Kuusi syytä, miksi prinssi Andrew'n epämääräinen toiminta on niin merkityksellistä

Kuningatar Elisabet hyllytti prinssi Andrew'n kaikista tämän julkisista tehtävistä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Britannian prinssi Andrew'lla on edessään vain hankaluuksia. Hänen ystävyytensä edesmenneeseen, seksuaalirikoksista tuomittuun ja syytettyyn liikemieheen Jeffrey Epsteiniin, väitetty takavuosien epäsopiva suhteensa tuolloin alaikäiseen Virginia Giuffreen (Roberts) ja mahdollisuus joutua todistajaksi Epstein-tutkinnassa Yhdysvalloissa pitävät huolen kielteisen julkisuuden kierteestä.

Prinssin mukaan hän ei edes muista tavanneensa Giuffrea, mutta tämä väitti viimeksi maanantai-iltana BBC:n haastattelussa, että oli joutunut hyväksikäytön uhriksi ja siinä yhteydessä sukupuolisuhteeseen prinssin kanssa. Prinssi on niin ikään sanonut, että ei milloinkaan nähnyt Epsteinin käyttäytyneen epäilyttävästi.

Ongelmana on, että prinssin taannoinen katastrofaaliseksi luonnehdittu haastattelu BBC:llä johti vain uusiin kysymyksiin hänen uskottavuudestaan. Näin ollen kuningatar oli pakotettu hyllyttämään prinssin kaikista tämän julkisista tehtävistä.

Ensimmäinen syy: Jatkuvuus

Miksi kuningattaren pojan vuosien takaisilla edesottamuksilla on merkitystä? Ensinnäkin siksi, että hän on laajaa arvostusta nauttivan kuningattaren kolmanneksi vanhin lapsi eli aivan kuningasperheen ytimessä, ja siksi hänen aiheuttamansa mainehaitta voi olla merkittävä ja jopa horjuttaa kuningashuoneen asemaa.

Monarkiaa tuskin kyseenalaistetaan niin kauan kuin kuningatar Elisabet, 93, elää. Hänen kuoltuaan voivat tasavaltalaiset äänenpainot tai ainakin kuninkaallista ylellistä elämäntapaa arvostelevat näkemykset voimistua, etenkin jos kuninkaalliseen perheeseen yhdistyy epäilyjä yhteyksistä rikollisiin.

Toinen syy: Raha

Kuninkaallisissa on kyse bisneksestä ja arvokkaasta brändistä. Brand Finance -konsulttiyhtiö laski vuonna 2017 monarkian kokonaisarvoksi lähes 80 miljardia euroa. Kruunun maaomaisuuden, kiinteistöjen ja arvoesineistön, kuten taideaarteiden ja jalokivien arvoksi ilmoitettiin yhteensä noin 30 miljardia.

Samalla konsulttiyhtiö kertoi, että monarkia tuotti Britannialle kaikkiaan noin kaksi miljardia euroa vuodessa, kun siitä aiheutuneet kulut olivat noin 340 miljoonaa euroa. Kuninkaallisesta perheestä saatavaa hyötyä, mutta myös kuluja, on vaikea arvioida luotettavasti erilaisten laskentatapojen vuoksi.

Tilikaudella 2017-18 kuningashuoneen kiinteistöjen turistikierroksille, esimerkiksi Buckinghamin palatsiin ja Windsorin linnaan, ostettiin yhteensä noin 2,8 miljoonaa pääsylippua. Onkin esitetty, että kuninkaallisen perheen turismia edistävä vaikutus olisi kaikkiaan jopa satoja miljoonia vuosittain.

Kuninkaalliset ovat rikkaita. Talousjulkaisu Forbes arvioi vuonna 2016 pelkästään kuningattaren henkilökohtaisen omaisuuden arvoksi 480 miljoonaa euroa.

Kolmas syy: Suhteet

Kuninkaallista tapaamispyyntöä evätään harvoin. Kuninkaalliset avaavat ovia ja pystyvät edesauttamaan esimerkiksi liike- tai kulttuurielämän edustajia solmimaan tärkeitä kontakteja. Hovin jäsenet voivat myös antaa nimensä yritysten, organisaatioiden tai tuotteiden markkinointikäyttöön. Näissä yhteyksissä vain puhdas maine kelpaa.

Neljäs syy: Apu

Kuninkaalliset ovat erittäin vaikutusvaltaisia hyväntekeväisyydessä. Monet kansalais- ja vapaaehtoisjärjestöt ovat riippuvaisia kuninkaallisista suojelijoistaan, heidän suhdetoiminnastaan ja heidän myötään saadusta myönteisestä julkisuudesta. Siksi yhdenkin kuningasperheen jäsenen nimen tahriutuminen vaikuttaa suoraan esimerkiksi vähemmistöjen tai vammaisten asemaa parantavien organisaatioiden varainhankintaan ja imagoon. Tämä oli yksi syistä, miksi prinssi Andrew hyllytettiin julkisista tehtävistään nopeasti taannoisen BBC:n haastattelun jälkeen.

Viides syy: Esimerkki

Kuninkaallinen perhe edustaa esimerkillisyyttä, jatkuvuutta ja vakautta silloinkin, kun maassa eletään kohtalon hetkiä.

Toisessa maailmansodassa silloinen kuningas Yrjö VI ja hänen puolisonsa jäivät asumaan Lontoon keskustaan Buckinghamin palatsiin natsi-Saksan jatkuvista pommituksista huolimatta. Kuningasparin jäämistä Lontooseen pidetään edelleen symbolina kuningashuoneen ryhdikkyydestä, rohkeudesta sekä moraalisesta esimerkistä ja siitä, että ne eivät horju edes hengenvaarassa.

Tällaiseen kertomukseen sopii huonosti prinssiä kohtaan esitetyt syytökset epämääräisistä suhteista epämääräisiin liikemiehiin ja epäasiallisista, jopa rikollisista teoista.

Kuudes syy: Vakaus

Britannian sisäpoliittinen tilanne on brexitin ja lähestyvien vaalien vuoksi vähintäänkin sekava, jopa kaoottinen. Maan talousnäkymät ovat näistä syistä epäselvät. Siksi kuningasperheen ympärillä käytävä skandaalinkäryinen kohu pahentaa koko sekasotkua.

Myös ulkopolitiikassa on vaikeaa. Suhde EU:hun on brexit-härdellin vuoksi määrittelemätön. Britannian hellimä ajatus erityisestä suhteesta Yhdysvaltoihin on presidentti Donald Trumpin kaudella muuttunut arvaamattomaksi. Suhde Venäjään on parhaimmillaankin viileä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 10. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 11. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 12. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 13. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 14. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 15. "Olen innoissani!" – lahtelaislähtöinen koripallovalmentaja Arttu Mannelin siirtyy Loimaalta Ura Basketin valmennuspäälliköksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.