Puhemies Vanhanen: Työ jatkuu normaalisti, hallitusneuvottelut käydään ohessa

Eduskunnan puhemies Vanhanen (kesk.) sanoi pitämässään lehdistötilaisuudessa, että kuluva päivä on ollut politiikassa poikkeuksellinen mutta ei ainutlaatuinen. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) mukaan eduskunta jatkaa normaalisti toimintaansa ja ohessa käydään hallitusneuvottelut. Vanhanen kertoo hallitusneuvotteluiden etenevän siten, että suurimman puolueen eduskuntaryhmän edustaja kutsuu puolueet koolle.

– Prosessi on selvä.

Vanhasen mukaan se, keitä hallitusneuvotteluissa on mukana, riippuu täysin puolueista itsestään. Hän uskoo, että jos vanha hallituspohja jatkaa, kyse on maksimissaan noin viikon mittaisesta prosessista.

– Jos tulee hallituspohjaan muutoksia ja neuvotellaan kokonaan hallitusohjelma uudelleen, se kestää viikoista jopa puoleentoista kuukauteen. Sitä on mahdotonta etukäteen ennakoida.

Vanhanen vetoaa siihen, että riippumatta siitä, mitkä ryhmät alkavat hallitustunnusteluja ja -neuvotteluja käydä, vanhan hallituksen ryhmät veisivät eteenpäin niitä päätöksiä, jotka eduskuntaan on tuotu.

– Tämä koskee erityisesti ensi vuoden talousarviota. Tämä koskee myös muita lakiesityksiä, jotka ovat jo talossa ja joista poliittisesti katsotaan, että niitä halutaan viedä eteenpäin.

Riskinä on tietysti se, että uusi hallitus joutuu elämään sillä budjetilla, jonka edellinen hallitus vie päätökseen.

Lisäksi hän toivoo, että EU:n ministerineuvoston puheenjohtajuus, joka kestää vielä muutaman viikon, saataisiin vietyä toimitusministeristöllä säntillisesti päätökseen.

– Siellä on tärkeitä neuvoston kokouksia. Taitaa ylihuomenna olla valtiovarainministereiden kokous, jossa yritetään EU:n budjettia Suomen johdolla juosta kasaan.

Toimitusministeristö ei voi tehdä uusia päätöksiä, mutta Vanhasen käsitys on se, että näissä EU:n ministerineuvoston kokouksissa otetaan se tulkinta, että hallituksen ministerit saavat eduskunnalta sen poliittisen mandaatin, jolla he neuvostoa johtavat.

Vanhanen tyrmää arvailut kostosta

Vanhanen ei ole havainnut, että vuoden 2003 tapaukset liittyisivät tämänhetkiseen tilanteeseen. Vuonna 2003 pääministerinä toiminut Anneli Jäätteenmäki (kesk.) erosi tehtävästään niin sanotun Irak-vuodon takia. SDP ilmoitti ennen eroa, että luottamus Jäätteenmäkeen oli mennyt. Julkisuudessa on esitetty arvailuja, että osa keskustan kansanedustajista olisi ajanut Rinteen eroa kostona vuoden 2003 tapahtumille.

– Sen tyyppistä ajattelua, että tässä olisi jonkinlainen kosto, en ainakaan itse tunnista. Tämä on ollut aivan riittävän vaikea varmaan kaikille osapuolille ilman tällaisia tuntoja.

Tänään alun perin ohjelmassa olleeseen välikysymykseen palataan hänen mukaansa myöhemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.