Rinne vaatii keskustalta selkeää kantaa asemastaan: "Oman oikeusturvani takia haluan saada vastauksen kyllä tai ei"

Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne haluaa keskustalta huomenna selvän vastauksen siitä, onko heillä valmiuksia jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa vai ei. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ei hevillä luovu asemastaan, vaikka hänen tilanteensa näytti maanantaina tukalalta. Rinne sanoi maanantai-iltana kolmatta tuntia kestäneen SDP:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen, että haluaa keskustalta tiistaina selvän vastauksen siitä, onko heillä valmiuksia jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa vai ei.

Rinne haluaa kuulla myös perustelut.

– Jos minun viestintääni on sanottu epäselväksi, epäselvää on myös keskustan viestintä, Rinne sanoi myöhään illalla medialle SDP:n puoluetoimiston edessä.

Hän ei sanojensa mukaan tiedä, mitä keskusta tarkoittaa ja haluaa.

– Oman oikeusturvani takia haluan saada vastauksen kyllä tai ei, ja mitkä ovat ne perustelut, eli minulla on oikeus saada selkeät perusteet. Tästä asiasta tullaan keskustelemaan ja minä teen tarvittavat johtopäätökset.

Keskustan puoluehallitus ilmoitti aiemmin illalla luottamuksensa Rinteeseen horjuneen. Hallituskumppani kehotti SDP:tä vetämään tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ei suoraan vastannut kysymykseen, vaatiiko keskusta Rinteen eroa.

SDP:n puoluehallituksella täysi luottamus

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholmin mukaan SDP:n puoluehallituksella on täysi luottamus puolueen puheenjohtajaan, pääministeri Rinteeseen.

Puoluehallitus kävi Rönnholmin mukaan keskustelun tilanteeseen johtaneesta tapahtumakulusta ja seuraavista askeleista.

Brysselissä EU:n liikenneministerien kokousta maanantaina johtanut Sanna Marin (sd.) poistui vetämänsä tiedotustilaisuuden jälkeen nopeasti vastaamatta kysymyksiin. SDP:n puoluehallituksen kokous oli päättynyt hetkeä ennen tiedotustilaisuuden alkua. Varapuheenjohtaja Marinia on pidetty yhtenä vahvimmista ehdokkaista pääministeriksi, jos Rinne eroaa.

Posti-selvitykset eivät riittäviä keskustalle

Hallituskumppani keskustan epäily kumpuaa voimakkaasti kuohuneesta Posti -kiistasta, jossa on edelleen avoimia kysymyksiä. Keskustan mielestä viikonloppuna Rinteeltä saadut selvitykset eivät ole riittäviä.

Kulmuni sanoi maanantaina iltapäivällä keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen, että keskusta on tyytyväinen hallituspohjaan, mutta puolueessa on "henkilöön liittyvää epäluottamusta".

Samansuuntainen viesti toistui myöhemmin illalla puoluehallituksen kokouksen jälkeen.

– Meidän luottamus on horjunut hallituksen toimintakykyyn ja toivotaan, että sosiaalidemokraatit nyt palauttaisivat sen, Kulmuni muotoili.

Kulmuni ei ottanut kantaa siihen, mitä keskusta tekee, jos Rinne jatkaa pääministerinä. Eduskunnan on määrä äänestää hallituksen luottamuksesta keskiviikkona, sillä oppositio on tehnyt Posti-sotkusta välikysymyksen. Muilta hallituspuolueilta Rinne on saanut tukea.

Tiistaina on vuorossa keskustelu välikysymyksestä, ja siinä hallituksen olisi tarkoitus vastata oppositiolle.

Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari ei maanantaina alkuillasta uskonut, että kriittisten kommenttiensa jälkeen keskusta antaa Rinteen jatkaa pääministerinä.

Hän uskoi, että Rinne eroaa ennen tiistaista välikysymyskeskustelua. Välikysymyksellä oppositio pyrkii kaatamaan koko hallituksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 2. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 3. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 4. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 5. Kysymys ja vastaus: Voiko itse tehtäviin punkkitesteihin luottaa?
 6. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 7. Lahtea markkinoidaan nyt kotimaan matkailijoille
 8. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 9. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 10. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri
 11. Avausjakson salamamaalit siivittivät HJK:n selkeään voittoon Lahden Stadionilla – katsojat noudattivat turvallisuusohjeita kelvollisesti
 12. Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan
 13. Suurin osa saanut myrskyssä katkenneet sähköt takaisin- lue yön uutiskooste
 14. Lahden torille tulee valvottu pyöräparkki – kokeilu jatkuu kuukauden ajan
 15. Pääkirjoitus: Rasismi on kansainväistyvässä Suomessa vakava ongelma

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.