Sibeliustalon ristiriitainen käytäntö hämmentää yleisöä - joissain konserteissa kuvaaminen on sallittua ja toisissa ei

Osassa Sibeliustalossa järjestettäviä tapahtumia kuvaaminen on sallittua, osassa ei. Katja Luoma

Anne Honkanen

Sibeliustalossa konserteissa vierailleet ovat jo pitkään saaneet seurata talon vahtimestareiden kamppailua kännykän käyttäjiä kohtaan.

Kyse on ollut siitä että vahtimestarit ovat käyneet huomauttamassa esitystä valokuvaavaa tai videoivaa katsojaa. Sibeliustalon ja Sinfonia Lahden järjestämissä konserteissa kuvaaminen on kiellettyä.

- Olemme kyllä kiinnittäneet huomiota tähän ilmiöön. Somettamista konserteissa emme ole havainneet, Sibeliustalon markkinointi- ja viestintäjohtaja Petra Peltovako kertoo.

Joskus sallittuakin

Tilanne on katsojan kannalta pulmallinen, sillä osassa Sibeliustalossa järjestettäviä tapahtumia kuvaaminen on sallittua. Kuvaamiskielto ei koske tapahtumia, jotka järjestää joku muu kuin Sibeliustalo tai Sinfonia Lahti, kertoo Peltovako.

Näitä tapahtumia on Sibeliustalon ohjelmassa paljon. Tulevan kevään ohjelmassa oman konserttinsa Sibeliustalossa järjestävät muun muassa Jarkko Ahola, Pate Mustajärvi ja Apulanta. Näissä konserteissa artisti päättää, saako niissä kuvata vai ei.

- Jos artisti sallii sen, niin silloin vahtimestarit eivät puutu siihen. Näin on ollut esimerkiksi Robinin konserteissa, Peltovako sanoo.

Sääntöä tarkastetaan

Konserttien vaihtelevat kuvauskäytännöt ovat ristiriitaisia ja omiaan sekoittamaan katsojia, myöntää Peltovako. Sibeliustalossa ollaankin parhaillaan pohtimassa sitä, miten kuvaamiseen tulisi suhtautua.

- Asia on nostettu pöydälle, ja tarkastamme linjaustamme kevään aikana.

Kuvaamisen salliminen olisi Peltovaon mukaan kaksipiippuinen juttu. Ihmiset ovat tottuneet käyttämään kännyköitään kuvaamiseen, mutta sen salliminen voi häiritä muita katsojia. Valituksia kuvaamisesta on kuitenkin tähän asti tullut Peltovaon mukaan aika vähän.

Sibeliustalossa ei soiteta tapahtumien aluksi katsomon puolella samanlaista, konsertin tallentamisen kieltävää nauhaa kuin teattereissa. Lämpiön puolella tulee kuulutus, mutta se ei kuulu salissa.

- Meillä ei ole nauhoitusta, koska käytännöt vaihtelevat artistien mukaan. Täytyy myös harkita, pitäisikö nauha olla, Peltovako sanoo.

Ristinkirkossa ei ongelmaa

Sibeliustalon lisäksi myös Lahden kaupunginteatterissa on ollut ongelmia kännyköitään esitysten aikana käyttävistä katsojista.

Ihan jokaisessa konsertissa katsojat eivät kännyköitään räplää. Kirkkoherra Miika Hämäläisen mukaan Ristinkirkossa järjestettävissä konserteissa ihmiset ovat jättäneet kännykät rauhaan. Syynä saattaa olla, että Ristinkirkon ovessa on lappu, joka viestii kuvaamisen kieltämisestä kameran päälle vedetyllä rastilla.

- Se on ollut lähinnä sitä varten, kun kirkossa järjestetään konfirmaatioita ja muita vastaavia tapahtumia.

Hämäläinen kertoo, että Ristinkirkossa ei kuitenkaan ole linjausta siitä, ettei konserteissa saisi kuvata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.