Hämeen poliisi teki huumeiskun Salpauksen keskustakampukselle – useita vihjeitä huumausaineista, kolme koiraa ohjaajineen tutki oppilaitoksen tilat

Pakki on 9-vuotias Hämeen poliisin huumekoira. Se on rodultaan belgianpaimenkoira malinois ja erikoistunut huumeiden etsintään. Poliisi

Heidi Malin

Hämeen poliisi teki tiistaina aamupäivällä huumausainevalvontaiskun Lahdessa. Aamupäivän kestänyt etsintä tehtiin koulutuskeskus Salpauksen keskustakampuksella Svinhufvudinkadulla.

Syynä oppilaitoksen tilojen perinpohjaiseen tutkintaan olivat useat poliisin saamat ilmoitukset koulussa mahdollisesti olevista huumausaineista.

– Ilmoitusten lisäksi myös koulusta on oltu poliisiin yhteydessä, että koulun tiloista on löytynyt viitteitä siitä, että siellä olisi käytetty tai myyty huumeita, vanhempi konstaapeli, etsintää johtanut Miikka Ounila kertoo.

Mukana etsinnöissä oli Hämeen poliisin kolme koiraa ohjaajineen sekä muutama koiraton poliisi. Tällä kertaa koulusta ei löytynyt huumausaineita.

 Ounilan ohjaama, vuoden 2018 vuoden poliisikoiraksi valittu parsonrussellinterrieri Jekku, oli myös mukana etsinnöissä. Huumeiden lisäksi Jekku etsii työkseen rahaa, passeja ja aseita.

– Jekun lisäksi koulun tiloja oli tutkimassa myös kaksi täysin huumeisiin erikoistunutta belgianpaimenkoira malinois -rotuista koiraa ohjaajineen, Ounila kertoo.

Poliisi kertoi valvontaiskusta etukäteen

Alun perin poliisi kertoi valvontaoperaatiosta ennen iskua Twitterissä ja Instagramissa. Ounilan mukaan huumeiden etsinnästä Salpauksessa haluttiin tehdä tarkoituksella julkinen tapahtuma.

– Huumeiden etsintä on peruspoliisitoimintaa ja tällaisia vastaavia valvontaiskuja tehdään aika paljon. Poliisille tulee jonkin verran pyyntöjä lahtelaisista kouluista, mutta kaikkiin ei pystytä heti vastaamaan. Huumeet ovat ongelma monissa oppilaitoksissa, Ounila sanoo.

Ounila toivoisi lisää resursseja poliisille vastaavien pyyntöjen hoitamiseen.

– Huumeiden etsintä on myös resurssikysymys. Poliisin puuttumisella on ennaltaehkäisevä vaikutus.

Ounilan mukaan Salpauksen koulun henkilökunta ja opiskelijat suhtautuivat tiistain huumevalvontaiskuun myönteisesti.

– Itse tein nyt koiran kanssa töitä, joten en pystynyt juttelemaan ihmisten kanssa samaan aikaan, mutta usein näillä keikoilla ihmiset tulevat kertomaan itse mitä ovat nähneet ja kuulleet. Siitä on paljon hyötyä, Ounila sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 3. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 4. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 5. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 6. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 7. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 8. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 9. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 10. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 11. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 12. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 13. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta
 14. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa
 15. Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – VM:n budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.