Kahvila Karirantaan rakentui piparkakuista upea Lahti pienoiskoossa - tunnistatko asetelman rakennukset?

Tunnistatko kahvilan piparkakkuasetelman rakennukset? Etenkin yksi kohde menee useimmilla vikaan.

Mervi Pasanen

Vesijärven satamassa Kahvila Karirannassa voi käydä testaamassa oman Lahti-tuntemuksensa: mitä rakennuksia suureen piparkakkuasetelmaan on leivottu?

- Osa ihmisistä tunnistaa kaikki kohteet, mutta eivät kaikki, kertoo asetelman leiponut kahvilan työntekijä Katri Tynkkynen.

Viime vuonna hiihdon MM-kisojen aikaan kahvilassa oli piparkakkutaikinasta tehty hyppyrimäki, nyt tehtiin koko kaupunki.

Asetelmasta löytyy satamassa sijaitseva oppilasasuntola ja sen maamerkki, entisen lasitehtaan savupiippu. Ei siis Sibelius-talo, kuten moni veikkaa. Sitten on tietysti oma kahvila eli entinen Vesijärven asema. Radiomastot, Hakatornit, vesitorni, hyppyrimäet ja kaup... ei, tuo ei ole kaupungintalo, vaan historiallinen museo. Ja sitten vielä vanha funkistyylinen linja-autoasema.

Mikä rakennus on kuvassa vasemmalla? Ei, se ei ole Sibeliustalo. Katja Luoma

Mutta miten näin isot piparkakkutaikinasta tehdyt palat pysyvät pystyssä?

Ammattilainen paljastaa - Katri Tynkkynen on leipuri-kondiittori.

Katri Tynkkynen on kahvila Karirannan piparkakkutaitaja. Katja Luoma

1. Ole ajoissa liikkeellä.

Jos aiot rakentaa spektaakkelin, kuten pienen suomalaiskaupungin, sen arkkitehtuuria ja yksityiskohtia kannattaa valokuvata.

2. Tee kaavat.

Paperista tai pahvista tehtävät kaavat auttavat hahmottamaan etenkin mittasuhteita. Ensimmäiseksi kannattaa mitata esimerkiksi miten iso rakennelma mahtuu tilaan, jossa piparkakkutalon on tarkoitus olla.

3. Taikina ratkaisee paljon.

Monet suosivat rakentelussa kaupan valmistaikinaa, koska se on tiiviimpää kuin itse tehty. Jos teet itse taikinan, käytä enemmän jauhoa kuin normaalisti. Paista osat todella kuiviksi ja kypsiksi eli käytä matalampaa paistolämpötilaa ja pidempää paistoaikaa kuin normaalisti pipareita paistellessa.

4. Pursota ensin.

Isojen kappaleiden pursottaminen on aika mahdotonta, jos hätäpäissäsi liimaat rakennelman ensin kasaan ja vasta sitten suunnittelet koristelua. Ammattilaisen neuvo on, että ensin koristellaan, sitten kootaan.

5. Sokeria ja tukia.

Käytä kokoamiseen sulatettua sokeria, etenkin kun rakennat jotain suurta. Huonekosteus voi alkaa pehmittää pikeeriä eli tomusokerikuorrutusta, jolloin rakennelma sortuu tai kallistuu. Kuuma sokeri on varmempi. Jos kohde on korkea ja kapea, kuten vaikkapa vesitorni, radiomasto tai savupiippu, tue se taustapuolelta.

Kun teet pikeerin, käytä siihen vaahdotettua valkuaista ja tomusokeria. Pursotettujen osien pitää antaa kuivua hyvin ennen kokoamista, joten piparkakkurakentaminen vaatii aikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.