Työ vie Mimosa Willamoa maailmalle

Seuraavaksi näyttelijä Mimosa Willamo nähdään kalliin ruotsalaissarjan rikostutkijana. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

STT

Mimosa Willamon ura alkoi elokuvasta Päin seinää, josta hän sai parhaan naissivuosan Jussin. Päätös siitä, että näytteleminen tosiaan voi olla ammatti, syntyi muutamia kuukausia myöhemmin.

– Lopetin työt Finnkinon kassalla loppuvuodesta 2015. Näytteleminen tuntui silloinkin vielä kokeilulta, Willamo kertoo.

Marraskuun lopussa 2019 Willamoa juhlistettiin Tallinnan PÖFF-elokuvajuhlilla. Hänet oli kutsuttu Black Nights Stars -ohjelmaan viiden muun Itämeren maan nousevan tähden kanssa. Joukossa oli myös esimerkiksi arvostettujen ohjaajien, Michael Haneken ja Christian Mungiun Cannes-palkituissa elokuvissa nähty saksalaisnäyttelijä Maria Dragus.

Tallinnasta Willamo jatkoi Irlannin Kilkennyyn Subtitle-festivaaleille, jossa kansainväliset roolittajat tapaavat eurooppalaisia näyttelijöitä. Juuri Subtitlesta Jasper Pääkkönen ja Peter Franzén löydettiin HBO -suoratoistopalvelun Viikingit -sarjaan.

– Suomessa olen tehnyt elokuvia ja sarjoja, komediaa ja kauhua. Uskon, että syy, miksi olen pärjännyt näin hyvin on se, etten ole ottanut paineita, Willamo sanoo.

25-vuotias näyttelijä pitää kansainvälistä työtä yhtenä houkuttelevana mahdollisuutena.

– On vain mahtavaa nuorena ihmisenä elää ja pärjätä tällä työllä.

Maanantaina Willamo palkittiin myös vuoden elokuvanäyttelijänä hänen pääosaroolistaan Miia Tervon ohjaamassa Aurorassa. Valinnan tehnyt raati kuvasi Willamon esitystä karismaattiseksi roolisuoritukseksi, jossa tämä esitti "antaumuksella rankkaa ja ronskia nimihenkilöä ollen samalla hämmästyttävän hauska".

Dekkarisarja valmistuu pian

Ensi vuoden alussa saa ensi-iltansa ruotsalaissarja Box 21, joka perustuu Anders Roslundin ja Börge Hellströmin rikosromaaniin Lokero 21. Willamon roolihahmo on rikostutkija Mariana Hermansson. Roolin Willamo kertoo saaneensa yksinkertaisesti niin, että ohjaaja Mani Masserrat oli huomannut hänen kuvansa agentuurin sivuilla ja pyysi hänet koekuvauksiin.

– Kävi se, mitä ei pitäisi käydä: Minut melkein haettiin kotoa töihin, Willamo sanoo.

Ruotsalaissarjan kuvaukset kestivät Willamon osalta 12 viikkoa. Niistä yhdeksän viikkoa kuvattiin Romaniassa. Työ sinänsä ei poikennut siitä, mitä Suomessa tehdään. Etenkin Romaniassa kuvattaessa näki, kuinka paljon työvoimaa pohjoismaisella sarjabudjetilla saadaan tuotantoon itäisessä Euroopassa.

– Koska en juo kahvia, eräänä yönä kuvattaessa kysyin, olisiko Red Bullia. Sitä ei heti löytynyt, mutta muutaman minuutin kuluttua kylmä tölkki tuotiin. Autonkuljettaja toi sen läheiseltä kioskilta. Tällaiset seikat yllättävät.

Willamon roolihahmo sarjassa on juuriltaan suomenruotsalainen. Kirjassa hahmo on skånelainen.

– Roolihahmon työhuoneessa on Muumi-kortti, mutta muuten taustaa ei ainakaan ensimmäisellä kaudella avata.

Vertaistukea häpeilyyn

Tallinnassa Willamo pääsi tapaamaan toisia samassa uravaiheessa olevia näyttelijöitä. Eräs tyypilliseltä suomalaiselta luonteenpiirteeltä vaikuttanut asia osoittautui yleiseksi.

– Jotkut osaavat itsensä promoamisen, mutta monet suhtautuvat vähän häpeissään siihen, että pitää kertoa mitä hienoa on tehnyt. Se tuntui tutulta.

Tuntui huojentavalta, ettei itsensä kehumisen vaikeus johtunut vain suomalaisuudesta. Mahdollisiin tuleviin kansainvälisiin töihinsä näyttelijä suhtautuu yhä nöyrästi.

– Eniten toivon, että tapaan kivoja ihmisiä, joiden kanssa tehdä työtä, Willamo sanoo.

– Jos vaihtoehdot ovat, että pienempi produktio mukavien ihmisten kanssa tai Netflixiin menevä sarja vaikeiden tyyppien kanssa, valitsen mukavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.