Kommentti: SDP ja keskusta ajoivat itsensä nurkkaan

Markus Pirttijoki

Jos joku luuli, että Antti Rinne (sd.) luopuu noin vain pääministerin paikastaan, erehtyi. Hieman ennen klo 22 maanantai-iltana TV-kameroiden eteen SDP:n puoluehallituksesta asteli itsevarman oloinen pääministeri ja puolueensa puheenjohtaja. Rinne totesi, että puoluehallituksen tuki on täydellinen ja pääministerinä on helppo olla.

Rinne sai illan retoriikkaansa vetoapua keskustalta, jonka puheenjohtajan esiintyminen oman puoluehallituksen kokouksen jälkeen ei ollut niin selkeä ja jämäkkä kuin olisi voinut olla.

- Jos minun viestintää on sanottu epäselväksi, niin keskustan viestintä on vielä epäselvempää, Rinne heitti.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ei syystä tai toisesta vaatinut suoraan pääministerin eroa eikä edes maininnut tätä nimeltä. Hän vain vaati SDP:tä tekemään omat johtopäätöksensä, jotta hallitus saadaan toimintakykyiseksi. Mitä nuo johtopäätökset ovat, sitä Kulmuni ei suostunut tarkentamaan.

Rinteen mielestä hänen pitää jo oikeusturvansa vuoksi kuulla, haluaako keskusta jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa ja jos ei, mistä syystä. Kieltämättä tässä vaatimuksessaan Kulmuni olisi voinut olla täsmällisempi jo maanantaina.

Epäselvä viestintä ei poista sitä tosiasiaa, että hallitus on ajautunut pahaan umpisolmuun. Tiistaina klo 14 mennessä keskustan pitää tietää, onko se Rinteen kanssa samassa rintamassa vai ei. Jos luottamusta ei saada palautettua, keskusta ei voi tukea hallitusta välikysymyskeskustelussa eikä keskiviikkoisessa äänestyksessä. Se tarkoittaisi hallituksen kaatumista, uusia hallitusneuvotteluja ja jopa uusia vaaleja.

Riittääkö keskustalla ja puoluetta 82 päivää johtaneella Katri Kulmunilla pokkaa viedä asiat niin pitkälle?

Keskustan kannalta ongelma on se, että kasvojaan menettämättä se ei voi paljon muutakaan. Jos keskusta antaisi periksi ja päättää mennä Rinteen taakse, heiltä kysyttäisiin, minne jäivät ne SDP:n ”johtopäätökset”, joita keskusta aiemmin maanantaina niin uhmakkaasti vaati? Näin nolon lopun jälkeen olisi vaikea istua ryhdikkäänä ministeriaitioissa.

Jos hallitus kaatuu, sekä SDP:n että keskustan elo käy tukalaksi. SDP:n pitäisi hallitustunnustelijana alkaa neuvotella ensin kokoomuksen kanssa. Silloin vasemmisto lentäisi hallituksesta ulos. Kokoomuksen linjalle löytyisi tukijoita ainakin RKP:sta. Perussuomalaisten kanssa Rinteen olisi vaikea keskustella ja tämän päivän episodin jälkeen keskusta ei tulisi kysymykseenkään.

SDP:n kannalta voi käydä niin, että hallitusneuvottelut johtaisivat siihen, että se löytäisi itsensä – vaalien ykkössijasta huolimatta – oppositiosta.

Jos maassa käytäisiin uudet vaalit, gallupien perusteella tunnustelut käytäisiin perussuomalaisten johdolla. Demarit olisivat kannatusmittauksien perusteella vasta kolmansia ja tässäkin tapauksessa hyvin mahdollisesti oppositiossa.  Haluaako demarit ottaa sen riskin, että keskusta vie pelin päätyyn asti ja hallitus kaatuu?

Tai kannattaako keskustan tehdä sitä? Keskusta ei nykykannatuksella saa toista kertaa niin hyvää hallitusohjelmaa kuin se vaa’ankieliasemansa ansiosta SDP:n kanssa sai.

SDP ja keskusta ajoivat itsensä sellaiseen nurkkaan, että joku häviää joku tapauksessa, mahdollisesti molemmat. Liekö syy taitamattomuudessa vai kokemattomuudessa, mutta aikamoisen sopan puolueet ovat ihan itse keittäneet.

Muutamalla poliitikolla voi olla edessään uneton yö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.