Elokuva-arvio: Viiden tähden Mielensäpahoittaja nostaa tunteet silmiin saakka

Heikki Kinnunen on Mielensäpahoittajana omaa luokkaansa. Sulevi Peltola näyttelee naapuria eli Kolehmaista, joka perii kuolemaa tekevän Mielensäpahoittajan perunat. Marek Sabogal

Jussi Virratvuori

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Tähtiä 5/5

Ei – uusi Mielensäpahoittaja-elokuva ei ole perinteisellä suomalaisella tavalla hauska eikä se sisällä aineksia typerryttävään tyhjännauramiseen. Sen sijaan elokuva tarjoaa ainutkertaisen mahdollisuuden sukupolvien välisen rotkon ylittävään katsomiskokemukseen, joka nostaa katsojastaan tunteet silmiin saakka.

Tiina Lymi on elokuvan hengen luojatar ja ohjaa huomattavasti syvällisemmin kuin edellisen Mielensäpahoittajan ohjauksesta vastannut Dome Karukoski. Sen lisäksi että Lymi ohjaa herkästi ja tarkasti, hän on vastannut myös roolituksesta. Rooleihinsa harkitusti valitut näyttelijät tekevät kaikkensa. Se näkyy ja ennen kaikkea tuntuu halki elokuvan.

Rohkeasti omanlaisensa

Pääroolissa Heikki Kinnunen ei astu edellisessä elokuvassa Mielensäpahoittajaa näytelleen Antti Litjan saappaisiin.

Taiturimaisella Kinnusella on roolissaan ihan omat kumpparinsa jalassa ja ikiomanlaisensa karvareuhka päässä. Alkukuvasta lähtien veteraaninäyttelijä ottaa valkokankaan haltuunsa ja kypsyttää henkilöhahmoaan upealla tavalla. Kinnusen läsnäolo kameran edessä on kerrassaan komeaa koettavaa.

Upean vastinparin Kinnunen saa nuoresta Satu Tuuli Karhusta, joka näyttelee Mielensäpahoittajan pojantytärtä tyylikkäästi ja vaikuttavasti. Lymin ratkaisu ottaa juuri Karhu tähän toiseen päärooliin on loistava. Elina Knihtilä, Jani Volanen ja lahtelainen näyttelijä Iikka Forss tekevät takuuvarmaa työtä rooleissaan, joissa liikutaan sujuvasti pöyhkeästä menestyjien inhorealismista tosielämän realiteetteihin.

Valkokankaalla on siis oivallinen mahdollisuus nähdä elämänkokoista draamaa, taidolla ohjattuna, tyylillä näyteltynä ja tunteikkaasti kerrottuna. Ja vaikka kyseessä onkin ehkä maailman suomalaisin elokuva, on läsnä kaiken maailman ihmisyyden perusasiat – usko, toivo ja rakkaus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 3. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – koronasovellus määrä julkaista kuun lopulla
 4. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 5. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 6. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 7. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 8. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 9. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 10. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 11. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 12. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 13. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 14. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 15. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.