Älä unohda heijastinta pimeällä - riippuvan heijastimen oikea paikka on polven korkeudella

Pimeällä liikkuessa heijastin tuo turvaa. Mirja Hussain

Marjaana Lahola

Näin vuoden pimeimpään aikaan heijastin on ulkona liikkuvalle oleellinen lisävaruste. Liikenneturvan mukaan kuitenkin vain noin joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta.

Kun heijastinta takkiin kiinnittää, paikalla on väliä. Roikkuva heijastin kannattaa laittaa vapaasti heilumaan noin polven korkeudelle, tien puoleiselle sivulle, Liikenneturvan verkkosivuilla neuvotaan. Stretch- tai jousiheijastimen paras paikka on puolestaan tien puoleinen ranne tai kyynärvarsi. Lisäheijastimen voi kiinnittää sääreen.

Kun vielä heijastimia on molemmin puolin, kävelijän hahmottaa paremmin.

Myös heijastimen tyypillä on väliä. Hyvä heijastin on CE-hyväksytty ja tarpeeksi valovoimainen. Muun muassa jälkimmäistä säätelee standardi EN 13356. Liikenneturvan mukaan kunnollisen heijastimen myyntipakkauksesta löytyvät esimerkiksi CE-merkintä ja merkintä standardista.

Heijastimella varustautunut jalankulkija näkyy tiellä huomattavasti kauemmas kuin heijastimeton. Auton kaukovaloissa heijastin välkkyy jo 600 metrin päästä, kun taas ilman heijastinta vasta 150 metrin päästä. Lähivaloja käyttävälle autoilijalle heijastimen kanssa liikkuva jalankulkija näkyy 350 metrin päästä ja ilman heijastinta vasta 50 metrin päästä.

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut