LUT saa suurlahjoituksen: Marjatta ja Eino Kollin säätiöltä 1,8 miljoonaa euroa kolmen professuurin perustamiseen Lahteen

Lappeenrannan-Lahden yliopiston opetus- ja tutkimustoiminta laajenee suurlahjoituksen turvin Lahdessa. Laura Mykkänen

Kalle Puttonen

LUT-yliopiston toiminta vahvistuu Lahdessa Marjatta ja Eino Kollin säätiön lahjoituksen turvin.

Torstaina julkistettiin vuonna 2020 alkava viisivuotinen yhteistyö, jonka aikana säätiö tukee yliopistoa yhteensä 1,8 miljoonalla eurolla.

LUT perustaa säätiön tuella kolme uutta professuuria, joiden myötä yliopiston erotustekniikan tutkimus laajenee Lahteen.

Professuurien alat ovat biopolymeerien tuotanto, prosessi- ja tehdassuunnittelu sekä erotustekniikka biojalostuksessa.

Rekrytointi professuureihin on parhaillaan käynnissä.

– Raaka-aineiden vastuullinen käyttö ja kiertotalous edellyttävät uudenlaisia erotus- ja jalostusmenetelmiä, jotta markkinoille saadaan uusia, ympäristövaikutuksiltaan edullisempia tuotteita. Ratkaisujen ammentaminen suomalaisesta metsästä on sekä meille että säätiölle luontevaa, sanoo Riina Salmimies, LUT School of Engineering Science -yksikön dekaani tiedotteessa.

Alueen yritykset hyötyvät

Säätiön ja yliopiston yhteisenä tavoitteena on kasvattaa Lahden talousalueen biotalousklusteria ja tukea uuden liiketoiminnan kasvua. Suomalaisen metsän jalostusasteen nosto ja monipuolinen, vastuullinen hyödyntäminen ovat yhteistyön kulmakiviä.

– Haluamme, että Lahden alueen yritykset hyötyvät maksimaalisesti yliopiston toiminnasta. Meille on tärkeää, että alueemme biotalousklusteri vahvistuu LUTin tutkimusosaamisella, linjaa säätiön asiamies Esko Kolli tiedotteessa.

Säätiö on aiemmin sitoutunut tukemaan myös LUT-kauppakorkeakoulun Lahteen sijoittuvia professuureja.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen ilahtui uusista professuureista.

– Lahtelainen elinkeinoelämä on aloittanut yliopistoyhteistyön vauhdilla ja biotalous on ympäristöosaamisen ydintä. Tulevana Euroopan ympäristöpääkaupunkina kehitämme yhteistyössä yliopiston ja yritysten kanssa uusia kiertotalouden malleja, hän toteaa.

Palkinto ja kilpailu myös

Metsän jalostusasteen nostoa vauhdittavat myös uusi tunnustuspalkinto ja kilpailu.

LUT ja Kollin säätiö ovat perustaneet Metsä360-tunnustuspalkinnon, joka jaetaan metsien jalostusarvon nostamiseen liittyvästä teosta.

Palkinto myönnetään vuodesta 2020 alkaen tutkimukselle, innovaatiolle tai teolle, jolla katsotaan olevan merkittävä panos metsiemme jalostusarvon kehittymiselle.

Metsä360-kilpailu kutsuu nuoret ideoimaan uusia tapoja nostaa metsien arvo esiin. Lukiolaisille ja toisen asteen metsäalan opiskelijoille suunnattu videokilpailu on avoinna huhtikuun 2020 loppuun saakka. Voittajaryhmä palkitaan 6 000 eurolla.

Säätiö

Teollisuus toi vaurauden Vierumäelle

Marjatta ja Eino Kollin säätiö on perustettu vuonna 1991.

Säätiön alkupääoma on peräisin vuoden 1990 yrityskaupasta, jossa Kollin perhe myi 37 vuotta omistamansa ja monipuoliseen jatkojalostukseen laajentamansa sahayrityksen Vierumäen Teollisuus oy:n Kopran perheelle.

Vierumäen Teollisuus vaihtoi vuonna 2005 nimensä Versowoodiksi. Se on nykyään Suomen suurin yksityinen sahayritys 400 miljoonan euron liikevaihdollaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Suora lähetys: Lahden Reipas jahtaa voittoa Kultsu FC:stä - ottelu käynnissä, seuraa tästä
 3. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 4. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 5. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 6. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 7. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 8. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 9. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti
 10. Lahti Ringeten tähtipelaaja Niina Piiroinen vaihtaa seuraa – siirtyy pelaamaan legendojen rinnalle
 11. Lukijalta: Vääksyssä toimittiin kuin ostettaisiin auto huoltoineen ilman varmuutta tulevista osamaksuista
 12. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 13. Juhani Honkanen kunnostaa soittajapojan veistosta Taarastissa – "Se on Nastolan kuvatuimpia kohteita, jonka edessä ikuistavat itsensä rakastavaiset ja eroavaiset"
 14. Luonnonnurmella harjoitellut Reipas yrittää kääntää junan suunnan, Kultsu – FC–Reipas lauantaina ESS:n livepelinä kello 14
 15. Sysmässä lammaspaimenlomalla saa ottaa rennosti – "Tärkein tehtävä on paijailla lampaita ja nauttia niiden huomiosta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.