Lahti ei muuta teatteria yhtiöksi – kaupunginhallitus ratkaisi asian tiukan äänestyksen jälkeen

Yhtiöittämistä selvitettiin vuosien ajan. Asiaan tuskin palataan ainakaan ennen seuraavia kuntavaaleja.

Lahden kaupunginteatteri jatkaa toimintaansa kunnallisella hallintomallilla. Sami Lettojärvi

Vili Uuskallio

Lahti luopuu suunnitelmistaan muuttaa kaupunginteatteri yhtiömuotoiseksi. Maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus hylkäsi esityksen yhtiöittämisestä äänin 6–5.

Hylkäyksen kannalla olivat SDP:n Sirkku Hildén, Pekka Komu, Alettin Basboga ja Jetta Laakso sekä Rami Lehto (ps.) ja Sonja Falk (kd.).

Kokoomuksen Juha Rostedt, Toni Putula ja Merja Vahter sekä Aleksi Mäntylä (vihr.) ja Jenna Koskelo (kesk.) kannattivat esitystä ja sen viemistä valtuuston päätettäväksi.

– Enemmistö oli sitä mieltä, että perustelut eivät ole riittäviä. Enemmistö näki, että kovasti on kustannuksia, mutta hyödyt jäävät suhteellisen pieniksi, Hildén perustelee ratkaisua.

Pohdittu pitkään

Kaupunginteatterin yhtiöittämistä on pohdittu Lahdessa vuosien ajan. Hallituksen nyt tekemä päätös tarkoittaa, että asiaan tuskin enää palataan tällä valtuustokaudella.

– Valmistelijat toivat esiin, että nykyisessäkin järjestelmässä voidaan notkeutta ja toimintaa kehittää paljon. Edellytämme, että teatteri edelleenkin kehittämistä tekee, Hildén toteaa.

Suomessa on 57 valtionosuutta saavaa teatteria, joista täysin kunnallisia on yhdeksän. Lahden kaupunginteatterin lisäksi tässä joukossa ovat esimerkiksi Jyväskylän, Kuopion ja Lappeenrannan teatterit. Suurimmat teatterit ovat yhtiö- tai säätiömuotoisia.

Lahdessa kaupunginteatteri oli tarkoitus muuttaa yhtiömuotoon vuoden 2021 alussa. Järjestelyä perusteltiin sillä, että sen avulla teatterille saataisiin parhaat toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset pitkällä tähtäyksellä.

– Näimme, että valmistelu on mennyt ihan hyvin. Suomessa lähes kaikki teatterit on jo muutettu osakeyhtiömuotoon. Näemme, että siinä on mahdollisuuksia. Kun teatterinjohtajakin on nähnyt asian olevan ok, meillä ei ollut mitään syytä vastustaa, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Rostedt toteaa.

Hän arvelee, että yhtiöittämisasia voi pompsahtaa esiin taas jossain vaiheessa, mutta "ei varmaan ihan heti".

– Täytyy muistaa, että eihän teatteri huonosti toimi, mutta yhtiöittäminen antaisi teatterille enemmän vapautta toimia.

Perustamiskulut huomattavat

Kaupunginhallitus käsitteli teatterin yhtiöittämistä syksyllä, jolloin asia palautettiin uuteen valmisteluun. Hallitus pyysi tuolloin selvittämään, mihin ongelmiin ja mahdollisuuksiin teatterin yhtiöittämisellä vastataan. Teatterilta myös kaivattiin tarkempaa liiketoimintasuunnitelmaa.

Yhtiöittämisestä olisi aiheutunut yhtiön perustamisvaiheessa satojen tuhansien eurojen kustannukset.

Kertaluonteisia perustamiskustannuksia olisi tullut arviolta 200 000 euroa. Hallinnon vahvistamiseen oli tarkoitus varata 100 000 euroa. Lisäksi yhtiön maksettaviksi olisivat tulleet esimerkiksi työterveyshuolto ja vakuutukset, jotka ovat nyt kaupunkikonsernin talousarviossa.

Yhtiöittämisessä ei olisi irtisanottu tai lomautettu henkilöstöä. Henkilötyövuosien määrä olisi pidetty enintään 120 henkilötyövuodessa eli suunnilleen nykyisellä tasolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 4. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa
 5. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 6. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"
 7. Eläinsuojeluneuvoja Sallamaari Simpanen auttaa pulassa olevia eläimiä kellonaikaa katsomatta – "Välillä joku sanoo, että pitäisi antaa luonnon hoitaa"
 8. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 9. Näin paljon Suomessa voi tienata voittamalla urheilukilpailun – kaksi lajia täysin omilla luvuillaan
 10. Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella
 11. Telttailu ei vaadi kansallispuistoon lähtemistä, vaan yöpyä voi niin lähimetsässä kuin kotipihallakin – lue aktiiviretkeilijän telttailuvinkit ja tärpit päijäthämäläisistä kohteista
 12. Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 13. Etlarin gallup Lahden torilla: Maatalouden kausityöntekijöillä on ollut Päijät-Hämeessä koronavirustartuntoja – huolettaako?
 14. Yön uutiskooste: Hovioikeus antaa tuomionsa MV-julkaisua koskevassa asiassa - käräjillä ehdottomaan vankeuteen tuomittu Ilja Janitskin kuoli alkuvuodesta
 15. Pääkirjoitus: Ansiosidonnaista työttömyysturvaa halutaan laajentaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.