Sataman yrittäjien avoin kirje parkkialueen maksullisuudesta - lue kirje tästä

Allekirjoittajien mukaan useat toimijat järjestävät satamassa pääsymaksuttomia tapahtumia, joiden kävijämäärä pienenee, jos pysäköinnistä peritään maksu. Kuva on moottoripyörätapahtumasta toukokuulta 2015. Sami Kuusivirta

Nina Räty

Lahden Satama Yhdistys ry:n ja Ankkurilahden asukasyhdistyksen avoin kirje Lahden tekniselle ja ympäristölautakunnalle koskien Lahden matkustajasataman pysäköintialueiden muuttamista maksulliseksi / kiekolliseksi

Me, Lahden Satama Yhdistys ry:n jäsenyritykset, Lahden Järvimatkailu oy ja Ankkurilahden asukasyhdistys, haluamme tuoda omat näkemyksemme ja mielipiteemme huomioon otettavaksi lautakunnan kokouksessa 12.12.2017, jos kokouksessa käsitellään Lahden matkustajasataman pysäköintialueiden muuttamista maksullisiksi/pysäköintikiekollisiksi.

Haluamme tässä avoimessa kirjeessä esittää perusteita Lahden matkustajasataman pysäköintialueiden säilymisestä maksuttomina/pysäköintikiekottomina.

On hyvä, että Lahden kaupungin keskustan kiinnostavuutta pyritään lisäämään pysäköintimaksuja alentamalla. Emme kuitenkaan tue ajatusta, että se mikä jää keskustasta pysäköintimaksuina saamatta, otetaan matkustajasatamasta.

Emme myöskään tue ajatusta, että pysäköinti olisi maksullista vain kesäkaudella. Suurin osa matkustajasataman yrittäjistä toimii toukokuusta syyskuuhun.

Sataman pysäköinti perustuu matkailuun ja vapaa-ajan viettoon, jota maksuton pysäköinti tukee olennaisesti. Satamaan tullaan virkistäytymään. Satamassa ei ole kauppakeskuksia, jotka toisivat asiakkaita, vaan satama ja sataman palvelut ovat itsessään vetonaula. Satamassa jo vuosia toimineet yrittäjät ja Lahden kaupunki ovat pitkäaikaisella ja pitkäjänteisellä työllään luoneet ympäristön ja palvelut, jotka houkuttelevat sekä kaupungin asukkaita kuin myös ulkopaikkakuntalaisia. Jos pysäköinnistä peritään maksu, asiakkaat vähenevät, palvelut heikkenevät, työpaikkoja menetetään ja satama näivettyy.

Kaupungin keskustan pysäköinti perustuu kohtalaisen lyhytaikaisiin pysäköintitarpeisiin. Väki tulee ostoksille ja asioita hoitamaan. Sataman ja keskustan pysäköintiä ei mielestämme voi mitenkään asettaa samanarvoisiksi pysäköintimaksuja määriteltäessä.

Perustelumme Lahden matkustajasataman pysäköintialueiden maksuttomana / kiekottomana säilymisen puolesta:

1. Maksullisuus/pysäköintikiekollisuus tulee selkeästi vähentämään satamassa kävijöiden määrää ja siten heikentämään alueella toimivien yritysten toimintaedellytyksiä ja myyntiä sekä kaupungin verotuloja.

2. Osalla yrityksistä on liikevaihtoon sidottuja vuokria, joten myös siltä osin kaupunki tulee menettämään tuloja yritysten myyntien pienentyessä.

3. Sataman palveluita käyttävien kävijöiden vähenemisellä on negatiivinen vaikutus työllisyyteen. Kun kauppa ei käy, yritykset joutuvat vähentämään työntekijöidensä määrää. Tämä johtaa myös palveluiden heikkenemiseen.

4. Vesijärvellä ja Päijänteellä risteilevien matkustajalaivojen asiakkaat kärsivät kohtuuttomista pysäköintimaksuista. Osa risteilyistä kestää useita tunteja, jopa päivän. Pysäköintimaksu / kiekkopysäköinti vähentää risteilyinnokkuutta.

Myös Vesijärven reittiliikenne (matkustajasatama - Enonsaari - Messilä) menettää asiakkaita. Monet kaupunkilaiset perheineen ovat tehneet useita tunteja kestäviä virkistysmatkoja Enonsaareen.

5. Sibeliustalossa järjestettäviin konsertteihin ja muihin tapahtumiin osallistuvista moni saapuu omalla autollaan. On suuri etu myös Sibeliustalolle, että sataman alueen pysäköinti on maksutonta.

6. Päijänteen Laivureilla on vilkasta toimintaa. Laivoissa ollaan ja niillä seilataan melko pitkiäkin aikoja, joten pysäköintialueen maksullisuus merkitsisi myös laivureille ylimääräistä kulua. Historialliset laivat ovat oleellinen osa satamaa.

7. Satama on kaupunkilaisten kesäinen olohuone, jossa myös omilla autoillaan saapuvat ovat voineet veloituksetta viettää aikaa, ulkoilla, lenkkeillä ja nauttia kauniista maisemista. Toivomme, että lahtelaiset veronmaksajat voivat edelleen nauttia satama-alueesta maksutta.

Satama-alueella kokoontuu kesäisin myös aluetta elävöittäviä omatoimiryhmiä, jotka varmasti siirtyisivät muualle joutuessaan maksamaan pysäköintimaksun.

Talviaikaan monet kaupunkilaiset lähtevät satamasta hiihtoretkilleen sekä luistelevat Vesijärven jäällä. Osa näistä kuntoilijoista tulee omilla autoillaan muista kaupunginosista sekä maakunnasta.

8. Useat toimijat järjestävät satamassa yleisön suosimia, pääsymaksuttomia tapahtumia, joiden kävijämäärä pienenee, jos pysäköinnistä peritään maksu. Lisäksi joidenkin tapahtumien yhteydessä peritään pysäköintimaksu, jonka tuoton tapahtumajärjestäjä lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

9. Maksullinen / kiekollinen pysäköinti vaikuttaa häiritsevästi alueen asukaspysäköintiin. Alueen taloyhtiöillä on kullakin vain muutamia vieraspysäköintipaikkoja, jotka varmasti täyttyisivät satamassa vierailevien autoista.

Alueen kaduista suurin osa on päättyviä, joka aiheuttaa ylimääräistä liikennettä, kun ilmaisia pysäköintipaikkoja etsivät ajavat katuja edestakaisin. Alueella asuu paljon lapsiperheitä, joten ylimääräinen liikenne aiheuttaa myös vaaratilanteita.

10. Matkustajasataman aluetta ei mielestämme voi pysäköinnin kannalta verrata keskusta-alueiden pysäköintiin. Matkustajasatamalla on erityinen merkitys Lahden matkailussa ja kaupunkilaisten virkistyksessä.

Yllä lueteltuihin seikkoihin vedoten toivomme, että Lahden kaupunki luopuu suunnitelmistaan muuttaa Lahden matkustajasataman pysäköintialueet maksullisiksi / pysäköintikiekollisiksi.

Lahden Satama Yhdistys ry

Lahden Järvimatkailu oy

Ankkurilahden asukasyhdistys ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hallituksen sote-esitys heiluttaa kuntien taloutta Kuntaliiton mielestä liikaa – Katso, kuinka paljon oma kuntasi häviäisi tai voittaisi
 2. Kansalaisten verorasite ei muuttuisi sote-uudistuksessa ainakaan heti – verotus voi myöhemmin kiristyä etenkin jos maakunnillekin tulee verotusoikeus
 3. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 4. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 5. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 6. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 7. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 8. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 9. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 10. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 11. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 14. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 15. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.