Puhemies Vanhanen: Työ jatkuu normaalisti, hallitusneuvottelut käydään ohessa

Eduskunnan puhemies Vanhanen (kesk.) sanoi pitämässään lehdistötilaisuudessa, että kuluva päivä on ollut politiikassa poikkeuksellinen mutta ei ainutlaatuinen. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) mukaan eduskunta jatkaa normaalisti toimintaansa ja ohessa käydään hallitusneuvottelut. Vanhanen kertoo hallitusneuvotteluiden etenevän siten, että suurimman puolueen eduskuntaryhmän edustaja kutsuu puolueet koolle.

– Prosessi on selvä.

Vanhasen mukaan se, keitä hallitusneuvotteluissa on mukana, riippuu täysin puolueista itsestään. Hän uskoo, että jos vanha hallituspohja jatkaa, kyse on maksimissaan noin viikon mittaisesta prosessista.

– Jos tulee hallituspohjaan muutoksia ja neuvotellaan kokonaan hallitusohjelma uudelleen, se kestää viikoista jopa puoleentoista kuukauteen. Sitä on mahdotonta etukäteen ennakoida.

Vanhanen vetoaa siihen, että riippumatta siitä, mitkä ryhmät alkavat hallitustunnusteluja ja -neuvotteluja käydä, vanhan hallituksen ryhmät veisivät eteenpäin niitä päätöksiä, jotka eduskuntaan on tuotu.

– Tämä koskee erityisesti ensi vuoden talousarviota. Tämä koskee myös muita lakiesityksiä, jotka ovat jo talossa ja joista poliittisesti katsotaan, että niitä halutaan viedä eteenpäin.

Riskinä on tietysti se, että uusi hallitus joutuu elämään sillä budjetilla, jonka edellinen hallitus vie päätökseen.

Lisäksi hän toivoo, että EU:n ministerineuvoston puheenjohtajuus, joka kestää vielä muutaman viikon, saataisiin vietyä toimitusministeristöllä säntillisesti päätökseen.

– Siellä on tärkeitä neuvoston kokouksia. Taitaa ylihuomenna olla valtiovarainministereiden kokous, jossa yritetään EU:n budjettia Suomen johdolla juosta kasaan.

Toimitusministeristö ei voi tehdä uusia päätöksiä, mutta Vanhasen käsitys on se, että näissä EU:n ministerineuvoston kokouksissa otetaan se tulkinta, että hallituksen ministerit saavat eduskunnalta sen poliittisen mandaatin, jolla he neuvostoa johtavat.

Vanhanen tyrmää arvailut kostosta

Vanhanen ei ole havainnut, että vuoden 2003 tapaukset liittyisivät tämänhetkiseen tilanteeseen. Vuonna 2003 pääministerinä toiminut Anneli Jäätteenmäki (kesk.) erosi tehtävästään niin sanotun Irak-vuodon takia. SDP ilmoitti ennen eroa, että luottamus Jäätteenmäkeen oli mennyt. Julkisuudessa on esitetty arvailuja, että osa keskustan kansanedustajista olisi ajanut Rinteen eroa kostona vuoden 2003 tapahtumille.

– Sen tyyppistä ajattelua, että tässä olisi jonkinlainen kosto, en ainakaan itse tunnista. Tämä on ollut aivan riittävän vaikea varmaan kaikille osapuolille ilman tällaisia tuntoja.

Tänään alun perin ohjelmassa olleeseen välikysymykseen palataan hänen mukaansa myöhemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 10. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 11. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 12. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 13. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 14. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 15. "Olen innoissani!" – lahtelaislähtöinen koripallovalmentaja Arttu Mannelin siirtyy Loimaalta Ura Basketin valmennuspäälliköksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.