Tänään selviää SDP:n puoluevaltuuston valitsema pääministeriehdokas - lue yön uutiskooste

Pääministeriehdokkaiksi ovat ilmoittautuneet SDP:n varapuheenjohtaja ja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin sekä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

 STT

SDP:n pääministeriehdokas ja puolueen muut ministeriehdokkaat selviävät tänään, kun SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu alkuillasta. Kaikkien SDP:n ministerinimien selviäminen voi kestää myöhään iltaan, puoluevaltuuston puheenjohtajistosta arvioitiin eilen STT:lle.

Pääministeriehdokkaiksi ovat toistaiseksi ilmoittautuneet SDP:n varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri SannaMarin sekä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja AnttiLindtman.

Kaikki AnttiRinteen (sd.) kaatuneen hallituksen puolueet sitoutuivat lauantaina aiemmin hyväksyttyyn hallitusohjelmaan. Hallitustunnustelut jatkuvat tänään, kun Rinne tapaa puolueiden eduskuntaryhmiä aamu- ja iltapäivällä.

Jouluperinteistä pidetään sitkeästi kiinni

Joulusauna, hautausmaalla käyminen, joululaulut, joulukuusi ja perinteiset jouluruoat ovat säilyttäneet suosionsa suomalaisten jouluperinteissä, Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta kerrotaan. Moni suomalainen kuitenkin myös pakenee perinteistä joulunviettoa ulkomaille.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden joulukuussa suomalaiset tekivät noin 620 000 vapaa-ajan matkaa ulkomaille. Joulun suosituimmat matkakohteet olivat Viro ja Ruotsi.

Tänään vietetään Jean Sibeliuksen eli suomalaisen musiikin päivää

Tänään vietetään JeanSibeliuksen eli suomalaisen musiikin päivää. Päivä on merkitty kalenteriin liputuspäiväksi vuodesta 2011 lähtien. Päivä on Sibeliuksen syntymäpäivä.

Vuosina 1865–1957 elänyt Jean Sibelius on Suomen kansallissäveltäjä. Sibelius on myös Suomen kansainvälisesti tunnetuin ja arvostetuin säveltäjä.

Sibeliuksen tunnetuimmat ja esitetyimmät teokset ovat hänen seitsemän sinfoniaansa sekä orkesteriteokset Finlandia, Karelia-sarja ja Valse triste.

Sunday Times: Vuodetut dokumentit näyttävät, miten Corbynin työväenpuolue kamppailee edelleen antisemitismisyytösten kanssa

Britanniassa työväenpuolue on joutunut antisemitismikohun keskelle juuri ennen ensi viikon parlamenttivaaleja. Sunday Times uutisoi puolueen sisäisistä dokumenteista, joista käy ilmi, että puolue ei ole onnistunut ratkaisemaan tapauksia, joissa sen jäseniä muun muassa syytetään juutalaisvastaisista kommenteista.

Työväenpuolue on ollut vaikeuksissa antisemitismisyytöksien takia jo pitkään.

Dokumenttien mukaan puolue on esimerkiksi rankaissut vain kevyesti tai ei ollenkaan rasistisista kommenteista. Samaan aikaan työväenpuolueen johtaja JeremyCorbyn on kampanjoinut vaaleissa nollatoleranssin puolesta.

Hongkongin demokratiamielenosoittajat toivovat sunnuntaiksi suuria protesteja

Hongkongissa demokratialiike toivoo, että tämän päivän mielenosoitukseen osallistuu valtava määrä ihmisiä. Demokratiamielenosoittajien tarkoituksena on jatkaa Hongkongin Peking-mielisen johdon painostamista.

Mielenosoitukset ovat äityneet syksyn mittaan väkivaltaisiksi, mutta pahimmilta yhteenotoilta ja vandalismilta on parin viime viikon aikana vältytty. Aktivistien mukaan raivo mielenosoittajien keskuudessa on kuitenkin jälleen kasvamassa.

Hongkongin poliisi on poikkeuksellisesti antanut luvan tämän päivän protestimarssille. Mielenosoittajat ovat kutsuneet protestia hallintojohtaja CarrieLamin viimeiseksi mahdollisuudeksi myöntyä demokratialiikkeen vaatimuksiin. (Lähde: AFP)

Valtion media: Pohjois-Korea on tehnyt erittäin tärkeän kokeen

Pohjois-Korea on tehnyt "erittäin tärkeän kokeen" Sohaen satelliittien laukaisuasemallaan, kertoo maan valtion media KCNA.

Pohjois-Korean kansallisen tiedeakatemian edustaja totesi median mukaan, että testi vaikuttaa merkittävästi Pohjois-Korean strategiseen asemaan. Testin yksityiskohdista KCNA ei kertonut.

Pohjois-Korea on kuluneella viikolla koventanut puheitaan muun muassa Yhdysvaltojen suuntaan. Vasta eilen maan YK-lähettiläs ilmoitti, että keskustelut ydinohjelmasta "eivät enää ole neuvottelupöydällä" Yhdysvaltojen kanssa käytävissä keskusteluissa. (Lähde: AFP)

Carolinan Aho hurjassa vauhdissa Minnesotaa vastaan

Carolina Hurricanesin SebastianAho on takonut kolme maalia kotiottelussa Minnesota Wildia vastaan. Carolina voitti ottelun 6–2.

Aho onnistui maalinteossa kaksi kertaa ottelun toisessa erässä ja vei jälkimmäisellä ylivoimaosumallaan joukkueensa 4–2-johtoon. Päätöserässä Aho laukoi kolmannen maalinsa vielä tyhjiin ja sinetöi loppulukemat. Suomalaishyökkääjä otti myös kaksi syöttöpistettä.

Ahon joukkuetoveri TeuvoTeräväinen kasvatti hänkin tehopistepussiaan ottelussa useammalla osumalla. Teräväinen toimi syöttäjänä peräti kolmessa maalissa, myös molemmissa Ahon toisen erän onnistumisissa.

Minnesotan kapteeni MikkoKoivu joutui olemaan ottelusta syrjässä loukkaantumisen takia.

Anthony Joshua palasi ammattilaisnyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestariksi

Britannian AnthonyJoshua on voittanut ammattilaisnyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruuden. Joshua kukisti lauantai-iltana Saudi-Arabian Diriyahissa meksikolaisen AndyRuizin ottelussa, joka kesti täydet 12 erää. Ottelu ratkesi Joshualle tuomariäänin 3–0.

Joshua menetti MM-tittelin Ruizille viime kesäkuussa New Yorkissa. Aiemmin hän oli ollut ammattilaisurallaan voittamaton. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 2. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 3. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 4. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 5. 27-vuotias Outi Lähde ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 6. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 7. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 8. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?
 9. Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi
 10. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 11. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 12. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 13. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 14. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 15. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.