Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kirja-arvio: Jukka Koskelainen kirjoitti rosoisia muistokirjoituksia

Jukka KoskelainenSanoja mustan tähden alla – matkoja muusikoiden haudoille

Eturivin runoilija, suomentaja ja kriitikko Jukka Koskelainen tekee -kirjassaan kunniaa viime vuosina edesmenneille muusikoille David BowiestaGreg Lakeen. Teoksen nimi on runollisen kaksitulkintainen, ja lisäksi se viittaa David Bowien viimeiseksi jääneeseen studioalbumiin .

Mukana on myös yksi elävä muusikko, saksalainen Udo Lindenberg. Naisten sulkeistamista Koskelainen perustelee: ”Mutta tätä voimme pitää hyvänä uutisena: Kate Bush ja Patti Smith ovat elossa ja voimissaan, eikä minun ole tarvinnut tehdä heille omaa muistokirjoitusta.”

Koskelainen painottaa, että hänen kirjoituksissaan ei ole niinkään kysymys fanittamisesta kuin vaikutuksista ja vaikutelmista. Lähtökohta on subjektiivinen ja viittaa monesti Koskelaisen kasvuvuosiin, jolloin hän nauhoitti levyaarteita c-kaseteille.

Välillä Koskelainen kertoo matkoistaan, jotka sivuavat käsiteltyjen muusikoiden asuinalueita, mutta tämä yhteys on löyhä, välillä jopa kiusallisuuteen asti.

Runoilijana Koskelainen pohtii runon ja laulutekstin eroja ja nostaa usein esille Bob Dylanin merkityksen.

Leonard Cohenin runoilijanhahmolle Koskelainen ei anna kovin hyvää arvosanaa, mutta -klassikko saa varauksetonta kiitosta: ”Teksti tarjoaa tarttumapintaa ja jättää samalla kokijoille tilaa parhaan runouden lailla.” Cohen on tarjonnut omaelämäkerrallista selitysmallia, mutta Koskelaisen mukaan teksti ei onneksi tyhjene siihen.

Kiinnostavan suomalaisyhteyden Koskelainen löytää käsitellessään Jack Brucea. Creamin inspiroi Koskelaista vahvasti. Tekstin kirjoittajalla Pete Brownilla oli kontakti Anselm Holloon, joka tuohon aikaan vaikutti Lontoon ja Liverpoolin underground-piireissä. Brownin oma yhtye esiintyi Ruisrockissa 1971.

Koskelainen korostaa David Bowien merkitystä sanoilla maalailijana ja tässä suhteessa varhaisena herättäjänä. Se, että Bowien tuhka levitettiin vuorelle New Yorkin osavaltiossa, sopii tämän pakenevan minuuden imagoon.

Rockbisnes lieveilmiöineen saa kyytiä kirjoituksessa Glenn Freystä. ”Glenn Freyn hautapaikkaa ei ole ilmoitettu. Joko se on Los Angelesissa tai hänen kotikaupungissaan (Detroitissa). Tarpeeksi kauan kun ajaa Los Angelesissa, koko kaupunki alkaa muistuttaa kalmistoa.” Greg Laken muistokirjoitus puolestaan puhkeaa tarkaksi progen puolustuspuheeksi.

karttaa sentimentaalista fiilistelyä. Se sisältää tiukkaa, rosoista ja vauhdikasta asiaa. Tekstianalyysit ovat paneutuvia. Jokaisen luvun lopussa on kirjavinkkauksia. Oikoluku olisi voinut olla huolellisempaa. Bowielle tarjotellaan epähuomiossa kahta kuolinpäivää, joista oikea on 10.1 2016.