Lukijalta: Opetellaan näkemään kotikaupungin kauneus

Kirsi Moreira

Paras lääke kotisokeuteen on lähteä hetkeksi pois, silloin näkee monta asiaa uusin silmin. Olen itse nähnyt paljon maailmaa ja palannut takaisin.

Nyt puhutaan paikallisten yritysten tukemisesta. Mitäpä, jos jokainen lahtelainen kynnelle kykenevä tekisi seuraavan matkan Suomeen, Lahteen: kävellen, pyöräillen, omalla autolla tai mahdollisuuksien rajoissa paikallisbussilla, vaikka yhden päivän ajan.

Kiitollisena katselen oman taloyhtiöni siistiä piha-aluetta ja säännöllisesti vaihtuvia kukka-asetelmia, jotka on suurelta osin tehty vapaaehtoistyönä aikaa ja vaivoja säästelemättä meidän asukkaiden sekä ohikulkijoiden iloksi.

Satama ja Pikku-Vesijärven alue ovat vertaansa vailla. Vesiurut olivat pysäyttävä kokemus. Hämmästelin myös esimerkiksi sataman artisaaniliikkeen kohtuuhintaisia ja korkealuokkaisia koruja ja käyttö- ja lahjaesineitä. Moottoripyörämuseo tapahtumineen on erikoinen nähtävyys.

Hemmottelupaikkoja riittää moneen tarpeeseen. Nautin Rautatienkadun pienten putiikkien ”oikean” kaupungin tunnelmasta. Museokioski on keskellä kaupunkia pikku aarteineen. Kauppatorilla voi vaihtaa kuulumisia puheliaan myyjän kanssa ja ottaa mukaan vaikkapa herkkuja tai istahtaa yhteen monista kahviloista ja ulkoterasseista.

Pari viikkoa sitten eksyin sattumalta Hollolan Kinnarin tilan puotiin ja hurahdin talkkunajauhoihin. Herkuttelen niillä piimän tai viilin kera. Mylly näyttää toimineen jo vuodesta 1667.

Paras lääke kotisokeuteen on lähteä hetkeksi pois.

Opetellaan näkemään kaikki se kaunis, jota kaupungilla on tarjottavanaan, ja ollaan ylpeitä siitä, mitä meillä on.

Ulkomaiset vieraani ovat olleet Lahteen ihastuneita.

Kiertomatkani kotikaupunkiin jatkuu tuntemattomien kaupunginosien löytämiseksi, ja uusia tulevia suosikkeja on varmasti vielä paljon löydettävänä.

Nyt haastankin myös muita lahtelaisia kertomaan suosikkipaikoistaan, joihin me muutkin voisimme tutustua ja samalla auttaa yrityksiä jatkamaan. Myönteisyys omaa kotiseutua kohtaan kantaa kauas. Eurot ja työpaikat toivottavasti jäisivät tänne lähemmäs.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 2. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 3. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 4. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 5. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 6. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 7. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 8. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 9. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 10. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 11. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 12. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 13. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 14. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?
 15. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.