Elokuva-arvio: Viiden tähden Mielensäpahoittaja nostaa tunteet silmiin saakka

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Tähtiä 5/5

Ei – uusi Mielensäpahoittaja-elokuva ei ole perinteisellä suomalaisella tavalla hauska eikä se sisällä aineksia typerryttävään tyhjännauramiseen. Sen sijaan elokuva tarjoaa ainutkertaisen mahdollisuuden sukupolvien välisen rotkon ylittävään katsomiskokemukseen, joka nostaa katsojastaan tunteet silmiin saakka.

Tiina Lymi on elokuvan hengen luojatar ja ohjaa huomattavasti syvällisemmin kuin edellisen Mielensäpahoittajan ohjauksesta vastannut Dome Karukoski. Sen lisäksi että Lymi ohjaa herkästi ja tarkasti, hän on vastannut myös roolituksesta. Rooleihinsa harkitusti valitut näyttelijät tekevät kaikkensa. Se näkyy ja ennen kaikkea tuntuu halki elokuvan.

Rohkeasti omanlaisensa

Pääroolissa Heikki Kinnunen ei astu edellisessä elokuvassa Mielensäpahoittajaa näytelleen Antti Litjan saappaisiin.

Taiturimaisella Kinnusella on roolissaan ihan omat kumpparinsa jalassa ja ikiomanlaisensa karvareuhka päässä. Alkukuvasta lähtien veteraaninäyttelijä ottaa valkokankaan haltuunsa ja kypsyttää henkilöhahmoaan upealla tavalla. Kinnusen läsnäolo kameran edessä on kerrassaan komeaa koettavaa.

Upean vastinparin Kinnunen saa nuoresta Satu Tuuli Karhusta, joka näyttelee Mielensäpahoittajan pojantytärtä tyylikkäästi ja vaikuttavasti. Lymin ratkaisu ottaa juuri Karhu tähän toiseen päärooliin on loistava. Elina Knihtilä, Jani Volanen ja lahtelainen näyttelijä Iikka Forss tekevät takuuvarmaa työtä rooleissaan, joissa liikutaan sujuvasti pöyhkeästä menestyjien inhorealismista tosielämän realiteetteihin.

Valkokankaalla on siis oivallinen mahdollisuus nähdä elämänkokoista draamaa, taidolla ohjattuna, tyylillä näyteltynä ja tunteikkaasti kerrottuna. Ja vaikka kyseessä onkin ehkä maailman suomalaisin elokuva, on läsnä kaiken maailman ihmisyyden perusasiat – usko, toivo ja rakkaus.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut