Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Nyt puhuvat uskovat urheilijat: "Tämä tabu pitää rikkoa"

Suomalaiset urheilijat eivät piilottele uskontoaan, mutta aiheesta usein silti vaietaan. Myös orimattilalainen kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä luottaa Jumalaan.

Suomalaiset urheilijat eivät kovin usein puhu uskonnollisuudestaan mediassa, sillä uskontojournalismi on harvinaista muissa kuin hengellisissä medioissa.

Miksi uskonnosta puhutaan ja kirjoitetaan niin vähän? Ehkä siksi, että usko voi leimata ihmisen hihhuliksi. Tämän asetelman allekirjoittavat kaikki neljä Sunnuntaisuomalaisen haastattelemaa uskovaa urheilijaa.

- Nykyään on sellainen mielikuva, että on sivistynyttä, ettei edusta minkäänlaista uskoa, helluntaiseurakuntaan kuuluva Tommy Koponen sanoo.

Hän edustaa paitsi uskoa, myös kristilliselle arvopohjalle vuonna 1994 perustettua seinäjokelaista salibandyseuraa SPV:tä, jonka päävalmentaja hän on.

Samanlaiseen arvopohjaan nojaa myös kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä. Hän kuuluu vapaaseen evankelisluterilaiseen seurakuntaan, muttei ole antanut aiheesta juuri haastatteluja.

- En minä ole uskoani piilotellut, mutta kukaan ei ole tajunnut aiemmin kysyä. Yleensä kysytään vain, miten harjoituksissa menee, Mäkelä sanoo.

Maailmalla kiertäessään Kristiina Mäkelä on huomannut, että ulkomailla uskossa oleminen on jopa trendikästä. Esimerkiksi maailman parhaisiin koripalloilijoihin kuuluvat NBA-tähdet Kevin Durant ja Stephen Curry ovat ylpeitä uskostaan. He antavat haastatteluissa kunnian menestyksestään Jumalalle. Durantin vakaumuksesta kertovat myös hengelliset tatuoinnit sekä I Believe -ranneke, jota hän käyttää peleissä.

- Suomessa uskonto tekee ihmisestä jotenkin hörhön, ja ihmiset tuomitsevat sen helposti. Ulkomailla uskonto näyttäytyy luonnollisempana. Siellä näkee urheilijoita rukoilemassa, tekemässä ristinmerkkejä ja pussaamassa maata, Mäkelä sanoo.

Moni kokee uskon asioista keskustelemisen painostamiseksi tai käännyttämiseksi. Sen vuoksi jopa kaikkein vakaumuksellisimmat saattavat olla arkoja puhumaan aiheesta.

- Monesti ristiriidat johtuvat siitä, ettei osata valita sanoja oikein. Keskustelu vaatii taitoa ja ymmärrystä kummaltakin osapuolelta, Kristiina Mäkelä alleviivaa.

Nykyaikainen viisiottelija Laura Salminen muistuttaa, että tärkeintä on, ettei ihmisiä lyödä Raamatulla päähän.

- Yhä enemmän ja enemmän pitäisi keskittyä siihen, mikä on yhteistä, eikä siihen, mikä erottaa, Itävallassa asuva ammattijääkiekkoilija Juuso Mörsky sanoo.