Kirja-arvio: Jukka Koskelainen kirjoitti rosoisia muistokirjoituksia

Vuonna 2016 kuolleen Leonard Cohenin klassikkolaulu Suzanne vertautuu parhaaseen runouteen Jukka Koskelaisen mielessä. Kuva vuodelta 2008. Rama / Wikipedia

Eija Komu

Jukka KoskelainenSanoja mustan tähden alla – matkoja muusikoiden haudoille

Eturivin runoilija, suomentaja ja kriitikko Jukka Koskelainen tekee -kirjassaan kunniaa viime vuosina edesmenneille muusikoille David BowiestaGreg Lakeen. Teoksen nimi on runollisen kaksitulkintainen, ja lisäksi se viittaa David Bowien viimeiseksi jääneeseen studioalbumiin .

Mukana on myös yksi elävä muusikko, saksalainen Udo Lindenberg. Naisten sulkeistamista Koskelainen perustelee: ”Mutta tätä voimme pitää hyvänä uutisena: Kate Bush ja Patti Smith ovat elossa ja voimissaan, eikä minun ole tarvinnut tehdä heille omaa muistokirjoitusta.”

Koskelainen painottaa, että hänen kirjoituksissaan ei ole niinkään kysymys fanittamisesta kuin vaikutuksista ja vaikutelmista. Lähtökohta on subjektiivinen ja viittaa monesti Koskelaisen kasvuvuosiin, jolloin hän nauhoitti levyaarteita c-kaseteille.

Välillä Koskelainen kertoo matkoistaan, jotka sivuavat käsiteltyjen muusikoiden asuinalueita, mutta tämä yhteys on löyhä, välillä jopa kiusallisuuteen asti.

Runoilijana Koskelainen pohtii runon ja laulutekstin eroja ja nostaa usein esille Bob Dylanin merkityksen.

Leonard Cohenin runoilijanhahmolle Koskelainen ei anna kovin hyvää arvosanaa, mutta -klassikko saa varauksetonta kiitosta: ”Teksti tarjoaa tarttumapintaa ja jättää samalla kokijoille tilaa parhaan runouden lailla.” Cohen on tarjonnut omaelämäkerrallista selitysmallia, mutta Koskelaisen mukaan teksti ei onneksi tyhjene siihen.

Kiinnostavan suomalaisyhteyden Koskelainen löytää käsitellessään Jack Brucea. Creamin inspiroi Koskelaista vahvasti. Tekstin kirjoittajalla Pete Brownilla oli kontakti Anselm Holloon, joka tuohon aikaan vaikutti Lontoon ja Liverpoolin underground-piireissä. Brownin oma yhtye esiintyi Ruisrockissa 1971.

Koskelainen korostaa David Bowien merkitystä sanoilla maalailijana ja tässä suhteessa varhaisena herättäjänä. Se, että Bowien tuhka levitettiin vuorelle New Yorkin osavaltiossa, sopii tämän pakenevan minuuden imagoon.

Rockbisnes lieveilmiöineen saa kyytiä kirjoituksessa Glenn Freystä. ”Glenn Freyn hautapaikkaa ei ole ilmoitettu. Joko se on Los Angelesissa tai hänen kotikaupungissaan (Detroitissa). Tarpeeksi kauan kun ajaa Los Angelesissa, koko kaupunki alkaa muistuttaa kalmistoa.” Greg Laken muistokirjoitus puolestaan puhkeaa tarkaksi progen puolustuspuheeksi.

karttaa sentimentaalista fiilistelyä. Se sisältää tiukkaa, rosoista ja vauhdikasta asiaa. Tekstianalyysit ovat paneutuvia. Jokaisen luvun lopussa on kirjavinkkauksia. Oikoluku olisi voinut olla huolellisempaa. Bowielle tarjotellaan epähuomiossa kahta kuolinpäivää, joista oikea on 10.1 2016.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suora lähetys: Hallitus pitää tiedotustilaisuuden julkisen talouden suunnitelmasta ja toisesta lisätalousarviosta - voit seurata tilaisuutta tästä nyt
 2. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 3. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 4. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 5. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 6. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 7. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 8. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 9. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 10. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 11. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 12. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 13. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 14. Eläkkeelle jääminen voi parantaa elämänlaatua – Seija Moilasen, 68, yöuni parani niin, ettei päiväunille ole tarvetta
 15. Pääkirjoitus: Kotimaisesta tuotannosta vihdoin apua maskipulaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.