Sosiaalipäivystys laajenee Päijät-Hämeessä - "Ikäihmisten ongelmat näkyvät poliisilaitoksellakin"

Emmi Tuomisto

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sosiaalipäivystys laajenee tammikuun alussa poliisiaseman yhteydestä Akuutti24:ään. Akuutin sosiaalipäivystykseen on palkattu kolme sosiaaliohjaajaa. Poliisiaseman yhteydessä toimivassa sosiaalipäivystyksessä työskentelee entiseen tapaan kuusi sosiaalityöntekijää ja johtava sosiaalityöntekijä. Työntekijöillä on eri koulutus ja tehtävänimikkeet, koska työn sisältökin on erilaista.

- Päivystyksen yhteydessä toimiva sosiaalipäivystys on uutta koko Suomessa. Keski-Suomessa toteutetun pilotin perusteella oletamme, että Akuutissa työ on enemmän palvelutarpeen kartoittamista ja virka-ajalla tapahtuviin palveluihin ohjaamista ja tukemista. Perinteinen sosiaalipäivystys taas on keikkaluontoista, kentällä tapahtuvaa työtä, työikäisten sosiaalipalvelujen tulosalueen päällikkö Leila Kankainen sanoo.

Laajat työtehtävät

Sosiaalipäivystys on järjestetty Päijät-Hämeessä poliisilaitoksen yhteyteen, koska sosiaalipäivystäjää tarvitaan usein siellä, missä poliisikin on. Suurin osa yhteydenotoista tulee poliisilta tai hätäkeskuksesta. Työtehtävät vaihtelevat näpistelijöiden puhuttelusta laitoksesta karanneiden nuorten palauttamiseen ja toisaalta kiireellisiin huostaanottoihin. Huostaanottopäätöksiä varten tarvitaan sosiaalityöntekijän pätevyys.

- Ikääntyvien asiakkaiden ongelmat ovat alkaneet näkyä poliisilaitoksella myös, Kankainen sanoo.

Akuutin päivystykseen tulee ehkä enemmän ikäihmisiä ja työikäisiä, mutta myös perhekriisit voivat näkyä. Jos sosiaaliohjaajan pätevyys ei riitä päätöksiin, päivystävä sosiaalityöntekijä voidaan kutsua myös Akuuttiin.

Akuutissa sosiaaliohjaajat päivystävät aamukahdeksasta iltakymmeneen ja viikonloppuöinä iltayhteentoista. Keskellä yötä tapahtuvat päivystystapaukset ohjautuvat edelleen poliisilaitoksen yhteyteen.

Vaikka moni sosiaalipäivystyksen asiakas ohjataan palveluihin virka-aikana, on tärkeää, että palvelutarve tulee arvioitua myös päivystysaikana.

- Akuutissa voidaan tehdä monialaista yhteistyötä. Sairastuneella voi olla myös sosiaalipalveluiden tarve, joka ehkä jää huomaamatta, jos mukana ei ole sosiaalipäivystystä, Kankainen sanoo.

Laki muuttui

Sosiaalipäivystystä laajennetaan lainsäädäntöuudistusten takia. Uusi laki velvoittaa tarjoamaan sosiaalipäivystystä laajan ympärivuorokautisen päivystysyksikön yhteydessä. Alunperin lakiluonnoksessa haluttiin siirtää sosiaalipäivystys kokonaan sairaaloiden yhteyteen, mutta sosiaalityöntekijät vastustivat muutosta. Yhteistyötä poliisin kanssa pidettiin olennaisena työn sisällön kannalta. Palautteen perusteella lakia muutettiin niin, että sosiaalipäivystyksen saa järjestää monella eri tavalla, kunhan osa päivystyksestä on terveydenhuollon päivystyksen yhteydessä.

- Sosiaalipäivystyksen tarve ei usein liity sairastumiseen vaan on kentällä tapahtuvaa työtä. Uusi malli on varmaan kuitenkin ihan toimiva. Käytännössä sitten nähdään, mitä palvelutarpeita Akuutissa tulee olemaan, Kankainen sanoo.

Akuutin sosiaalipäivystäjiin saa yhteyden puhelimella, ja poliisilaitoksen yhteydessä olevaan sosiaalipäivystykseen hätäkeskuksen kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. Satamat odottavat kesää varovaisen toiveikkaina, Lahdessa vierasvenesatama aukeaa kesäkuussa – lapsiperheet ovat löytäneet karavaanariharrastuksen
 6. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 7. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 8. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 9. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 10. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 11. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 12. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 13. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 14. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 15. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.