Kirja-arvio: Leikkisyys sopii mainiosti Helena Sinervon runoilmaisuun

Helena Sinervon uusin runokokoelma on kokeileva ja varmaotteinen. Veikko Somerpuro

Helena Miettinen

Helena Sinervo

Merveli

WSOY 2018. 74 s.

Helena Sinervon yhdettätoista runokirjaa voi lähestyä selvittelemällä, mistä runoissa puhutaan, kun niissä puhutaan mervelistä.

Viisisivuisessa monityylisessä runossa sanotaan: ”Ehkä rakkaus hyvinkin on merveli / ja virtailee kaikkiaikaisena aineen vangitsematta.” Samassa runossa arvellaan myös: ”Ehkä rakkaus hyvinkin on merveli, / pieni suurisilmäinen eläin, / joka kutoo sukkaa palatsin portailla.”

Tuo aineen vangitsematon yleisaikainen kutojaeläin, joka ehkä muistuttaa kirjan kansikuvan otusta, vie teemojen ja variaatioiden, tekstien ja intertekstien kudelmaan. Kirjan motoksi asetettu lainaus ”Sinä et ole maailmassa, maailma on sinussa” spirituaalisesti suuntautuneelta lääkäriltä Deepak Chopralta ei jää irralliseksi heitoksi. Mottolauseen tutkimuksia teos on.

Runojen puhuja havainnoi sulautumista tai erillisyyttä kokemuksen ja kokijan välillä. Runossa sulautuminen näyttäytyy taiteelle antautumisena: ”Mene havainnon sisään, hän sanoo, -- ja lopulta sinä itse olet maalaus, yhtä / valon ihmettä ja ihmeen valoa.” Uutta tässä ei ole, mutta tärkeästä ja ihanasta taidosta on toki kyse.

Merveli liikkuu merenrantaisessa kaupungissa, taiteessa, kirjallisuudessa ja psykologian teorioissa. Jos lukija tunnistaa viittauskohteet, runot avautuvat toisin kuin jos ei tunnista, oletan.

Kahden taitavan muunnelmarunosarjan kanssa lukijaa opastetaan teoksen lopussa, kun kerrotaan, miten sikermäsarjat kumpuavat ”Vanhoista mestareista”. Eliotiin, Manneriin, Rekolaan, Szymborskaan, Valéryyn nojaaminen kannattaa, he kantavat kyllä.

Mitä kaikkea merveli onkin, se on runokielen ytimessä, iloisesti ja rakastavasti. Kokoelmana on kokeileva, joskin rutinoituneen tekijän varmalla otteella. Teoksessa on useita viehättäviä kielikuvia tyyliin kosmiset uima-altaat ja taivaalliset liinavaatekaapit. Ne saavat merkityksiä kulloisenkin runon kontekstissa.

Kirjassa on myös korkean abstraktion runoja, joihin lienee parempi tunnestautua kuin tiedostautua. Kokoelman tutkiva luonne ei suhtaudu ympäristöön automatisoituneesti, vaan kaikesta ja kaikkialta löytyy kiinnostavaa tarkasteltavaa kuten löytöretkellä tuntemattomassa maassa.

Yksi tapa kulkea teoksessa on pyöräily. Runossa ollaan jo niin pitkällä, että polkupyörä on toimelias otus siinä missä mervelikin: ”Nyt se näyttäisi hengittävän, nojaavan metallijalkaan / valppaana mutta mietteissään, sanomaisillaan / jotain viisasta tai ainakin viisaan kuuloista / sillä välin kun istun sohvalla ja kirjoitan tätä.”

Leikkisyys ja sadunkaltaisuus sopii moderniin runoon ja Sinervon ilmaisuun mitä mainioimmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 4. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa
 5. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 6. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"
 7. Eläinsuojeluneuvoja Sallamaari Simpanen auttaa pulassa olevia eläimiä kellonaikaa katsomatta – "Välillä joku sanoo, että pitäisi antaa luonnon hoitaa"
 8. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 9. Näin paljon Suomessa voi tienata voittamalla urheilukilpailun – kaksi lajia täysin omilla luvuillaan
 10. Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella
 11. Telttailu ei vaadi kansallispuistoon lähtemistä, vaan yöpyä voi niin lähimetsässä kuin kotipihallakin – lue aktiiviretkeilijän telttailuvinkit ja tärpit päijäthämäläisistä kohteista
 12. Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 13. Etlarin gallup Lahden torilla: Maatalouden kausityöntekijöillä on ollut Päijät-Hämeessä koronavirustartuntoja – huolettaako?
 14. Pääkirjoitus: Ansiosidonnaista työttömyysturvaa halutaan laajentaa
 15. Juuso Koskisen Esalainen: Eleanor Rigbyä en soisi ikinä unohtaa, mutta lattiakaivon tyhjennyksen ja monta muuta ikävää asiaa vetäisin kernaasti vessasta alas

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.