteeksi"
 15. Käräjäoikeus vangitsi päijäthämäläisen naisen todennäköisin syin epäiltynä tapon yrityksestä Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.