Teatteriarvio: Pesäkallion kesäteatteri vie onnistuneelle matkalle maailman ympäri

Kalle Sulalampi (keskellä) huolehtii Passepartout'n roolissaan näytelmäsovituksen komiikasta. Sami Lettojärvi

Saara Harju

Lahden Pesäkallion kesäteatteri

Maailman ympäri 80 päivässä

Ensi-illassa 1.7.

80 päivää maailman kiertämiseen voi olla lyhyt aika, mutta Jules Vernen klassikkoteksti kesäteatterinäytelmänä tuntuu etukäteen raskaalta ajatukselta, pakko myöntää. Miten sen kaiken ehtii, meneekö se läpijuoksemiseksi? Vaihtuvista maisemista ja kulkuneuvoista koostuva seikkailu kysyy paljon myös lavastukselta. Mitenhän tässä käy?

No hyvin – ihan niin kuin Phileas Foggin ja Passepartout’n matkassakin lopulta. Äkkiseltään eksoottisesta yhdistelmästä – Suurlähettiläiden hittibiiseistä ja 1800-luvun ranskalaisesta kirjallisuudesta – inspiroitunut -näytelmä vie mukanaan kuin höyryjuna, joka muuten sekin nähdään lavalla.

Lavastus osoittautuu monin tavoin toimivaksi ja kekseliääksi sekä näytelmän että elämyksen kannalta. Kesäteatterissa kun on aina kyse myös kokonaiselämyksestä. Siinä missä siisti sisäteatteri usein pyrkii häivyttämään ympäröivää todellisuutta, kesäteatterin tarkoitus ei ole niinkään illuusion luominen vaan yleisön viihdyttäminen ja yhteisen hetken rakentaminen, missä lavastuksella on oma roolinsa.

Suomen kesässä tähän osallistuu omalakisesti myös luonto, joka ennakkonäytöksessä paiskoi vettä, mutta ensi-illassa jo paistoi armollisesti.

Niin ikään näytelmätekstin ajankohtaiset viittaukset tukevat tätä yleisön ja näyttämötapahtumien välitöntä suhdetta, vaikka pääosin ollaankin hyvin uskollisia alkuperäiselle kertomukselle ja jopa sen kielelle. Kalle Sulalampi tekee sitkeästi ranskanmurretta vääntävän Passepartout’n hahmossa suuren työn ja huolehtii kesänäytelmään kuuluvasta komiikasta.

Vaikka reissu etenee tehokkaasti, matkan vaiheiden ohella ehditään esittää kertomusta mukavasti tukevat musiikkinumerot. Niissä esiin pääsevät niin näyttelijöiden laulutaidot kuin näytelmän antamat uudenlaiset merkitykset tutuille kappaleille. En ole koskaan aiemmin ajatellut Suurlähettiläät-bändin nimeä tai sen kappaleiden sanotuksia matkanteon näkökulmasta, mutta tosiaan: etäisyyksistä ja ajasta on kyse aika monessa rakkauslaulussakin.

Rakkaustarinaksi lopulta päätyy myös miehiseksi vedonlyönniksi tarkoitettu 80 päivän kilpajuoksu maailman ympäri.

Maaliin päästään myös viihdyttävän ulkoilmaelämyksen luomisessa. Jo 11:ttä kesää pyörivä Pesis on vakiinnuttanut eturivin paikkansa päijäthämäläisessä kulttuurikesässä, eikä selvästikään aio siitä luopua.

Satu Säävälän raikkaassa sovituksessa ja ohjauksessa nuoret, energiset ammattilaiset ehtivät lunastaa kaikki kesäteatterille asetetut odotukset kahdessa tunnissa. Kouluikäiset lapsetkin pysyvät kyydissä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut