Tuli riehui Lahden Jokimaalla, Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi apuun tulleen naapurin - "Näin hyvin hoidettua tilannetta en ole kohdannut urallani"

Mika Morri auttoi yrityksensä kalustolla kaivamaan paloalueen viereen altaita, joihin sammutusvedet ohjattiin. Kuvassa myös palomestari Erkki Santero (vas.), Purkupihan kierrätysyksikön johtaja Kimmo Rinne, vs. valmiusmestari Mika Nevalainen ja Lahden vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin. Salla Virta/Phpela

ESS

Päijät-Hämeen pelastuslaitos on myöntänyt kunniakirjan lahtelaisen Maansiirto Morrin toimitusjohtajalle Mika Morrille hänen toiminnastaan Purkupiha oy:n tulipalon sammutustöiden yhteydessä. Morrin ripeyden ansiosta sammutuksessa käytetyt vedet saatiin tehokkaasti talteen ja samalla laaja vesistövahinko estettyä.

Tapaus sattui Lahden Jokimaalla pari viikkoa sitten, 28. toukokuuta. Purkupihan teollisuusrakennuksessa syttyi raju tulipalo, jota sammutettiin torstaiaamusta lauantain pikkutunneille saakka.

Ripeys pelasti vesistön Lahden Jokimaan suurpalossa – "Alussa meinasi tulla pieni paniikki"

Palopaikan naapurissa sijainneen Maansiirto Morrin nopea apu esti likaisten sammutusvesien valumisen läheiseen Makkaraojaan ja sitä kautta Porvoonjokeen. Mika Morri auttoi kalustollaan kaivamaan tulipaloalueen viereen altaita, joihin sammutusvedet saatiin ohjattua ja imettyä talteen. Morri hankki paikalle myös lisäkalustoa.

Pelastuslaitos myöntää kunniakirjoja yleensä ihmishengen pelastamisesta, mutta pelastusjohtaja Jari Hyvärisen mukaan tällä kertaa haluttiin huomioida suuret ympäristöarvot.

- Näin hyvin hoidettua tilannetta en ole kohdannut urallani. Kiitos omasta ja pelastuslaitoksen puolesta, kiitti Morria puolestaan vs. valmiusmestari Mika Nevalainen.

Lahden Jokimaalla riehuvasta tulipalosta syntyi valtava savupilvi: kopterikameralla kuvattu video havainnollistaa yläilmoista käsin liekit ja alueelle levittäytyneen sankan savun

Nevalaisen mukaan tilanteessa oli myös onnea, sillä palopaikan vieressä sijaitsi savinen pelto, joka ei päästä vettä läpi. Sammutusvedet tyhjennettiin kaivetuista altaista traktorin imulaitteen ja usean imuauton avulla ja toimitettiin jatkokäsittelyyn Päijät-Hämeen Jätehuollolle.

Myös Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin on tyytyväinen toimintaan.

- Sammutusjätevesiin on kiinnitetty viime vuosina paljon huomiota. Ympäristössä ei ole havaittu muutoksia Purkupihan palon jälkeen, eikä eliöstö ole reagoinut. Tämä on ainutlaatuinen tapaus Suomenkin mittakaavassa, Malin kiitteli.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut