Sataman pysäköintiä ajetaan taas maksulliseksi - satamayrittäjät: "Lahtelaisten olohuone näivettyy"

Sataman yrittäjät haluavat pitää parkkialueen maksuttomana. Krista Koivisto

Nina Räty

Lahden matkustajasataman pysäköinnin maksullisuus nousee taas puheenaiheeksi. Tekninen ja ympäristölautakunta käsittelee asiaa ensi tiistaina.

Sataman yrittäjät, Lahden Satama yhdistys ja Ankkurilahden asukasyhdistys lähettivät lautakunnalle avoimen kirjeen, jossa kerrotaan maksullisuuden tuomista ongelmista lahtelaisten suosittuun "olohuoneeseen".

Perjantaina sataman toimijat pitivät kokouksen, johon kutsuttiin myös lautakunnan jäsenet. Kahdestatoista jäsenestä tuli paikalle kaksi.

- Satamaa on pitkäjänteisellä työllä kehitetty houkuttelevaksi. Osa asiakkaista hakee ilmaista parkkipaikkaa, ja jos sitä ei löydy, he eivät tule. Esityksellä romutetaan kaikki, mitä olemme tehneet, sanoo Lahden Satama yhdistyksen puheenjohtaja Eeva Vuojolainen.

Sataman yritykset ovat säiden armoilla. Nyt takana on kaksi huonoa kesää.

- Silti on pinnistelty. Esitys on märkä rätti työllemme. Asiakkaat vähenevät, yrittäjät supistavat toimintaa, palvelut heikkenevät, mikä vähentää asiakkaita, kuvaa Vuojolainen oravanpyörää.

Hän pelkää, että koko satama näivettyy, vaikka Lahden matkailulle haluttaisiin nostetta. Parkkimaksujen uskotaan olevan haitaksi myös Sibeliustalolle ja pitkille risteilyille. Entä kuka haluaa maksaa hiihtämisestä tai luistelusta?

Vaikea päätöksenteko edessä

Sataman toimijat ja lähiasukkaat ovat huolissaan lisäksi Vesijärvenkadulle kaavailluista kiekkopaikoista. He uskovat, että pikkukatujen liikenne lisääntyy, kun ilmaisia paikkoja etsitään. Myös taloyhtiöiden vähät vieraspaikat ehkä täyttyisivät satamakävijöiden autoista.

- Kokouksessa kuultiin monilta osin varsin perusteltuja puheenvuoroja. Mutta varmasti on perusteltuja mielipiteitä myös toiseen suuntaan. Haaste on toimialan sisällä, budjettivaikutuksissa, sanoo lautakunnan varapuheenjohtaja Sanna Mäkinen (sd.).

Hän pohtii, onko yhden euron parkkimaksu niin suuri, ettei satama enää houkuttelisi.

- On kaupunkeja, joissa satamaparkki on maksullinen. Ymmärrän tuskan ja pelon. Ei ole helppo päätöksenteko tulossa, Mäkinen lisää.

Maksullisia ja kiekkopaikkoja

Tekniselle ja ympäristölautakunnalle esitetään tiistaina, että Lahden satama otettaisiin 3. maksuvyöhykkeeseen, johon kuuluu nykyään ainoastaan pääkirjaston takana oleva hiekkakenttä.

Maksullisiksi tulisivat satama-alueen pysäköinti ja hiekkakentän tilapäinen parkkialue. Lähialueella Vesijärvenkadun kadunvarsipaikat muutettaisiin kiekkopaikoiksi.

Kolmosvyöhykkeellä parkkimaksu on ensimmäiseltä tunnilta yhden euron ja seuraavilta tunneilta 50 senttiä. Lautakunnalle esitetään myös, että kolmosvyöhykkeellä lauantai tulisi maksulliseksi kello 8-16.

Sataman maksullista pysäköintiä ajettiin viimeksi tasan vuosi sitten. Tuolloin laskettiin, että kaupunki olisi saanut satamasta 150 000 euron vuositulot. Tosin silloin ehdotettiin, että pysäköinti olisi ollut maksullista ympäri vuorokauden.

- Hinta on nyt vielä symbolinen, mutta kuka tietää, mitä maksu on seuraavana vuonna. Me luomme aktiviteetit ja toinen lyö jarrua. Yrittäjät maksavat omasta pussistaan talvijääradankin, sanoo ravintolapäällikkö Jukka Riikonen Lahden Järvimatkailusta.

Samoin ajattelee parkkimaksuista Vuojolainen.

- Kun pysäköinnille saadaan hinta, sitä on helppo nostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.