Kirja-arvio: Judotytölle ei kannata ryppyillä – K15 aloittaa uuden sarjan

Jyri Paretskoi aloittaa K15-nuortenkirjalla uuden sarjan.

Helena Miettinen

Jyri Paretskoi

K15

Otava 2018. 80 s.

Iisalmelainen opettaja ja kirjailija Jyri Paretskoi aloittaa -nuortenkirjalla uuden sarjan, jonka kustantaja ilmoittaa kulkevan suositun norjalaisen nuorisodraaman hengessä huumorin, suoran puheen ja ystävyyden reittejä. Nämä ovat myös hyvän nuortenkirjallisuuden elementtejä ja Paretskoin aiemmissa kirjoissa tavattuja.

K15 käynnistyy äidinkielen tunnilla. Niko, Sara ja muut kirjoittavat ainetta harrastuksistaan, mutta Ronin paperi pysyy tyhjänä. Kun Roni katkaisee mietteissään kynän, opettaja havahtuu, ja vaikeudet alkavat.

Roni on paria viikkoa vaille 15, ja hänen erityispiirteensä on rehellisyys. Koska hän ei koe harrastavansa mitään sen kummemmin, hän ei voi kirjoittaa aiheesta. Sitten tapahtuu jotain, joka nostattaa taas kerran Ronin kiusaamisaallon. Juke kavereineen metkuilee ja muu luokka hekottelee.

Niko ja Sara eivät hekottele. Sara on uusi kaupungissa ja ekaa päivää tässä koulussa. Hän oivaltaa luokassa vallitsevan asetelman. Koska Ronissa on hätkähdyttävää lapsenomaista avoimuutta, hän on erilainen ja siten nitistettävä.

Niko on Ronin ystävä hiekkalaatikkoaikojen lapioleikeistä asti.

Roni, Niko ja lukija tutustuvat yhtä aikaa Saraan, ja Sara ja lukija Roniin ja Nikoon. Sara harrastaa judoa, jota hän käyttää vain itsepuolustukseen, ja tullaan sitä tarinassa tarvitsemaankin. Yksi kirjan teemoista on kiusaaminen, mutta ystävysten päivä ei jumitu luokan tyhmäläisten attentaatteihin.

Koulun jälkeen kaverukset puuhaavat ensin Ronin ja sitten Saran kotona. Noin viisitoistavuotiailla on rutkasti kokemattomuutta ja epätietoisuutta esimerkiksi seksuaalisuuden alueella. Paretskoi kirjoittaa varsin reipasta tilannekomiikkaa aroista, navanalisista asioista.

Kirjan nimi tarkoittaa lapsilta kiellettyä. Tragikomiikan merkeissä kaverukset törmäilevät päivän mittaan juuri sen viidakossa, pääsääntöisesti tahtomattaan. Ystävyys näyttäytyy vahvuutena, joka kestää myös noloja hetkiä.

Lyhyt romaani sopinee hyvin yläkouluikäisille vähän lukeville pojille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.