Rokkarijuntti Heinolasta liputtaa Päijät-Hämeen puolesta – "Minulla on vahva kotiseuturakkaus"

Toni Wirtanen sijoittui viidenneksi ESS:n Vuosisadan merkittävin päijäthämäläinen -äänestyksessä. Äänestys järjestettiin ESS.fissä marras-joulukuussa.

Veera Malin

Apulanta-yhtyeen nokkamies Toni Wirtanen on mielissään menestyksestään Etelä-Suomen Sanomien Vuosisadan merkittävin päijäthämäläinen -äänestyksessä.

– Hieno homma. Toki tällaisissa tulokset painottuvat aina loppupäähän, sillä ihmiset ovat tutumpia. Narrit ja pellet korostuvat. Mutta onhan se kiva, että arvostetaan, hän sanoo.

Hän arvelee, että koko äänestyksen voittaa "eräs lahtelainen jalkapalloilija". Itse Wirtanen nostaisi kärkeen esimerkiksi kenraali A.F. Airon.

Minkä saavutuksensa Wirtanen nostaa tärkeimmäksi omalta uraltaan?

– Olen kirjoittanut yhtyeelleni kappaleita, jotka ovat nousseet 21 kertaa singlelista ykkössijalle. Edes Beatles ei pystynyt vastaavaan. Ovat he toki sitten kakkosena, Wirtanen toteaa.

Hän toivoo, että hänen musiikkinsa jää elämään vielä sittenkin, kun "tomumajasta aika jättää".

Heinola–Lahti–Hollola

Ei liene suomalaista, joka ei tietäisi, mistä Toni Wirtanen on kotoisin. Sen verran ahkerasti hän on tuonut esille entistä kotikaupunkiaan Heinolaa, tuota ”Päijät-Hämeessä uinuvaa kyläpahasta”.

– On hienoa olla juntti Heinolasta! Wirtanen totesi STT:n haastattelussa vuonna 2000.

– Jos ihminen kaipaa elämäänsä vain perusarvot, perheen ja työn, silloin Heinola tarjoaa hyvän ympäristön. Se on staattinen ja uinuva kaupunki. Apulannalle Heinola on sopinut, Wirtanen lausui seuraavana vuonna.

Varsinaisesti Wirtanen on asunut suuren osan elämästään muualla kuin Heinolassa. Hän kävi syntymässä siellä, mutta muutti perheensä kanssa jo alle vuoden ikäisenä Saloon. Sieltä tie toi takaisin Heinolaan Wirtasen ollessa 12-vuotias. Tärkeät teinivuotensa tuleva muusikko vietti tietenkin Heinolassa, missä Apulantakin sai alkunsa.

Wirtanen on asunut myös Helsingissä ja Lahdessa. Nykyään hän asuu vaimonsa Jannika Wirtasen ja 2-vuotiaan Martta-tyttärensä kanssa Hollolan Kukkilassa.

"Tämä on minun kotini"

Toni Wirtanen vaikuttaa vahvasti myös Lahdessa, sillä syyskuussa 2016 Hennalan entiselle varuskunta-alueelle avattiin Apulandia-museo. Se oli Etelä-Suomen Sanomien Aukusti-kulttuuripalkintoehdokkaana viime vuonna. Vaikka pystiä ei tullutkaan, äänesti yleisö Apulannan ja Apulandian ylivoimaiseksi suosikikseen.

Palkintotilaisuudessa Toni Wirtanen arveli, että museon perustaminen liittää bändin yhä vahvemmin osaksi päijäthämäläistä sielunmaisemaa.

– Olemme tietysti aina yrittäneet liputtaa kotiseudun puolesta, mutta Apulandian myötä on tapahtunut lopullinen juurtuminen Päijät-Hämeeseen. Erityisen hienoa on saada olla osa Hennalan värikästä ja monivaiheista historiallista jatkumoa, Wirtanen luonnehti.

Wirtasen mukaan Päijät-Hämeestä on tullut tärkeä osa omaa elämää ja olemista.

– En tiedä, onko olemassa erityistä päijäthämäläisyyttä. Pohjalaiset ovat omanlaisiaan, samoin savolaiset. Ja varsinaissuomalaiset vasta ovatkin. Ehkä me päijäthämäläiset olemme sellaisia yleissuomalaisia, Wirtanen pohtii.

– Mutta tämä on minun kotini. Täällä on hyvä olla. Minulla on vahva kotiseuturakkaus.

Kuka?

Toni Wirtanen

Syntyi 4.4.1975 Heinolassa.Perusti Apulanta-yhtyeen Antti Lautalan kanssa 1991.Toimii Apulannan laulusolistina, kitaristina, säveltäjänä ja sanoittajana.Tehnyt kappaleita myös muille artisteille.Apulanta on julkaissut 13 albumia, joita on myyty yli 700 000 kappaletta.Naimisissa laulaja Jannika B:n kanssa. Heillä on 2-vuotias tytär.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.