Kirja-arvio: Susinukke Kosolan uusinta runoteosta ei voi ostaa, vaan se täytyy lunastaa

Sanna Jääskeläinen

Susinukke KosolaVaristo – Tutkielma tyhjyydestä hyllyjen takana.

Kun joku on niin hyvää kuin Susinukke Kosolan uusin runoteos , on hankalaa kirjoittaa siitä yhtään mitään. Jokainen sana tuntuu riittämättömältä.

Teosta ei voi ostaa, se täytyy lunastaa: runoilija pyytää lukijaa kirjoittamaan kortille henkilökohtaisen tunnustuksen. Kun se on kirjoitettu, tulee teoksesta oma. Runo tunnustuksesta, silmä silmästä.

ei-kaupallisuus luo teoksen ympärille kasan kysymyksiä: onko taiteen arvo yhtä kuin siihen lyöty hintalappu? Onko runoteoksen hinnattomuus terävästi mietitty markkinointikikka?

hinnattomuus kyseenalaistaa taiteen kaupallisiin levitysmenetelmiin liittyviä toimintamalleja ja herättää keskustelua taiteen tekemisen ja kuluttamisen motiiveista.

Runot on kirjoitettu käsin, kieli on ajatusten kasauman kaltaista yhtäaikaisuutta. Teoksen muoto on kansikuvansa mukainen loputon soikio, joka alkaa tyhjyyden tasapainoista, kulkee kohti sanoja, niiden epätasapainoa ja kyvyttömyyttä kuvata todellisuutta.

Todellisuus on saavutettavissa vain ihmisen keksiminä merkityksinä, kulttuurituotteina, lifestyleina ja ”90-luvun nuorten selviytymismekanismeiksi tarkoitettuina lainausmerkkeinä”.

Teos sanoo samaa kuin Miki Liukkosen , Mikko Rimmisen ja tai Harry Salmenniemen massiivinen runoteos . Vaikka kaikkialla on vain osien osia, maailma palasina ja todellisuus saavuttamaton, tuon kaiken takana on varmuudella jotain.

”Ja on kuin jokin katsoisi tätä kaikkea, eikä / pelkästään tätä kaikkea vaan kaikista meistä.”

Siinä missä Rimminen, Liukkonen ja Salmenniemikin etsivät jotain, merkitystä merkityksettömäksi naamioituneen todellisuuden takana, Kosola ei jätä runojaan tähän vaan näyttää teoksen lopussa suunnan, joka lohduttaa ja vapauttaa: ”Ihminen tarvitsee kaikkea, koska kaikki / mallintaa ihmistä / ja siksi sanat on sanottava aina uudelleen ja yritettävä löytää oleellinen.”

Kosolan teos on aikansa kuva, mutta se katsoo pidemmälle. Se ei jää pyöriskelemään postmoderniin tyhjyyteen, pessimismiin tai liian pitkälle jalostettuun ironiaan. Sana jää ja se käytetään uudelleen, niitä asetellaan eri järjestykseen ja etsitään sitä jotain, romantiikan sinistä kukkaa. Koska yritys ymmärtää käsittämätöntä on inhimillisyyden ja totuuden mitta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 2. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 3. Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle
 4. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 5. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 6. MTV: Hollannissa pysäytettiin Suomeen matkalla ollut iso huumelasti, Helvetin enkeleitä vangittu tapaukseen liittyen
 7. Nyt pitää tehostaa pintojen putsausta – lue siivousvinkit virusten karkotukseen
 8. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 9. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 10. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi
 11. Pandemia vaikuttaa myös hiihtäjien talouteen – Perttu Hyvärinen: "Edessä on iso haaste"
 12. Uskaltaako kotiinsa tilata nyt siivoojaa? Lahtelainen siivousalan yrittäjä kertoo, miten vastuullinen epidemiasiivoaja toimii
 13. Pääkirjoitus: Kaikkien aikojen lisäbudjetti, mutta sekään ei vielä riitä
 14. Suklaiset nuotiobanaanit sulavat kaikkien suussa perheen yhteisellä retkellä – eräkokki Anssi Lohvansuu valmistaa lohikeitonkin luonnon helmassa
 15. Yle: Pankin työntekijä tunnusti kavaltaneensa lähemmäs miljoonan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.