Kulttuuripersoona Lasse Kantolasta Vuoden tipalalainen 2020

Valinta julkistettiin torstaina päivällä järjestetyssä Tiirismaan lukion ylioppilas- ja itsenäisyyspäivän juhlassa.

Lasse Kantola on Vuoden tipalalainen. Mirja Hussain

Heidi Malin

Värikäs lahtelainen kulttuuripersoona ja draamapedagogi Lasse Kantola on valittu Vuoden tipalalaiseksi. Valinta julkistettiin torstaina päivällä järjestetyssä Tiirismaan lukion ylioppilas- ja itsenäisyyspäivän juhlassa.

Kantola on näkynyt vuosien aikana monella tavalla Lahden kulttuuri- ja taide-elämässä. Hän on vuosien mittaan järjestänyt monenlaisia tapahtumia, performansseja ja taidetapahtumia tai ollut niissä opiskelijoineen osallistujana. Vuonna 2012 Kantola valittiin Vuoden positiivisemmaksi lahtelaiseksi.

Tiirismaan lukiossa Kantola on toiminut musiikkiteatterin ohjaajana. Monille on jäänyt erityisesti mieleen vuoden 2005 taideproduktio Lahti 100, johon osallistui yhteensä 400 Lotilan ja Tiirismaan koulujen oppilasta. Lopulta esitys sai kutsun myös suureen taidekoulujen festivaaliin Italian Sanremoon, jossa esitys sai useita palkintoja useissa sarjoissa.

Kantola on välittänyt omaa innostustaan myös oppilaisiinsa.

Tiirismaan lukion käyneitä musiikkiteatterin tekijöitä ovat muun muassa näyttelijät Joel Mäkinen ja Tuukka Leppänen.

Lasse Kantolan ohjaamaa Tiirmaan lukion Addams Family-musikaalia esitettiin vuonna 2016. Mirja Hussain

Kantola kirjoitti ylioppilaaksi Tiirismaan lukiosta vuonna 1987, jonka jälkeen hän opiskeli Tanskassa kehitysapuyhteistyötä. Opintojen jälkeen hän työskenteli vuoden Sambiassa kehitysaputehtävissä.

1990-luvulla opiskelu jatkui ja Kantola valmistui nuoriso-ohjaajaksi Mikkelin Paukkulasta. Tämän lisäksi hän on opiskellut myöhemmin lukuisia draamaopintoja muun muassa Englannissa, Irlannissa, Islannissa, Saksassa, Sveitsissä ja Tanskassa. Lopulta hän päätyi opiskelemaan draamaa myös Suomeen, Jyväskylän yliopistoon. Opettajan pedagogiset opinnot Kantola suoritti Hämeenlinnan opettajakorkeakoulussa.

Kantola on työskennellyt muun muassa Yleisradiossa, Sibeliustalossa Sinfonia Lahdelle, Mikkelin Ammattikorkeakoulussa, Heinolan Jyränkölässä ja Tiirismaan lukiossa. Tällä hetkellä Lasse Kantola toimii draaman ja ohjauksen lehtorina Suomen diakoniaopiston Lahden kampuksella.

Tipalan seniorit ry julkisti Vuoden tipalalaisen nyt kymmenennen kerran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.