Lahden Nastola komeilee kuvissa asuinalueen omassa itsenäisyysjuhlassa – erityisohjelmaa 150-vuotisjuhlan kunniaksi

Lahden Nastolan kirkko iltahämärissä. Kuva on osa Erkki Hämäläisen esitystä lauantaisessa itsenäisyysjuhlassa, jossa näytetään muitakin Nastola-aiheisia kuvia. Erkki Hämäläinen

Saara Larkio

Lahden Nastolassa pääsee vielä lauantaina 7. joulukuuta itsenäisyysjuhlatunnelmiin Taarastin ulkolavalla.

Nastolan oma itsenäisyyspäivän tapahtuma on perinne.

– Ajatuksena on järjestää erilainen, mutta juhlava tilaisuus, joka on avoin kaikille. Pönötystä vältetään erityisesti, kertoo Nastola-seuran puheenjohtaja Liisa Helanto.

Helanto kertoo, että juhla on aikaisemmin pidetty muun muassa Uudenkylän seurojentalolla, "jossa paikallinen metsästysseura tarjosi hirvikeiton". Tänä vuonna järjestäjä on Nastola-seura yhdessä Nastolan Taideyhdistyksen ja seurakunnan kanssa. Juhlapuheen pitää Lahden kaupunginmuseon tutkija Sini Ojala, joka on mukana Nastolan historia IV -hankkeessa. Juhlapuheessaan Ojala taustoittaa nastolalaista maisemakuvausta ja sitä, miltä Nastolan 150-vuotinen taival näyttää.

Sini Ojala Mirja Hussain

Tutkija Ville Eerolan kirjoittama Nastolan historia IV – Nastolalaisten ja Nastolaan muualta tulleiden ihmisten elämä 1939–2015 ilmestyy SKS:n julkaisemana lokakuussa 2020.

– Olen toimittanut kirjan kuvat yhdessä nastolalaisen kotiseutukuvaaja Erkki Hämäläisen kanssa. Hänellä oli ennestään tallennettuna nastolalaisten yksityishenkilöiden kuvia, mutta kirjahankkeen ansiosta olemme saaneet talteen entistä suuremman joukon vanhoja kuvia Nastolasta, Ojala kertoo.

Näitä valokuvia hyödynnetään sekä kirjan kuvituksessa että lauantaina nähtävässä Nastola 150 -kuvaesityksessä.

– Koska Nastola viettää 150-vuotisjuhlia, on sen kunniaksi koostettu kuvaesitys, joka esitetään suurella kankaalla Taarastin ulkokatsomossa, Liisa Helanto kertoo.

Tilaisuus alkaa kello 18 ja kestää noin tunnin. Kuvaesityksen kesto on 30 minuuttia ja sen jälkeen tarjotaan glögiä ja pipareita. Nastolan kirkolta lähtee sukkulabussikuljetus kello 17.30 alkaen ja vie vieraat yläpaikoitukselta alas Taarastiin ja tilaisuuden päätyttyä takaisin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut