Lahtelaisia korujakin esillä Linnassa

Lahtelaisen seppämestarin Kirsi Vahteran suunnittelema Neidonvaaja-korusarja pääsee ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle. Routa Design

Terhi Säynäjärvi

Nuorten vaatelan osaajien lisäksi Linnan juhlissa nähdään tänä iltana myös lahtelaista korumuotoilua.

Lahtelaisen seppämestarin Kirsi Vahteran suunnittelema Neidonvaaja-korusarja pääsee ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle.

Neidonvaajoja kantaa kansanedustaja Mai Kivelä (vas.), jolle valmistettiin juhlia varten ensimmäistä kertaa Neidonvaaja-rannekoru. Kivelällä on myös kaulallaan Neidonvaaja-koru. Korut ovat hopeaa.

Viime kevään julkistettu Neidonvaaja on saanut inspiraationsa suomalaisesta mytologiasta. Korun muotokielen perusta on monelle tuttu kirveen muoto, johon on nyt yhdistetty Kalevalasta tuttujen naishahmojen voima.

Vahtera halusi tehdä kokonaan kotimaisen korusarjan paitsi osana taidettaan myös vastalauseena.

– Meille tulee kaikenmaailman kelttikoruja ja pohjoismaiseen mytologiaan pohjaavia koruja maailmalta. Yhdestäkin tällaisesta yritin myyjältä kysyä, että missä ne tehdään. En saanut vastausta, Vahtera kertoi toukokuussa Etelä-Suomen Sanomille.

Kivelän puvun on suunnitellut ja tehnyt Paula Malleus, jonka Remake-yritys on keskittynyt kierrätysmuotiin. Puku on valmistettu Kansallismuseon mainosbannerista ja siinä on hyvin kantaaottavaa kuva-aineistoa. Bannerin kuvan käyttöön on haettu taiteilijan lupa ja puku siirtyy juhlien jälkeen näyttelyyn.

Lahtelaisen L-Fashion Groupin Ril's-brändin uniikki iltapuku on myös esillä juhlissa. Ril’sin pääsuunnittelija Birgitta Sannig on suunnittellut puvun kansanedustaja Maria Guzeninalle (sd.). Puku on italialaista, rubiininpunaista silkkiä, ja se on ommeltu Tallinnassa Ril'sin yhteistyötehtaalla. Asuun tulevat korut on suunnitellut Tina Tillander ja ne on valmistettu Suomessa Tillanderin verstaalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.