Konserttiarvio: Sibelius-festivaalin avaus oli väkevä, Viulukonsertto kuulosti puhtaalta magialta

Sibelius-festivaalin torstaisen konsertin johti Dima Slobodeniuok, solistina kuultiin virtuuosi Baiba Skrideä. Maarit Kytöharju

Petri Poutiainen

Sibelius-festivaali

Dima Slobodeniouk, kapellimestari

Baiba Skride, viulu

Lahden kulttuurielämän suurin ylpeydenaihe Sibelius-festivaali käynnistyi säveltäjän nimikkotalossa torstai-iltana varsin monipuolisissa tunnelmissa.

Mukaan mahtui tunnetuinta, harvinaisempaa ja suorastaan tuntematontakin Sibeliusta. Valittu lähestymistapa on sekä yksittäisen konsertin että koko festivaalin kannalta hyvin hedelmällinen: näin saadaan valaistua säveltäjän monet kasvot.

Illan tunnetuinta ohjelmistoa edusti solistinaan latvialainen virtuoosi Baiba Skride. Vähemmän tuttuja teoksia olivat harvinainen a-mollissa (1902) ja väliajan jälkeen kuultu, alun perin August Strindbergin näytelmään sävelletty ja siitä orkesterisarjaksi muokattu (1909).

Viulisti Baiba Skride teki vaikutuksen lyyrisyydellään. Maarit Kytöharju

Jylhällä trumpettifanfaareilla käynnistyvä syntyi perimätiedon mukaan eräässä helsinkiläisessä hotellihuoneessa, yhden illan aikana.

Tuolloin säveltäjän kansallisromanttisin vaihe oli kääntymässä uudenlaiseksi, kokeellisemmaksi ilmaisuksi ja siitä kansainväliseksi läpimurroksi, matkaksi modernin musiikin huipulle.

Kekseliäintä tai kauneinta Sibeliusta se ei ole, mutta teoksesta on aistittavissa samaa henkeä kuin kolmannesta sinfoniasta – tai viulukonsertosta, joka kuultiin seuraavaksi.

Ollakseen 1900-luvun levytetyin viulukonsertto ja niin monen ihmisen rakastama teos, on erityisimpiä puolia se, että se ei ole yli sadassa vuodessa tyhjentynyt merkityksistään. Se ei ole suostunut muuttumaan kliseeksi tai pelkäksi viihteeksi.

Mystisyys ja kauneus ovat edelleen järisyttävää luokkaa, ja kyseessä on ehdottomasti yksi vuosisatansa vaikuttavimpia taideteoksia.

Briljanttia vuoropuhelua

Viime vuosina muotia on ollut jostain syystä hidastaa tempoa etenkin finaalissa, mutta Baiba Skride ja konsertin johtanut Dima Slobodeniouk menivät teoksen läpi niin napakasti, että Skriden virtuositeetti korostui juuri oikealla tavalla.

Mieleen tulivat Erik Tawaststjernan kuvaukset ”manausrituaalista”, joka muuntuu ”demonisuudeksi ja tuhoavaksi kiihkoksi”. Rauhallinen toinen osa oli mitä kauneinta kuultavaa, eikä Skride jäänyt lyyrisyydessään jälkeen vaikkapa Pekka Kuusiston tyylistä.

Orkesteri kävi solistin kanssa briljanttia vuoropuheluaan ja sai teoksen kuulostamaan juuri siltä, miltä pitää: täysin orgaaniselta, samalla puhtaalta magialta.

Väliajan jälkeen kuultiin harvinainen , suomalaisittain . Se ei ole Sibeliuksen suurimpia saavutuksia, mutta hetkensä siinä on.

Etenkin harpulle kirjoitetut osuudet ovat taivaallisia, ja Sinfonia Lahden Leena Saarenpää soitti ne pysäyttävän hienosti.

Pääkonsertin jälkeen yleisölle tarjoutui vielä mahdollisuus kuunnella kamarimusiikin konserttia, jossa Wellamo Trio esitti Sibeliuksen opiskeluaikanaan kirjoittaman -pianotrion.

Miellyttävä harvinaisuus rauhoitti mieltä ja antoi taas yhden esimerkin siitä, mikä aarreaitta säveltäjän tuotanto onkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 2. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia
 3. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 4. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 5. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 6. Näppis: Jos Tapanilassa ei ole kyse rasismista, niin sitten on kyse psyykkisesti sairaiden syrjimisestä
 7. Lojerin sairaalasänkyjen valmistus siirtyi Lahdesta Hollolaan
 8. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 9. Lahtea markkinoidaan nyt kotimaan matkailijoille
 10. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 11. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 12. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri
 13. Avausjakson salamamaalit siivittivät HJK:n selkeään voittoon Lahden Stadionilla – katsojat noudattivat turvallisuusohjeita kelvollisesti
 14. Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan
 15. Lahden torille tulee valvottu pyöräparkki – kokeilu jatkuu kuukauden ajan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.