Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kirja-arvio: Lestadiolaisuutta käsittelevän Pauliina Rauhalan hieno Synninkantajat kertoo ulkopuolisuudesta

Pauliina Rauhala

Gummerus 2018. 367 s.

Oululaisen Pauliina Rauhalan esikoisromaani (2013) nosti esille lestadiolaisuuden piirissä kohdattuja kokemuksia, kohtuuttomuutta, ankaruutta. Uusi kirja jatkaa aihetta laajentaen sen yleisinhimillisyyttä. Kysymys ei ole vain herätysliikkeestä.

Romaani pureutuu psyykkiseen ja sosiaaliseen itsekeskeisyyteen ja sen tuottamaan toisinajatteluun, muiden torjumiseen. Pelko, kaipaus, tunteet yleensäkin syntyvät yhteydenkaipuusta, mutta äärimuodoissaan monet myös hyvää tahtovat näkemykset tuottavat avoimuuden sijasta suljetun ja pahan tuloksen.

Jyrkkää lestadiolaisuutta keskushenkilöistä edustaa silti vain Taisto, pappa, saarnamies, kalastaja, herkkä lintuharrastaja ja pelkuri, joka rakentaa suojakseen järkälemäisen Jumala-uskon.

Kerrontanäkökulmia vaihtelevat ja henkilöiden nimin otsikoidut luvut kuvaavat lapsen (Aaron), nuoren tytön (Auroora) sekä vanhojen (Aliisa ja Taisto) kokemuksia pohjanmaalaisessa jokikylässä.

Kerrontakehikkoa tukee jaksoittain toistuva ”Matkakertomus”, jonka kirjoittaja pureutuu ihmisten eksyneisyyteen, mutta myös kuvailee metakertojana rajallisuuttaan käsillä olevan romaanin luojana sekä tarkastelee erityisesti sen temaattisia yhteyksiä eri ajoissa ja paikoissa.

”Matkakertomusta” liikuttavan mielikuvitusfiktion kehyksinä on dokumentaarista aineistoa. Poiketaan muun muassa Raamatun tapahtumapaikoilla, ihannekommuunissa, maailmanlopun odotussalissa tai Kierkegaardin haudalla.

Moninainen faktapohja ja yksilön luova matka sulautuvat vahvasti eletyksi näkemykseksi ihmisen ja ryhmien osasta ja osaamattomuudesta. Romaania jännittää kiihkeä ikävä ihmisen, jumaluuden, taiteen ja luonnon yhteyteen.

Mutta toistemme välittämisessä me, vaikka tahtomattammekin, olemme kohtalokkaan rajallisia. ”Matkakertomuksen” laatija viittaa jopa oman kirjoittamisensa syyllistävään paradoksiin. Työntekeminen, ”matka”, vie aikaa perheeltä.

Aliisaa lestadiolaisten ”hoito” nuhtelee maallistumisesta. Aurooraa heristellään hänen ystävyydestään ei-uskovaan poikaan. Pieni Aaron taas menettää dramaattisin kääntein lapsen viattomuuttaan. Hän ihailee ja jäljittelee Taisto-papan välitöntä luonnontuntemusta koettaen epätoivoisesti seurata myös saarnaaja-Taiston väkinäiseltä vaikuttavaa uskonjulistusta.

Runollisen ja musiikillisen, kosmisenkin rajattomuuden heijastukset ovat vaikuttava paradoksi ahtaista sosiaalirajoista ja psyyken lukkiutumista kertovassa kirjassa. Ympäristön ja ilmiöiden mutta myös arkitekemisen ja -esineiden kuvauksessa Rauhala on visionäärinen, tarkka ja taidokas.

Sisällölliset ja tyylilliset viittaukset liikkuvat lainauksineen eri suuntiin: saarnoihin, kansanperinteisiin, taiteisiin, luontoääniin, sarjakuviin, uniin, päivärealismiin. Kuin loputtomana välkkeenä leiskuvat tässä symbolit, kuvat, sanat; nämä kuin arjen ja pyhän ilmaisulliset saranat, jotka avaavat hienosti taittuvaa kokonaisuutta.

Hengen ja tunteen ovet tosin viime kädessä ainoastaan raottuvat, sillä väliin kiilaa käsittämättömyyden ruostetta ja alituisen arvoituksellisuuden sisäinen ja ulkoinen atmosfääri ja galaksi. Lintujen, kalojen, maan, kiven, puiden ja kasvien, tulen ja veden, auringon, tähtien, joen ja meren liikevoimat ja merkit joka tapauksessa ovat romaanin symbolisen ja inhimillisen kudelman väreilevä katto ja kuoppainen kellari.

Rakkauden ilmentymistä nousee henkilöiden osin tavoittama ja heiltä paljon karkaava merkitys ja haaste. Mielestäni se on jumalallisen ja aistillisen rakkauden vierille sijoittuva rakkaus, filia, ystävyys.