Kirja-arvio: Tiede täyttää tyhjän astian – Taivaanpallo on nuoren mielen kasvukertomus

Taivaanpallo on sisarteos Olli Jalosen 14 solmua Greenwichiin -romaanille (2008). Pekka Nieminen

Risto Löf

Olli JalonenTaivaanpallo

Olli Jalosen romaani on tervetullutta nykyproosaa – jotain muuta kuin aikalaiskuvaus suomalaisesta ahdistuksesta ja mieskriisistä. Jalonen vie lukijan kauas Saint Helenan saarelle eteläiselle Atlantille 1600-luvun lopulle.

Päähenkilö on brittisiirtokunnan perheen poika, Kuolleenpuun-Angus, joka elää äitinsä ja sisarustensa kanssa vaatimattomissa oloissa eristyneellä saarella. Poika on ”tyhjä astia”, kun hän pääsee herra Halleyn havaintoapuriksi merkitsemään tähtitaivasta kaktuspiikillä aloelevylle. Tiedon jano valtaa tarkkanäköisen pojan.

”Näin alkaa uusia aika. Kohta ei ole entistä enää ja pian nähdään pimeimpiinkin nurkkiin”, ennustaa herra Halley. Euroopan keskuksissa eletään valistuksen nousua, kun tiede kampeaa kristinuskon ja magian valta-asemaa.

Englantilaisista luonnontieteilijöistä Isaac Newton ja Edmond Halley olivat varhaisen valistuksen tunnetuimpia. Juuri Halley (1656–1742) on Jalosen romaanin suuri taustahenkilö ja tieteen henkilöitymä, josta tulee nuoren Anguksen pakkomielle.

Jalonen vie lukijan kauas Saint Helenan saarelle eteläiselle Atlantille 1600-luvun lopulle.

Taivaanpallo on sisarteos Jalosen -romaanille (2008): molemmat ovat saaneet itunsa kirjailijan matkasta Saint Helenalle syksyllä 1989.

Historiallisen seikkailun lisäksi lukee ennen kaikkea nuoren mielen kasvukertomuksena ja tieteellisen ajattelun psykologisena kuvauksena. Jalosen viesti on perin selkeä: pastori opettaa pojan lukemaan mutta tieteilijä ajattelemaan.

Toisaalta muodonmuutoksensa aluksi Angus on ”viaton ja ajatuksiltaan pilaamaton”, eristyneen saaren jalo villi, jolle Lontoon piirit osoittavat valheen ja vääryyden, tapain turmelluksen sekä henkisen ja maallisen vallan salaliitot.

Jalosen katse on yksityiskohdissa tarkka ja pojan osaan sisäistynyt. Romaanin kieli kehittyy minäkertoja-Anguksen tahdissa. Menneen ajan kirjailija tavoittaa sanastolla ja takaperoisilla lauserakenteilla, mikä yhdessä toiston kanssa tekee romaanin alkupuolesta työlään lukukokemuksen.

Suuri muutos antaa odottaa itseään, ja tarinaan punoutuvat suuret jännitteet jäävät avoimessa lopussa lukijan pohdittaviksi – tai jatko-osaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua mahdollisesti vielä tuntikausia
 2. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 10. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 11. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 12. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 13. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 14. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 15. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.